Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Pohlreich už má Vánoce, připravil hrušku ve víně se zmrzlinou

aktualizováno 
Nedělní pořad Teď vaří šéf! sází na pochoutky z ovoce. Na hrušku vařenou v čaji s vínem si vzpomenete i na Vánoce. Už jenom proto, že ji provoní skořicí a hřebíčkem.

„Čím zralejší hrušky koupíte, tím líp,“ radí Zdeněk Pohlreich, když ukazuje, jak na to. Na recept budete potřebovat zralou hrušku, bílé víno, čaj, cukr, badyán, hřebíček, skořici, ořechy a zmrzlinu.

„Doporučuji uvařit čaj černý Earl Grey, z něj cítím ochucení tím typickým bergamotem, které se pro tento recept dobře hodí,“ vysvětluje. Uvařený čaj vydatně dolije bílým vínem. Sice nepopisuje, jaké vybrat, ale bude platit totéž jako u každého jiného vaření. Tedy použít takové víno, jaké by se člověk nebál i vypít.

Utopte hrušku rozkrojenou na poloviny a přidejte cukr, odhadem hrnek. Teď začne vánoční vonění. Šéf přidá dva kousky badyánu, pak dvě větvičky skořice a pár hřebíčků. Abyste udrželi hrušku utopenou, najděte talířek o menším průměru než hrnec a obsah zatižte.

Není možné dopředu určit, jak dlouho se bude hruška vařit. „To je individuální, strašně záleží, jak je ta hruška zralá. Ale je důležité vařit ji hodně pomalu. Jde o to, že kdybyste ji vařili rychle, byla by na okrajích měkká a uvnitř tvrdá. Uvařená je, když při zkoušení nebude klást noži skoro žádný odpor,“ popisuje Pohlreich hlavní fintu. Uvařenou hrušku nechejte v nálevu vystydnout.

Fotogalerie

Hrušku vytáhněte, nálev zceďte, přidejte trošku šťávy z citronu a nechejte ho svařit tak napolovic. Tím se ještě zesílí chuť a vzhledem k velkému obsahu cukru zesirupovatí. Trošku nálevu si ale předem odlijte do hrušek, aby zůstaly pořád v tekutině.

Až bude nálev zredukovaný, vyndejte hrušku z tekutiny na prkénko a nakrájejte ji na plátky. Nedořezávejte ji, abyste ji pak na talíř mohli rozvinout jako karty nebo vějíř. „V podstatě je to jedno, jde jen o vizuální efekt. Hromada plátků by chutnala na talíři stejně, ale nebylo by to tak pěkné,“ vysvětluje kuchař.

Teď se přichystejte k závěrečnému ladění chutí i vzhledu. Pohlreich chce hrušce dopřát kontrast. Vedle hrušky si přichystá lůžko ze sekaných mandlí. Hrušku přelije svařeným horkým nálevem a do mandlí posadí noček z vanilkové zmrzliny.

„Jak nemám rád, když je na talíři něco, co se nedá sníst, tak tady nemůžu odolat a ozdobím to tím dřívkem skořice a hvězdičkou badyánu. A jako barevný kontrast lístek meduňky,“ upřímně se přiznává.

„A máte tu pošírovanou hrušku v čaji a bílém vině, provoněnou vánočním kořením. To je dezert, jako když vyšije,“ raduje se nad hotovým talířkem.

Pohreichovy dezerty se naučíte v pořadu Teď vaří šéf! v neděli podvečer.

Autor:




Nejčtenější

Gorila Zola
VIDEO: Takto gorily tančí breakdance. Z bazénu si udělají fontánu

V horkém létě mají radost z vody i gorily. Sameček Zola z americké zoo v Dallasu to předvedl takovým stylem, že by zahanbil i profesionálního tanečníka.  celý článek

Bez základního nářadí se doma neobejdete.
Jakou sadu s nářadím vybrat novomanželům či svobodné matce v paneláku

Není každý rodilým kutilem. Drtivá většina lidí jen občas potřebuje něco dotáhnout, přišroubovat, zacvaknout nebo přeštípnout. Pro takové uživatele nemá cenu...  celý článek

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Další z rubriky

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Grilování jako jedna z nejoblíbenějších letních činností
Pošlete fotku grilované pochoutky a vyhrajte jeden z pěti grilů

Grilovací sezona se díky pěknému počasí rozjíždí naplno. To vám dá spoustu prostoru vyfotografovat vaši nejoblíbenější pochoutku a vyhrát nový gril. Pošlete...  celý článek

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu
Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.