Konečně se vysílá pořad o vaření, kde se nepípá a něco se naučíte - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Konečně se vysílá pořad o vaření, kde se nepípá a něco se naučíte

Pořad Když vaří táta sází na úplně jinou notu než většina kuchařských show vysílaných v hlavních časech českých televizí. Místo urážek, neslušných slov a sebeprosazování hlavních protagonistů tak vidíte rodinnou zábavu, kde šéfkuchař nabídne takřka didaktický přístup, podle kterého by se naučil vařit i antitalent.
Jak uvařit výborný domácí kečup | (2:18)

Pořad Když Vaří táta začal nenápadně, bez velkých fanfár a upoutávek. Jeho protagonistou je zkušený Martin Polačko, který se živí jako takzvaný privátní kuchař, tedy člověk, kterého si můžete pozvat, aby kuchtil na vaší soukromé party. A se sladkými jídly mu pomáhá cukrářka Iveta Fabešová, kterou jste prvně poznali v soutěži Na nože!, kde jako tehdejší amatérka pokořila mnohé profesionály.

Koncept je jednoduchý a v podstatě se opakuje. Kuchař v pořadu představuje otce se dvěma syny, který pozve na návštěvu známé a musí jim uvařit něco dobrého. Zatím to byla všechno jídla, která s trochou nadsázky zvládne i malé dítě, ale přitom taková, že nadchnou i náročného jedlíka.

Tento jednoduchoučký příběh však slouží jen jako spojka mezi záběry přípravy jednotlivých jídel, starší syn pomáhá v kuchyni, mladší se věnuje hostům. Tím, že šéfkuchař "diriguje" syna, upozorňuje ho (a tím i nás) zároveň na úskalí jednotlivých pracovních postupů.

Milan Polačko a Iveta Fabešová

Sympatické je, že Polačko nepůsobí křečovitě, nesnaží se poučovat, vše probíhá v pohodové atmosféře. Jen s lišáckým přimhouřením oka do kamery by mohl ubrat. Jednou, dvakrát je to snesitelné, po každé druhém střihu kamery už to působí jako chtěné schéma.

Ve třetí epizodě, kterou uvidíte na Prima Family v neděli vpodvečer, chtějí děti uspořádat party pro kamarády. A protože jejich "otec" ví, jak milují hranolky s kečupem, rozhodne se ukázat, jak si ho můžete připravit doma zdravě přímo z rajčat a bez konzervantů. A samozřejmě další jednoduché tipy pro podobnou příležitost, včetně domácích hranolků či dětské pizzy.

Domácí kečup

Budete potřebovat: 2 kg rajčat, 1 červená cibule, 2 stroužky česneku, olivový olej, třtinový cukr, červený vinný ocet, 2–3 hřebíčky, špetka skořice a zázvoru, sůl, pepř.

Nakrájejte rajčata a cibuli a vložte do hrnce. "Červená cibule je v tomto případě lepší, protože je sladší a chuťově jemnější," radí Polačko. Přidejte najemno nakrájený česnek, zázvor, skořici, hřebíčky a špetku soli a pepře, trochu oleje.

Nakonec kečup propasírujte.

Po zachlazení kečup ještě zhoustne.

Rajčata nechte 2–3 hodiny dusit pod poličkou, dokud se nerozvaří a nezredukují. Potom vytáhněte hřebíček a rozmixujte ponorným mixérem. Přidejte trochu octa, několik lžic třtinového cukru a podle chuti ještě špetku soli a pepře.

Pak vraťte kečup na sporák a velmi pomalu vařte ještě půl hodiny. Pak ho přes cedník propasírujte. Po vychlazení ještě zhoustne.

Na přesný postup krok za krokem se podívejte na video.

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

BRuNO family park láká rodiny s dětmi na výlet do Brna
BRuNO family park láká rodiny s dětmi na výlet do Brna

Brněnský BRuNO family park nabízí více než 40 atrakcí pro děti i rodiče. V moderním areálu najdete autíčka, lodičky, tobogany, skluzavky, bludiště,...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025