Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Antiadhezní nože zaplavují trh. Lépe kloužou, ale vitaminy nezachrání

Nastartoval to rozmach keramických nožů, které slibovaly nejen "věčné" ostří, ale i schopnost neničit při krájení vitaminy v zelenině a nepřilnavost ke krájeným potravinám. Nyní je následují nože, které by měly zaručovat odolnost klasického kovového nože, ale s vlastnostmi keramického.
Fotogalerie4

Nové nože Edge jsou potaženy kluznou látkou na bázi teflonu. | foto: Fiskars

Jsou to běžné nože, ale mají čepel potaženou antiadhezní látkou, která nedovolí noži styk s krájenou zeleninou, a měly by tak být vůči potravinám šetrnější.

"Ve skutečnosti je to daleko prozaičtější. Kuchařům se na keramickém noži líbilo, jak snadno klouzají při krájení do suroviny. Jenže profesionální kuchař nemůže v praxi keramický nůž používat. Snadno se v kuchařské praxi stane, že nůž vjede do kosti a úlomek keramického ostří by mohl zůstat třeba v mase. A to nelze hostovi předložit," vysvětluje Zdeněk Kočárek ze společnosti Friedrich Dick, která se už desítky let specializuje na výrobu špičkových nožů pro profesionály a mít od nich sadu je snem mnohého kuchaře.

Čepel kovaného nože Premier Wacs je potažený keramikou.

Mezinárodní asociace kuchařů Wacs (World Assocation of Chefs Societie) proto společnosti svěřila vývoj nože, který by dokázal spojit vlastnosti klasického kovaného nože s vlastnostmi keramického. Proto vznikla řada Premier Wacs, která má povrch potažený vrstvičkou keramiky. Ta usnadňuje nejen mytí (neulpívají na ní částečky potravin), ale zlepšuje i kluznost nože. Zde je zřejmě počátek celosvětového boomu potahovaných nožů.

Barva bojuje o design

Jan Růzha, který do Česka dováží nože Fiskars, potahované nože prodává v řadě Edge. Sází právě na vlastnosti, které zdůrazňuje Zdeněk Kočárek, tedy lepší kluznost a snazší omyvatelnost.

"Naše nože mají potah na bázi polytetrafluoretylenu (látka s vlastnostmi podobnými teflonu), i když složení je upravené podle našich receptur. Navíc chceme zabodovat novým designem a dobrou ergonomií," říká představitel společnosti, která nabízí hlavně nože do domácnosti.

Pak tu máme například potahované nože Tescoma, která sází zase hlavně na design a jejíž nože barevně sladíte s čímkoliv, co se vám v kuchyni může vyskytnout. Nože jsou designově velmi povedené, ale posuďte sami, jaký asi může být nůž, který koupíte za stokorunu. I když samozřejmě umějí i kvalitní kousky. Ty však koupíte spíše v klasickém provedení.

Ceny keramických nožů dramaticky klesly. Do kuchyní míří s perstrobarvnými potisky.

Barevný design je teď zřejmě módní, protože barevná škála a roztodivné vzory se hromadně objevují i na keramických nožích. Kdo by zaváhal a nekoupil za dvě stovky dokonalý keramický nůž s květinovým potiskem, nebo dokonce takový, který se tváří jako z damascénské oceli, když podobný originál stojí deset nebo dvacet tisíc korun?

Mýty o vitaminech

Tento marketingový argument začali šířit prodejci keramických nožů jako hlavní argument pro koupi nových "super zdravých" nožů. A to už v době, kdy 16cm keramický kuchařský nůž stál kolem dvou tisíc. Využívali tak naší posedlosti po superzdravé výživě a všech příbuzných módních trendů.

Podivovali se i čtenáři blogu pana Cuketky: "Nechápu, jak si někdo z naprosto zanedbatelného jevu, kdy při styku s železem může dojít k nepatrnému úbytku vitaminu C, mohl udělat marketingovou kampaň a navíc mu to všichni sežerou," podivoval se čtenář Elentoth.

Výrobci zřejmě sázeli i na neznalost složení oceli, ze které se nože vyrábějí. "Nechápu, jak k tomu mohli dojít, vždyť solidní nůž se vyrábí z chromvanadiové oceli, s čistým železem se potravina vůbec nepotká," díví se Kočárek.

Navíc porovnejte množství vitaminu v ploše řezu s množstvím, které zůstává v celkovém objemu potraviny. Pak ještě uvažte, že nejvíce vitaminů z potraviny mizí tepelným zpracováním, klidně i 60 a více procent. Velký vliv má i skladování potravin. Podle Státního zdravotního ústavu může za úbytek vitaminů i styk s kyslíkem, styk se železem a hlavně mědí, proto se pro přípravu potravin doporučuje nerezové náčiní.

A s tím si srovnejte hesla prodejců keramických nožů, například ze stránek výrobce Kyocera: "Keramické nože neničí zdraví prospěšné vitamíny ani enzymy v potravinách. Rovněž nezanechávají pach ani pachuť oceli. Jsou vhodné pro biopotraviny, podporují zdravý životní styl. Neznehodnocujte už déle své jídlo ocelí! Jídlo připravené keramickými noži Kyocera si uchovává svoji čerstvou chuť, ovoce a zelenina po krájení neztmavne. Zelenina nakrájená keramickým nožem zůstává živá." Toto si každý musí probrat sám.

Věříte na argumenty výrobců keramických nožů?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 úterý 8. října 2013. Anketa je uzavřena.

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Jarní řez je důležitý. Jak říznout do stromu a neuškodit, aby se zahojil

Někdy je nezbytné při stříhání stromu odstranit i silné větve. Jak ošetřit řez stromu, aby se rány rychle zahojily a byly chráněny před chorobami a škůdci?

1. dubna 2025

Pošlete fotku svého zvířecího mazlíčka a hrajte o skvělé ceny v dubnovém kole

Krásné jarní fotografie už se objevily v kole březnovém, teď je ovšem ideální příležitost je přebít. Ceny od značky PRO PLAN, s níž jsme pro vás dubnovou soutěž připravili, za to stojí. Bezpochyby...

1. dubna 2025

Foie gras si budete moci vychutnat bez výčitek, že trápíte husy a kachny

Foie gras jsou v mnoha částech světa považována za hříšnou pochoutku. Toto tučné jídlo je kontroverzní, protože se vyrábí z jater kachen nebo hus, které byly před porážkou krmeny násilím.

1. dubna 2025

Miláček na celý život. Naklonovat psa stojí milion, u některých to však není možné

Premium

Zaplatíme cokoli, jen ať je s námi aspoň ještě rok. Uzdravte ho, pomozte mu. Tohle slyší veterináři často. Je snaha prodlužovat psí život stejně jako ten lidský. „Když máte špičkového psa, klonování...

31. března 2025

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

3. března 2025,  aktualizováno  31.3 14:26

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

31. března 2025  6:30

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

31. března 2025

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

31. března 2025

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025