Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Velikonoční opáčko. Pletení pomlázky krok za krokem

aktualizováno 
Když upletete jen jednu pomlázku za rok, moc si postup nezapamatujete. Proto není špatné zopakovat si ho, abyste si neudělali před svými ratolestmi ostudu.

Kontrolujte, abyste během pletení nepopletli postup. | foto: Playtvak.cz

Nejklasičtější postup spočívá v pletení z osmi proutků. Ideální je vybrat stejně silné a dlouhé proutky. Jejich délku si určete sami podle toho, jak velkou pozornost chcete na ulici budit.

Existují dva návody, jak začít. Někdo začíná spodní částí, v tomto případě se sváží pruty rozštípnutým proutkem, který se vsune mezi „osmičku“ proutků a zatočí kolem nich, takže vznikne jakési držátko (viz obrázek v galerii).

Fotogalerie

Jednodušší postup uvidíte na videu z Playtvak.cz. Tam začnete tenkým koncem, který si svážete. Kdo má možnost, může si svázané proutky upevnit na stojan, lépe se mu bude s pruty manipulovat.

Samotné pletení je pak jednoduché, největší umění spočívá v tom, aby se podařilo nepoplést postup. Rozdělte pruty po čtyřech. Pak vezměte vnější levý proutek a provlékněte mezi druhým a třetím na protější straně. Prut pak vraťte na levou středovou pozici. Totéž udělejte s pravým vnějším.

Po každém dvojkroku utahujte, až dojdete na silný konec pomlázky. Zavažte provázkem a zkraťte s stejnou délku. A můžete vyrazit. Jen letos počítejte s komplikacemi. Podle tradice se totiž na přestupný rok role mají prohodit, takže vás možná přivítá dívka s pomlázkou v ruce a nenechá se.

Autor:




Nejčtenější

Candáta s palačinkou ozdobte orestovaným kadeřávkem, koprem a výhonky a...
Vychutnejte si candáta s kapustou. K němu přidejte čabajkovou omáčku

Šéfkuchař Petr Vlásek z restaurace AvantGarde přesvědčí i ty nezatvrzelejší odpírače kapusty, že může jít o výbornou pochoutku. Na Playtvak.cz připraví candáta...  celý článek

V Zahradnictví Tmaň už několikátým rokem nabízejí před vánoci kupujícím možnost...
Odpovězte na otázku a vyhrajte jeden z deseti vánočních stromků

Pokud kupujete stromek dopředu, je důležité postarat se o něj tak, aby neopadal dříve, než ho vůbec začnete zdobit. A když správně odpovíte na otázku, můžete...  celý článek

Takto se vyřízne nejlepší kus na steak.
VIDEO: Než začnete odšupovat rybu, strčte ji do pytle

Když se to umí, vypadá to strašně jednoduše. Podívejte, jak snadno si šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář poradí s čerstvým lososem. A přidá tip, jak...  celý článek

Baví vás vaření?
Baví vás vaření?

Inspirujte se recepty na eMimino.cz

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.