Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Stačí pórek, máslo, cibule, ementál. Pohlreichova sýrová polévka bez cucků

  0:04aktualizováno  0:04
„Když se rozhodnete vařit cokoliv se sýrem, kupte si ten nejlepší, co si můžete dovolit. Zatraceně se to vyplatí,“ radí Zdeněk Pohlreich v pořadu Vařte jako šéf v neděli na Primě.

Guru většiny podniků, kde se v kuchyni opravdu maká na tom, aby byl host spokojený, tentokrát odhaluje svůj vztah k sýrům v kuchyni. Sice nebývají hlavní ingrediencí, ale na chuť i konzistenci spousty jídel mají zásadní vliv.

A je jedno, jestli jde o měkoučký čerstvý krémový sýr s česnekem jako základ pro alsaskou pizzu s cibulí a slaninou, nebo o tvrdý sýr do salátu se šunkou. Ten šéfovi mimochodem nostalgicky připomíná dětství, kdy ujížděl na pochoutkovém a dalších salátech. Když totiž přišel za maminkou do účtárny, kde pracovala, raději ho posílala do lahůdkářství, aby se u ní v práci nenudil.

Zkuste hned první recept, polévku z pórku a cibule s ementálem

Na polévku, která zasytí i příjemně zahřeje, potřebujete pouze kousek másla, cibuli, pórek, pepř, sůl, trochu tymiánu, trochu bílého vína, drůbeží vývar, kus ementálu a bílé pečivo na krutony.

Fotogalerie

V kastrole nechte rozpustit lžíci másla, přihoďte cibuli a pórek pokrájené na půlkolečka, osolte, opepřete, přihoďte pár lístků tymiánu, promíchejte a pod pokličkou nechte cca 10 až 15 minut změknout.

Mezitím si do polévky připravte krutony a do misky nastrouhejte dostatečné množství ementálu na jemnějším struhadle. Na krutony stačí pokrájet bílý chleba nebo rohlík na kostičky a osmahnout na pánvičce. Neváhejte přidat kousek másla, ať krutony dobře voní i chutnají. 

Jakmile pórek s cibulí změknou, zalijte je bílým vínem, alkohol nechte odpařit. Pak základ zalijte dobrým drůbežím vývarem a nechte provařit. Poté polévku stáhněte a po částech v ní rozpusťte nastrouhaný ementál. Už ji nevařte, to je celý fígl, který stačí dodržet, aby se sýr nerozpadl do nevzhledných cucků. A můžete servírovat, i s krutonky.

Autor:




Nejčtenější

Hroch Karl Wilhelm po příjezdu do dvorské zoo zkoušel nový výběh se staršími...
Dvorská zoo přišla o mladého hrocha. Uhynul zřejmě po kousnutí od samice

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem uhynul dvouletý samec hrocha Karl Wilhelm. Utrpěl zranění v tříslech zadní nohy, kvůli němuž dostal otravu krve. Hodně toho...  celý článek

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

Další z rubriky

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Žampiony portobello zapečené s mozzarelou a rajčaty
Jak na grilování hub? Pokud u vás nerostou, zkuste žampiony

Bílé, hnědé nebo portobello? Které pečárky neboli žampiony zvolit pro letní venkovní rožnění? Jak postupovat, aby byl výsledek nadpozemsky chutný? O praktické...  celý článek

Burger s trhaným masem
VIDEO: Přejedli jste se při grilování masa? Nezapomeňte ho zajíst ananasem

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek pracující na britské ambasádě má ohromnou výhodu. V zahradě velvyslanectví má vlastní zahrádku, kde s láskou pečuje o zeleninu,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.