VIDEO: Pohlreich už má Vánoce, připravil hrušku ve víně se zmrzlinou

  • 50
Nedělní pořad Teď vaří šéf! sází na pochoutky z ovoce. Na hrušku vařenou v čaji s vínem si vzpomenete i na Vánoce. Už jenom proto, že ji provoní skořicí a hřebíčkem.

„Čím zralejší hrušky koupíte, tím líp,“ radí Zdeněk Pohlreich, když ukazuje, jak na to. Na recept budete potřebovat zralou hrušku, bílé víno, čaj, cukr, badyán, hřebíček, skořici, ořechy a zmrzlinu.

„Doporučuji uvařit čaj černý Earl Grey, z něj cítím ochucení tím typickým bergamotem, které se pro tento recept dobře hodí,“ vysvětluje. Uvařený čaj vydatně dolije bílým vínem. Sice nepopisuje, jaké vybrat, ale bude platit totéž jako u každého jiného vaření. Tedy použít takové víno, jaké by se člověk nebál i vypít.

Utopte hrušku rozkrojenou na poloviny a přidejte cukr, odhadem hrnek. Teď začne vánoční vonění. Šéf přidá dva kousky badyánu, pak dvě větvičky skořice a pár hřebíčků. Abyste udrželi hrušku utopenou, najděte talířek o menším průměru než hrnec a obsah zatižte.

Není možné dopředu určit, jak dlouho se bude hruška vařit. „To je individuální, strašně záleží, jak je ta hruška zralá. Ale je důležité vařit ji hodně pomalu. Jde o to, že kdybyste ji vařili rychle, byla by na okrajích měkká a uvnitř tvrdá. Uvařená je, když při zkoušení nebude klást noži skoro žádný odpor,“ popisuje Pohlreich hlavní fintu. Uvařenou hrušku nechejte v nálevu vystydnout.

Hrušku vytáhněte, nálev zceďte, přidejte trošku šťávy z citronu a nechejte ho svařit tak napolovic. Tím se ještě zesílí chuť a vzhledem k velkému obsahu cukru zesirupovatí. Trošku nálevu si ale předem odlijte do hrušek, aby zůstaly pořád v tekutině.

Až bude nálev zredukovaný, vyndejte hrušku z tekutiny na prkénko a nakrájejte ji na plátky. Nedořezávejte ji, abyste ji pak na talíř mohli rozvinout jako karty nebo vějíř. „V podstatě je to jedno, jde jen o vizuální efekt. Hromada plátků by chutnala na talíři stejně, ale nebylo by to tak pěkné,“ vysvětluje kuchař.

Teď se přichystejte k závěrečnému ladění chutí i vzhledu. Pohlreich chce hrušce dopřát kontrast. Vedle hrušky si přichystá lůžko ze sekaných mandlí. Hrušku přelije svařeným horkým nálevem a do mandlí posadí noček z vanilkové zmrzliny.

„Jak nemám rád, když je na talíři něco, co se nedá sníst, tak tady nemůžu odolat a ozdobím to tím dřívkem skořice a hvězdičkou badyánu. A jako barevný kontrast lístek meduňky,“ upřímně se přiznává.

„A máte tu pošírovanou hrušku v čaji a bílém vině, provoněnou vánočním kořením. To je dezert, jako když vyšije,“ raduje se nad hotovým talířkem.

Pohreichovy dezerty se naučíte v pořadu Teď vaří šéf! v neděli podvečer.