Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pouťové koláče podle babičky: sladké, nadýchané, voňavé

aktualizováno 
Vyzkoušejte pravé posvícenské koláče. Takové, které připomínají staré dobré časy a chutnají úplně jinak než eurokoláčky ze samoobsluhy.

Zdobit můžete podle libosti. Drobenkou nebo mandlemi... | foto: Jana Černá

Moje babička peče koláče jen jednou v roce, na pouť. A to je velká škoda. Chutnají totiž tak skvěle, že byste je mohli jíst každou neděli k snídani a s chutí se do nich zakousli i po obědě. Na druhou stranu ji chápu; pečením (zadělává ze dvou kil mouky) stráví téměř celý den. A to nezapomíná zapojit další hbité prsty. Se zdobením pomohou i ti nejmladší.

Postup krok za krokem

Budete potřebovat

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • 200 g cukru krupice
  • 3 žloutky
  • 2 vejce
  • panáka rumu
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 250 ml plnotučného mléka
  • kostku droždí (42 g)
  • špetku soli

Ze lžíce cukru, mléka, kostky droždí a malé špetky soli připravte kvásek. Nechte ho důkladně vzejít.

Rozehřejte máslo. Prosijte mouku a přidejte k ní do mísy cukr. Udělejte důlek, do kterého přidejte žloutky, jedno celé vejce, rum, vanilkový cukr (můžete použít i vanilkovou esenci nebo lusk), rozpuštěné máslo a kvásek.

Vypracujte těsto. Hnětení věnujte opravdu dlouhé minuty, až vás budou bolet ruce. Moje babička říká, že to je základ celého pečení koláčů. Kdo nepropracuje těsto důkladně, nikdy nebude mít koláče nadýchané.

Fotogalerie

Ideální je, pokud se při hnětení střídají dvě osoby. Jedna vždycky drží mísu, aby se druhý člověk do toho mohl důkladně opřít a vzít vařečku dvěma rukama. A pak se vystřídají. Málokdo má totiž tolik svalů, aby zvládl tak dlouho vařečkou důkladně nadzvedávat těsto.

Potom těsto nechte odpočinout. Posypte ho moukou a zakryjte čistou utěrkou. Zhruba po půl hodině do těsta píchněte několikrát prsty. Opadne, a tak ho nechte znovu nakynout, dokud nebude zase nadzvedávat utěrku.

Během kynutí těsta si můžete připravit náplně

Z těsta vždy uřízněte kus, z něhož vyválejte váleček. Nejlépe to půjde na lehce pomoučněném válu. Hada pak nakrájejte na menší kousky, zhruba o velikosti dva a půl centimetru.

Těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout.

Těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout.

Do středů vmačkejte důlky.

Do středů vmačkejte důlky.

Během kynutí si připravte náplně.

Během kynutí si připravte náplně.

Dlaněmi z nich vyválejte kouličky. Babička si vždycky šikovně pomáhala i palcem, kraje stáčela dolů a "spojem" je posazovala na plech. Hotové kouličky rovnejte na plech a nechte si mezi nimi dostatečné rozestupy.

Kouličky nechte ještě asi 10 minut kynout na plechu, pak teprve rozmáčkněte střed. Skvěle to jde vyřezávaným dřevěným mačkátkem (seženete v domácích nebo cukrářských potřebách zhruba za 30 korun). Moje teta dělala ten správný koláčkový tvar těžítkem ze staré váhy, babička dodnes používá starou baterku – samozřejmě zabalenou do sáčku.

Koláčky s marmeládou

Koláčky s marmeládou

Tvarohová varianta

Tvarohová varianta

Koláčky pak naplňte, tipy na složení a přípravu náplní najdete ve spodním boxu. Vyplatí se udělat celý plech jedné náplně, ať nemusíte neustále měnit nářadí.

Povidly a mákem snadno budete plnit lžičkou, tvarohovou náplň je lepší aplikovat cukrářským sáčkem. Navrch koláčky ozdobte: hodí se drobenka, rozinky, celé mandle nebo nakrájené na plátky). Kraje koláčků potírejte rozšlehaným vejcem.

Dělat můžete i velké koláče s více náplněmi.

Dělat můžete i velké koláče s více náplněmi.

Pokud se vám nechce tvarovat malé kouličky a plnit malé koláčky, můžete je udělat i větší, případně i přes celý plech, postup je stejný.

Plechy nezapomeňte vyložit pečicím papírem a koláčky pečte asi 15 minut na 150 až 180 oC. Nechte je na plechu vychladnout, skladujte je nejlépe v plechových dózách vyložených alobalem. Nejlépe samozřejmě chutnají hned po upečení, ale dají se jíst ještě několik dnů. Při servírování je pocukrujte tím nejjemnějším moučkovým cukrem.

Náplně

Tvarohová

  • 250 g měkkého tvarohu (v kostce)
  • 1 žloutek
  • 100 g cukru krupice
  • vanilková esence

Vše důkladně smíchejte. Na tvarohovou náplň se nejlépe hodí rozinky (důkladně namočené v rumu).

Maková

  • 300 g máku
  • 50 ml mléka
  • 4 cl rumu
  • vanilkový cukr
  • 100 g cukru krupice

Mák umelte (nejlépe dvakrát) a nařeďte horkým mlékem a rumem. Na makové náplni se nejlépe vyjímají mandle.

Povidlová

  • jablečná nebo švestková povidla

Skvěle se na ně hodí drobenka (žmolenka z másla, cukru a mouky).

Autoři:




Nejčtenější

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

V červené knize Mezinárodního svazu ochrany přírody jsou nártouni filipínští...
Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna

Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna filipínského, což se dosud nikde ve světě nepovedlo. Mládě se narodilo 1. května v chovné stanici na...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Reece Wepener se svým úlovkem
Měli prázdnou ledničku, tak vypluli rybařit. Chytili 70kilového kanice

Tři kamarádi se vypravili rybařit poblíž Perthu na západě Austrálie. Místo toho, aby si jen normálně doplnili lednici běžnými rybami, chytili na háček...  celý článek

Lachtan stáhl holčičku pod vodu.
VIDEO: Lachtan strhl malou dívku do vody. Myslel, že je to pochoutka

Opět se potvrdilo, že s divokými zvířaty není radno si zahrávat. Poučení si ponese do života malá holčička, pro kterou se stalo zábavné krmení lachtana...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.