Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Připravte si pomerančový likér, originální dámskou „živou vodu“

aktualizováno 
I když je tu už jaro, večery jsou ještě stále chladné. Ideální čas vychutnat si něco trochu ostřejšího. Zkuste si vyrobit domácí pomerančový likér. Příprava je překvapivě jednoduchá. Vyjde z toho typický dámský nápoj: mírně sladký likér s chutí šťavnatého ovoce a vůní skořice a vanilky.

Teď budete muset dva dny počkat. | foto: nordic Ice

Budete potřebovat

  • 4 pomeranče – bio či dobře omyté
  • 1 litr vodky Nordic Ice
  • 3 svitky skořice
  • 1 lusk vanilky
  • 300 g cukru krystal
  • 3 dcl vody


K výrobě pomerančového likéru budete muset připravit dvě části: aromatizovanou vodku a pomerančový sirup. Přípravu si naplánujte do dvou dnů, protože suroviny se musí nechat rozležet. Začněte nejdříve s macerací vodky.

Z pomerančů oloupejte slupku a vložte ji do uzavíratelné litrové nádoby. Přidejte svitky skořice a vanilku. Vše zalijte vodkou, uzavřete a nechte za oknem minimálně 24 hodin macerovat. 

Pro přípravu sirupu nakrájejte oloupané pomeranče, 1–2 můžete přidat i se slupkou. Naskládejte je do další uzavíratelné nádoby a prosypávejte cukrem. Poté vše zalijte trochou vody (přibližně 2 dcl).

Fotogalerie

Uzavřenou nádobu protřepejte. Takto připravené pomeranče opět umístěte za okno a také nechte 24 hodin odpočinout, aby se cukr rozpustil.

Druhý den začněte s vařením sirupu. Pomeranče s cukrem vložte do hrnce, přidejte trochu vody a pomalu vařte, aby se cukr rozpustil a zcela se uvolnila pomerančová šťáva.

Po přibližně 15 minutách hrnec stáhněte a nechte chvíli vychladnout. Mezitím sceďte macerovanou vodku, nejlépe přes čistý hadřík či utěrku.

Po vychladnutí sirupu ho sceďte také a obě části, aromatizovanou vodku a sladký sirup, smíchejte. Poté pouze přelijte do lahví a je hotovo.

Autor:


Témata: Vaření


Nejčtenější

Zdeněk Pohlreich o grilování. Sezona je tu.
Bez utěrky za pasem ani ránu. To platí i pro grilování, říká Pohlreich

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

Další z rubriky

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Zapečenou směs před podáváním ozdobte trochou zeleného.
Pohlreich vaří vejce ve vejci. Pochoutku s ančovičkami a parmezánem

Možná jste nakoupili na Velikonoce více vajíček, než jste spotřebovali na vyfukování a barvení. Proto Zdeněk Pohlreich v posledním dílu Teď vaří šéf! ukázal...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.