Většinu medvědí stravy tvoří rostlinná složka. Ilustrační foto.

Většinu medvědí stravy tvoří rostlinná složka. Ilustrační foto. | foto: Daniel Beran, MAFRA

Pozor na slovenské medvědy, na podzim jsou často opilí

  • 25
Riziko napadení medvědem je na Slovensku na podzim mnohem větší, protože vyhladovělé šelmy hledají ovoce na zahradách v obydlených oblastech a navíc jsou často opilé kvůli alkoholu, který se vyskytuje v přezrálých plodech.

Podnapilé zvíře ztrácí zábrany a je pak pro člověka mnohem nebezpečnější. S tímto varováním přišel přírodovědec Miroslav Saniga, kterého cituje slovenský deník Nový čas.

Délka a kvalita zimního spánku, který medvědi potřebují kvůli regeneraci organismu, souvisí s tím, kolik výživné potravy dokážou šelmy před začátkem zimy najít. Medvědi hodně konzumují lesní plody, jako třeba borůvky nebo maliny, a pokud jich není dost, vydávají se hledat potravu i do obydlených míst.

Podle Sanigy, který pracuje v Ústavu ekologie lesa Slovenské akademie věd v horské obci Staré Hory poblíž Banské Bystrice, pak lidé mohou medvědy potkat i na zahrádkách.

"V přezrálých plodech probíhá proces kvašení, a tak při konzumaci takovéto potravy přijímají zvířata i alkohol. Zkonzumováním většího množství potravy dostane zvíře dostatečnou dávku, která z něj udělá podnapilého tvora," varoval.

Opilý medvěd ztrácí koordinaci a také svou přirozenou plachost, takže setkání s ním může být velmi nebezpečné. Pozorovat zvíře pod vlivem alkoholu však zároveň může být velká zábava, připustil přírodovědec, který prý jednou viděl opilého medvěda, který se kutálel z kopce dolů.