Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Technici protestují proti kontrolám komínů u plynových kotlů

aktualizováno 
Proč se musí provádět formální revize spalinových cest u kotlů, kde nehrozí žádné riziko požárů a vůbec se neřeší vzrůstající počty otrav oxidem uhelnatým? V Británii se místo komínů kontrolují kotle a otrav tam není tak mnoho.

Co je důležitější? Čistit kotel, nebo komín? | foto: Profimedia.cz

Spory se týkají nařízení vlády č. 91/2010 Sb. o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv. To ukládá, aby se kontrolovaly spalinové cesty.

„Problém je v tom, že zplodiny ze spotřebiče B, tedy běžného kotle na plyn, dosahují teploty asi 120 až 130 °C, u kondenzačních kotlů kolem 60 °C. Když při těchto teplotách způsobíte požár, jste zralí na Nobelovu cenu,“ podivuje se Petr Kebrdle z Českého sdružení pro technická zařízení.

Doplňuje i fakt, že Úřad pro technickou normalizaci a Generální ředitelství hasičského záchranného sboru vydaly výklad nařízení, kde určily, co je to vlastně spalinová cesta. Shodly se na tom, že spalinová cesta je dutina určená k odvodu spalin. 

a) Plně průchodný výměník a funkční odvod spalin b) Kotel se znečištěným...

a) Plně průchodný výměník a funkční odvod spalin b) Kotel se znečištěným výměníkem (spaliny obtékají výměník) c) Kotel s neprůchodným komínem

To zní na první pohled rozumně, ale ve skutečnosti se tak podle Kebrdleho komínem stala například i dutina pro odvod zplodin z digestoře a ne jen kouřovod a komín, jak bývá obvykle chápáno. Vzato do důsledku by člověk mohl být kontrolován, zda si nechal jednou ročně zkontrolovat odvětrání digestoře.

České sdružení pro technická zařízení společně s Cechem topenářů a instalatérů České republiky tedy vydalo stanovisko, ve kterém upozorňuje na nutnost legislativní úpravy vzhledem ke zvyšujícímu se počtu otrav oxidem uhelnatým (CO).

V 99 procentech je otrava oxidem uhelnatým způsobena tím, že spotřebič není čištěný. Dochází k ucpání difuzorů ve výměníku, zamezí se tím přístupu k sekundárnímu spalovacímu vzduchu, takže vzniká oxid uhelnatý. 

Cílem společného postupu je upravit nelogické nařízení, které nutí vydat občany peníze na prevenci tam, kde nic nehrozí, a přesunout je do povinných kontrol spotřebičů. Ty jsou dosud dobrovolné, jediný příkaz udržovat spotřebič dává jen návod k použití. Zda ho považujete za užitečný, nebo ne, to je už na vás.

Celá ta hra spočívá v tom, že zhruba tisíc korun, které majitel kotle platí kominíkovi, by mohlo skončit v kapse servismana kotlů. Proto se evidentně tyto dvě skupiny lidí nemají rády. Zákon teď nahrává kominíkům a platit oběma stranám (pro klid a jistotu) je pro mnohé finančně náročné.

Například ve Velké Británii jsou servisní prohlídky kotlů povinné a je tam v přepočtu na počet obyvatel asi stokrát nižší množství otrav oxidem uhelnatým než u nás. O tom, jak zabezpečit domácnost proti oxidu uhelnatému jsme psali zde.

Předseda Společenstva kominíků ČR Emil Morávek si však hájí své. „České sdružení pro technické zařízení si může říkat, co chce, a nemá oprávnění cokoliv nařizovat. Je to lobbistická organizace plynařů, kteří samozřejmě prosazují své zájmy. Nařízení vlády jednoznačně říká, že spalinové cesty se musí kontrolovat u všech plynových spotřebičů,“ říká.

Podle jeho názoru není pravdou, že by požár u provozu plynového kotle nemohl vzniknout. „Když dlouhodobě vystavíte nějakou hořlavou hmotu teplotě vyšší než 80 °C, po určité době dojde k samovznícení,“ vysvětluje.

Jak se staráte o svůj kotel a komín? Podělte se s ostatními v diskusi.

Jak se staráte o plynový kotel a o komín?

celkem hlasů: 6958

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 27. ledna 2015. Anketa je uzavřena.

Kotel čistím, komín vypouštím 3345
Čistím kotel i nechávám kontrolovat komín 2307
Když to funguje, nestarám se o nějaká nařízení ani servis 1069
Komín nechávám kontrolovat, kotel nečistím 237
Autor:




Nejčtenější

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Další z rubriky

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu
Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Grilování jako jedna z nejoblíbenějších letních činností
Pošlete fotku grilované pochoutky a vyhrajte jeden z pěti grilů

Grilovací sezona se díky pěknému počasí rozjíždí naplno. To vám dá spoustu prostoru vyfotografovat vaši nejoblíbenější pochoutku a vyhrát nový gril. Pošlete...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.