Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

PORADNA: Už strkají vodu i do mletého masa, stěžuje si čtenář

Čtvrtina hovězího, čtvrtina vepřového, čtvrtina vody a zbytek tuk a éčka, rozčiloval se čtenář Hobby.cz. Přitom si koupil mix mletého masa ve stejném regále v supermarketu Albert jako obvykle.
Mleté maso z Alberta s 25% obsahem vody

Mleté maso z Alberta s 25% obsahem vody | foto: Marek Burza

Teprve když rukou hrábl do masa a chtěl z něj udělat sekanou, zjistil, že má nějakou divnou konzistenci. "Obvykle na půl kila masa z vaničky dávám jedno vajíčko a musím přidat ještě trochu mléka, aby byla směs dostatečně řídká na vytvarování bochníčku. A teď to najednou nebylo potřeba," popisuje. Nelenil proto a vytáhl plastovou nádobku z koše a pořádně si ji prohlédl. Složení vidíte na obrázku.

V Albertu nemáte moc možností

Vyzkoušeli jsme proto hypermarket Albert na pražském Chodově, abychom se podívali, jak to tam s mletým masem chodí. Máte možnost koupit půl kila mletého vepřového, půl kila mletého hovězího masa, obojí bez vody. Komu je ale kilogram hodně, může zvolit kritizovaný půlkilový balíček, ovšem s vmíchanou vodou. U pultu s masem mleté na váhu nemají.

Mix vepřového a hovězího obsahuje jen něco přes 50 % masa.

Mleté hovězí maso je také označené jako masný výrobek.

Podívejte se ale na etikety na vaničkách. Obě nesou označení masný výrobek, což odpovídá předpisům. Jen to znamená, že nejde o čisté maso, bylo do něj "sáhnuto". Hovězí z toho relativně vyšlo lépe, obsahuje pouze běžné konzervační látky. Ve směsi se už podle popisu prodává jen "bláto".

To ale stále nic neznamená, potravinářská inspekce by nemohla namítnout ani popel. Maso je správně označeno jako masný výrobek, na etiketě je vše správně vypsáno.

Smůla je jen v tom, že krabičky s mletým masem jsou v pultu mezi ostatními balenými masy. Čistými bez dalších přidaných látek. Což není sice nic proti ničemu, ale v zákazníkovi to evokuje pocit, že si koupí čisté mleté maso jako u řezníka.

Ve smíchovském Tesku mají zákazníci víc možností. Koupí mletá masa různých jakostí a s různými cenami. Akční balíček mixu vepřového s vepřovým se 60 % masa za 60 Kč/kg, ale taky 96procentní mix za stovku. Anebo zvlášť hovězí i vepřové za podstatně vyšší ceny. Navíc u pultu máte možnost nechat si obsluhou navážit, kolik právě potřebujete.

100× omílané pravidlo: čtěte etikety

Za to, že se napálil, si vlastně může čtenář sám. Stokrát už musel v médiích číst jediné heslo, které ho může ochránit: pečlivě číst etikety. A pokud chce koupit kvalitní maso, dát si práci a hledat spolehlivého řezníka, nebýt pohodlný. Anebo si koupit suroviny a mleté si připravit sám.

Varovat ho mohla ostatně už podezřele nízká cena. Mohl někdo čekat čisté maso za sedmdesát korun za kilogram?

Ne každý má bohužel při ruce dobré řeznictví.

"U nás v krámě to děláme tak, že si každý řekne, na co mleté potřebuje, a my mu doporučíme, jaký druh masa semlít. Nemá ale cenu honit se za každou cenu za minimem tuku, ten je nositelem chutě a vůně," připomíná pražský řezník František Kšána.

Rozlišuje různé ceny podle použitých surovin. "Pokud to bude maso z pultu, cena se musí počítat z ceny jednotlivých surovin. Nižší ceny můžete dosáhnout tím, že používáte odřezky z výroby, které byste jinak neprodal. Což ale vůbec nemusí znamenat, že je to nekvalitní maso," připomíná.

Proč se do masa přidává voda

Přidávat vodu do mletého nevidí jako hřích v případě, kdy někdo touží po hodně libovém pokrmu, voda pak nahrazuje tuk a zlepšuje vazkost. To ale nebyl případ kritizovaného balíčku, tady je tuku nepočítaně. Rozdíl je také v tom, když si přidáme tekutinu podle vlastní receptury, a výsledku, kterého chceme dosáhnout.

Voda se ostatně přidává běžně i do masa, pak se mluví o takzvaném křehčení. "Původně to nebyla špatná myšlenka. Běžně se voda se solí přidává do šunky nebo do masa, které se připravuje na uzení," popisuje učitel technologie na Střední škole gastromomické a hotelové v Praze Jiří Šimko.

"Jenže v poslední době ji najdete i masech, které jsou křehké samy o sobě, třeba v kuřecích prsou. To už si ale za cenu masa kupujete vodu," upozorňuje.

Na krůtí šunce se masem šetřilo, jen 56 %.

Šunka má standardních 80 % masa, cena je neuvěřitelně nízká.

Kdo někdy udělal podobný "experiment", potvrdí, že si koupil blivajz, který je zralý na vyhození. "Křehčení by se mělo provádět jen u tužších tkání," potvrzuje.

Jako příklad uvádí řezník Bohuslav Tichý debrecínku. "Když budete vyrábět například z vepřové pečeně debrecínku, musíte ji napíchat směsí vody a soli, jinak bude tuhá. Toto maso je velmi suché, neukousli byste to," vysvětluje.

Stejně tak se "napichuje" i vepřové selátko na gril. Velké kusy masa je prostě třeba připravit a "naložit" i zevnitř. To ale nemá nic společného se strategií výrobců. Těm jde hlavně o to, aby ušetřili. Ke snižování ceny je tlačí i obchodní řetězce.

Proto nelze doporučit nic jiného než být opatrný při sledování etiket se složením i cenovek. I v nich ale "aby se Albert vyznal." Narazili jsme tu například na krůtí šunku Standard za 170 Kč/kg s obsahem masa 56 % (to je téměř cena za čisté krůtí prso), na druhou stranu ale i na 80% vepřovou šunku Výběr za 110 Kč/kg. Přitom kilo vepřové kýty se prodává v průměru za 120 Kč za kilo.

Sledujete pravidelně etikety potravin, které kupujete? Podělte se s ostatními v diskusi.

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025