Nakládání zelí je malý obřad, který stojí za to se naučit.

Nakládání zelí je malý obřad, který stojí za to se naučit. | foto: Robert Tichý pro Krásný Venkov

Naučte se nakládat zelí. Bude v něm víc vitamínů než v tom kupovaném

  • 19
Žádné množství zelí není dost velké na to, jak moc zdravé a dobré je. Jeho nakládání je malý obřad, který nemůže být jednodušší, ale stojí za to se ho naučit.

Vysoký obsah vitaminů C a K a přítomnost bakterií mléčného kvašení dělá z kysaného zelí vysoce zdravou potravinu. Bakterie mléčného kvašení jsou v zelných listech běžně přítomné a v kysaném zelí ho bývá víc než v některých jogurtech.

Co potřebujete na základní kysané zelí? Připravte si podle jednoduchého obrazového návodu 5 kg čerstvého nakrouhaného zelí, 2 cibule nakrájené na malé kousky, vrchovatou lžíci kmínu a 3 lžíce soli.

Zelí pak natlačte do kameninové nádoby tak silně, aby leželo ve vlastní šťávě. Zakryjte zelnými listy a koprem, který dodá vůni, zatěžkejte prkénkem a nechte 3 až 4 týdny v chladu proležet. Zelí zkvasí. Můžete je pak přendat do sklenic a sterilovat při 90 °C asi 20 minut.

Alternativní postup na nakládání zelí přímo do zavařovacích sklenic najdete zde.

Na zelí s křenem to chce trochu jiný postup: 5 kg nakrouhaného zelí, 1 kg cibule, 200 ml nastrouhaného křenu a 50 g soli prostě promíchejte a dvě hodiny nechte uležet. Pak svařte 1,5 litru vody, litr octa, 1 sáček nakládacího koření Deko a 750 g krupicového cukru. Vychladlý nálev promíchejte s 250 ml rostlinného oleje a nalijte na zelí, promíchejte a naplňte do zavařovacích sklenic. Jezte hned nebo sterilujte 20 minut při 90 °C.

Další tipy na zpracování zelí najdete v aktuálním říjnovém čísle časopisu Krásný Venkov.