Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


PORADNA: Kotel můžete používat i bez termostatu, bude to ale stát čas a péči

aktualizováno 
Proč musím mít ke kotli termostat, když funguje i bez něj a teplotu v místnostech mi řídí termostatické hlavice, ptá se čtenář Hobby. Zdá se mu, že otopný systém mu bez termostatu funguje stejně dobře jako s ním.

Kdo si s topením pohraje a bude se nastavování věnovat, obejde se i bez termostatu | foto: Profimedia.cz

Čtenář Bohuslav k tomuto zjištění došel v situaci, kdy se mu pokazil po patnácti letech provozu starý termostat. Protože se jeho kotel ovládal jednoduše sepnutím (pomocí termostatu) dvou vodičů vedoucích z kotle, prostě je propojil a funguje dál.

"Proč nás tedy projektanti nutí montovat prostorové termostaty, když jsem si vyzkoušel, že to lze dobře i bez nich?" ptá se.

"Ano, pán má pravdu, klidně si můžete řídit kotel ručně. Záleží na tom, jak to budete dělat, abyste dosáhli co největších úspor při vytápění," odpovídá na dotaz Milan Vítovský, technický poradce ze společnosti Honeywell, která se zabývá výrobou regulační techniky.

Pro přehlednost porovnává jednotlivé druhy regulací. "Když budete mít nejběžnější prostorový termostat, technik vám nastaví na kotli teplotu otopné vody na nějakou univerzální hodnotu, třeba 70 stupňů. A termostat podle teploty v referenční místnosti kotel buď zapne nebo vypne," popisuje funkci prostorového termostatu.

Náklady

Natopit kotel na 80 stupňů je ekonomicky náročnější než na 60 stupňů.

Kouzlo tohoto způsobu regulace vidí v tom, že udržuje příjemnou navolenou teplotu a hlavně umožňuje naprogramovat si například její snížení v době, kdy jsou všichni mimo domov. Tím se dosáhne výrazné úspory nákladů na topení.

Pak vysvětluje princip takzvané ekvitermní regulace. "Tady kotli pomáhá venkovní čidlo. To mu řekne, zda je venku teplo či zima a podle toho se řídí teplota topné vody. Když bude venku kolem nuly, může natopit kotel třeba jen na 60 stupňů a v pohodě dům vytopí. Když bude ale mínus patnáct, musí natopit na osmdesát, aby objekt vytopil," vysvětluje. Tyto hodnoty se liší objekt od objektu podle jejich tepelných ztrát a projektu topení. Princip je ale dobře zřetelný například na obrázku ekvitermních křivek dole.

Příklad: Při nulové teplotě venku a 20 °C uvnitř musíte kotel roztopit na 50 °C

Na ekvitermních křivkách je vidět, jakou teplotu musí mít topná voda, aby se zajistila požadovaná teplota v místnosti

A v tom je podle něj ta hlavní finta. Natopit kotel na 80 stupňů je ekonomicky náročnější než na 60 stupňů. Ekvitermní regulace proto zařídí, aby se voda v kotli roztápěla automaticky jen na takovou teplotu, která postačí k vytopení domu, což přináší další úspory. I když by přinesl v obou případech stejnou teplotu v domě.

"Tímto se můžeme vrátit k panu Bohuslavovi. Když bude celý den doma, bude třeba v důchodu, klidně se může podívat za okno na teploměr a říct si: aha, máme dva nad nulou, tak to můžu na kotli ubrat. Když přituhne, zase si přidá. Udělá totéž a zadarmo jako venkovní čidlo," naráží na vyšší ceny ekvitermních regulací Milan Vítovský.

"Nastavení teplot na kotli i v souvislosti s nastavením termostatických hlavic na radiátorech si za chvíli každý vychytá. Je to otázka několika dní, může si pak na kotli udělat i orientační puntíky pro snažší orientaci," říká.

Kdo by chtěl být důsledný, musí reagovat i na občasné skoro až dvacetistupňové výkyvy teploty během jediného dne. I taková období během topné sezony nastávají.

V případě, že ale nebude někdo ochoten se topení takto trvale věnovat a nastaví si kotel na univerzální (a raději vyšší) teplotu, v teplejších obdobích bude neekonomicky kotel přetápět a zbytečně utrácet. Což platí i pro majitele prostorového termostatu. Ti ale mají alespoň možnost šetřit změnou požadované teploty během dne, jak bylo řečeno výše.

Autor:


Témata: úspory, Úspory


Nejčtenější

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

V červené knize Mezinárodního svazu ochrany přírody jsou nártouni filipínští...
Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna

Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna filipínského, což se dosud nikde ve světě nepovedlo. Mládě se narodilo 1. května v chovné stanici na...  celý článek

Pro kus dobrého jídla jsou psi ochotní udělat všechno.
Psi jsou pro jídlo schopni udělat cokoliv. I podfouknout svého páníčka

Marianne Heberleinová z curyšské univerzity doma pozorovala nepravosti svých psů, udivovala ji jejich vynalézavost. S kolegy vytvořila studii, která podle ní...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Lachtan stáhl holčičku pod vodu.
VIDEO: Lachtan strhl malou dívku do vody. Myslel, že je to pochoutka

Opět se potvrdilo, že s divokými zvířaty není radno si zahrávat. Poučení si ponese do života malá holčička, pro kterou se stalo zábavné krmení lachtana...  celý článek

Další z rubriky

Takto by mělo vypadat správně rozpálené uhlí.
Devět pravidel při grilování. Stačí je dodržet a nemůžete se splést

Grilovací sezona už naplno propukla a možná i ti, kdo jsou v tomto oboru naprostí nováčci, se také odhodlají vyzkoušet své umění u grilu. Nabízíme krátké...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Domácí klobásky se salátem
Klobásky na gril nemusíte kupovat, připravte si vlastní, radí Pohlreich

Klobásky neodmyslitelně patří ke grilování, většinou si je kupujeme v obchodě. Zdeněk Pohlreich v pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, jak překvapit hosty...  celý článek

(ID: 779, Editovat, Smazat, Nastavit soukromý, Preview)
(ID: 779, Editovat, Smazat, Nastavit soukromý, Preview)

Co maminky motivuje k vlastním článkům? A co jim dává a bere blogování o porodu a životě s dětmi?

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.