Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Matka ho párkrát pošťouchla a právě narozené mládě nosorožce vstalo

aktualizováno 
Zdravé mládě kriticky ohroženého nosorožce se v sobotu narodilo v zoo v Kodani jako první přírůstek svého druhu po 35 letech. Porod, který se podařilo zaznamenat na kameru, proběhl neuvěřitelně hladce a matce i mláděti se podle vyjádření dánské zoo daří dobře.

Kameře se podařilo zaznamenat i péči matky o mládě bezprostředně po narození. Tedy i to, jak mládě pošťuchováním čumákem nutí co nejdříve vstát a hýbat se, což se jí podařilo.

Podle informací kodaňské zoo, která z porodu poskytla video, vážilo mládě po porodu obvyklých zhruba 50 kilogramů (více informací o nosorožčích mláďatech se dozvíte v článku zde) a i jeho projevy bezprostředně po porodu odpovídají chování zdravého mláděte, z čehož mají chovatelé samozřejmě radost. 

Fotogalerie

Než se pyšná nosorožčí matka spolu s mládětem poprvé představí veřejnosti, budou na nějaký čas potřebovat ticho a klid.

Nosorožci patří mezi kriticky ohrožené druhy, bohužel z velmi prozaického důvodu. Rohy nosorožce jsou ve Vietnamu i v Číně vyhledávanou přísadou v tradiční medicíně. A podle ochránců přírody ceněnou dokonce natolik, že na černém trhu dosahuje jejich cena až 65 tisíc dolarů za kilogram. Takže ji nevyvážíte ani zlatem, protože je prostě ještě cennější.

Podle údajů zoo v San Diegu už na světě zbývá jen 30 tisíc nosorožců v několika druzích. A každých osm hodin je jeden z nich někde ve volné přírodě zabit pytláky.

Autor:




Nejčtenější

Candáta s palačinkou ozdobte orestovaným kadeřávkem, koprem a výhonky a...
Vychutnejte si candáta s kapustou. K němu přidejte čabajkovou omáčku

Šéfkuchař Petr Vlásek z restaurace AvantGarde přesvědčí i ty nezatvrzelejší odpírače kapusty, že může jít o výbornou pochoutku. Na Playtvak.cz připraví candáta...  celý článek

Mrazicí médium ze sady Handy
Oprava radiátoru za plného provozu. Nejlepší je zmrazit trubky

Opravy a výměna radiátorů se většinou dělají mimo sezonu, ale jsou situace, kdy je potřeba zasáhnout i během zimy. V rodinném domku to nemusí být problém, ale...  celý článek

Takto se vyřízne nejlepší kus na steak.
VIDEO: Než začnete odšupovat rybu, strčte ji do pytle

Když se to umí, vypadá to strašně jednoduše. Podívejte, jak snadno si šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář poradí s čerstvým lososem. A přidá tip, jak...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.