Malá Rose už jedla i gorilu. Maso z buše vyjde africké mámy levněji - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Malá Rose už jedla i gorilu. Maso z buše vyjde africké mámy levněji

  0:01
"Doma jíme bushmeat docela často," řekla o mase divokých zvířat jedenáctiletá Rose Mandengová, "maminka vaří obvykle luskouna nebo dikobraza." Po chvíli přiznala, že už jedla i gorilu.
Kamerunské děti se teprve v rezervaci dozvídají, jak moc jsou nám lidem gorily...

Kamerunské děti se teprve v rezervaci dozvídají, jak moc jsou nám lidem gorily podobné. | foto: Zoo Praha

Rose žije se svými rodiči a devíti sourozenci v kamerunském okresním městě Messamena, poblíž hranic biosférické rezervace Dja. Spolu se spolužáky, některými jejich rodiči, učitelem a také s jedním ze strážců rezervace absolvovala v minulých dnech několikadenní cestu Toulavým autobusem (Africké děti znají Moju, gorilu z knížky. Živou vidělo málokteré čtěte zde).

Rose gorily už nikdy jíst nebude. Už ví, že jsou nám podobné

Výlet do metropole Yaoundé a do Mefou, případně Limbe, znamená pro děti z okraje pralesa ohromný zážitek. Rodiče Rose jsou učitelé, a tak ji - na rozdíl od ostatních - už nepřekvapila asfaltová silnice anebo pole, které její spolužáci pokládali za ohromné fotbalové hřiště.

Jízdy Toulavého autobusu, který Zoo Praha provozuje v Kamerunu již rok, však mají tamním školákům přinést hlavně poznání. V záchranných stanicích v Mefou či v Limbe mohou na vlastní oči spatřit živé gorily i další zvířata a od vzdělávacích pracovníků těchto stanic se dozvědí, proč a jak chránit přírodu.

Tlak na biosférickou rezervaci Dja, která je v Kamerunu jedním z posledních útočišť goril či pralesních slonů, se stále zvyšuje. Kolem rezervace rychle přibývá obyvatel, kteří v naprosté většině - stejně jako ještě minulý týden Rose - uvažují o divokých zvířatech pouze jako o "mase".

Jak se domluvíte v Kamerunu?

Možnosti máte hned tři: anglicky, francouzsky a badjoué, což je jazyk kamerunských venkovanů.

Bushmeat není pro zdejší obyvatele jediným zdrojem živočišných bílkovin, je však chutnější a levnější než kuřecí či vepřové maso. Velkým zvířatům v Dja tak bez nadsázky hrozí, že budou vybita a snědena (Pro lepší představu o situaci si přečtěte předchozí článek zde, více o průběhu dražby bushmeatu zde).

Proto se během jízd Toulavého autobusu děti dozvídají, že je chyba lovit a konzumovat ohrožené druhy jako třeba právě gorily nebo že masový lov zvířat za účelem zisku je nejen nezákonný, ale především ze samé podstaty nesprávný.

Posun veřejného mínění už je znát, vznikají ekokluby

Na tyto cesty Toulavého autobusu pak navazuje další práce s dětmi a zprostředkovaně také s dospělými.

Podpořte Toulavý autobus

Děti ve středoafrickém Kamerunu, které s gorilami spojuje domovina, neznají gorily tak zblízka jako evropské děti navštěvující zoo (více zde). Části těl primátů spíše vídají jako součást úlovků, které muži přinášejí z pralesa. Právě pytláci jsou přitom jedním z důvodů, proč patří gorily a další zvířata mezi ohrožené druhy. Cílem projektu Toulavý autobus je připravit těmto dětem tak silný životní zážitek, že je v dospělosti dovede k aktivní ochraně africké přírody.

Právě před rokem proto poprvé vyjel Toulavý autobus pořízený a provozovaný z prostředků poskytnutých pražskou zoo, který vozí školáky z pralesních oblastí biosférické rezervace Dja do záchranných center pro primáty v Mefou a Limbe, kde absolvují i vzdělávací program o ochraně přírody. Za rok 2013 svezl Toulavý autobus za gorilami 189 dětí, letos už dalších 20 školáků. Součástí projektu je i zakládání ekoklubů pro děti ve městech a vesnicích oblasti Dja a etnozoologický průzkum vědců z Přírodovědecké fakulty UK v Praze. 

Na projekt můžete přispět dárcovskou SMS ve tvaru DMS GORILYAFRIKA na 87 777 či poukázat libovolnou částku na konto Pomáháme jim přežít (107 – 475 696 0237/0100, variabilní symbol Toulavého autobusu je 11). Více na darujspravne.cz.  

V okrese Somalomo, odkud Toulavý autobus vyjížděl po celý minulý rok, vznikl za podpory Zoo Praha a místních autorit ekoklub, který usiluje o zásadní snížení spotřeby bushmeatu. Postupně se zlepšil vztah místních obyvatel ke strážcům rezervace a starý, vysoce vážený náčelník městečka se dnes s velkou vehemencí hlásí k tomu, že pytlačil ve velkém, ale že všech svých šest set pastí zlikvidoval. Pochopil, že divoká zvířata mají mnohem větší hodnotu živá než jako očouzený bushmeat.

Posun veřejného mínění v somalomském okrese je zřejmý, ale zpočátku bylo nutné čelit nedůvěře místních obyvatel, anebo - poté, co nešťastnou náhodou utonul místní řidič - také nařčení, že Toulavý autobus je spojen s čarodějnictvím.

"Gorily jsou nám, lidem, nejvíce podobné. Už nikdy je nebudu jíst," prohlásila Rose na zpáteční cestě do Messameny. I tam vznikne ekoklub a dá se očekávat, že se Rose stane jeho členkou. A ani v Messameně to nebude jednoduché.

Nikdo dnes nemůže říci, zda její děti jednou v Dja uvidí gorily, slony a další divoká zvířata. Ale za snahu to, i přes nejistý výsledek, určitě stojí.

Autoři:

Podpořte gorily

Přispějte na ochranu ohrožených druhů živočichů v jejich domovině. Zoo Praha vyhlásilo novou sbírku. Své příspěvky posílejte na bankovní účet číslo:

43–680 466 0247 / 0100

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Když chcete vysavač, který ušetří čas i nervy
Když chcete vysavač, který ušetří čas i nervy

A teď řekněte popravdě, kdo z vás si užívá denní kolotoč luxování a vytírání? Pokud to není váš oblíbený sport, Roborock Saros 10R vás zaručeně...

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025