Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Praha má první farmářskou prodejnu v bývalém bufetu radnice ve Vodičkově

  12:19aktualizováno  12:19
Mléčné výrobky z vlastní mlékárny, hovězí a králičí maso a domácí klobásy od svých kolegů z Vysočiny nabízí od středy první farmářská prodejna v hlavním městě. Ve Vodičkově ulici ji v prostorách bývalého bufetu Úřadu městské části Praha 1 otevřel sedlák František Němec z Netína na Ždársku.
Čerstvé mléčné výrobky a hovězí maso z farem z Vysočiny si už lze koupit i v kamenné prodejně v centru Prahy. Ilustrační foto

Čerstvé mléčné výrobky a hovězí maso z farem z Vysočiny si už lze koupit i v kamenné prodejně v centru Prahy. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Farmář Němec by chtěl do budoucna sortiment prodejny dále rozšířit například o zeleninu a propojit její chod s internetovým projektem Najdi si svého farmáře, jehož je iniciátorem.

Nová prodejna v pasáži úřadu se okamžitě po otevření dočkala koupěchtivých zájemců. "Během necelých prvních šesti hodin provozu ji navštívilo zhruba 120 lidí," uvedl Němec. Podle předsedy Asociace soukromého zemědělství Josefa Stehlíka se jedná patrně o jedinou prodejnu v Praze, kterou provozuje soukromý zemědělec. Podobná prodejna už je sice na Vinohradech, tu ale nevede přímo farmář.

Poctivé rodinné farmaření se vyplatí

Němec na své farmě chová 70 mléčných krav, hospodaří na 150 hektarech zemědělské půdy. Asi polovinu vyprodukovaného mléka zpracovává ve své mlékárně na jogurty, tvaroh a sýry. Na svých polích pěstuje mák a krmné obilí. Do budoucna se chce věnovat také chovu volů na maso.

Sedlák Němec patří mezi výjimky mezi českými zemědělci, neboť většinu své produkce prodává sám, ať už přímo na svém hospodářství, nebo prostřednictvím internetového obchodu či stále oblíbenějších farmářských trhů. Němec přímo prodá na 90 procent svých výrobků, jen zbývajících deset procent v maloobchodní síti.

Zájem farmářů o přímý prodej výpěstků v poslední době roste. Dostávají lépe zaplaceno, neboť se nemusejí dělit o marži s obchodníky, jejichž podíl na konečné ceně výrobků se podle zemědělců stále zvětšuje. Spotřebitelé pak v tomto způsobu nákupu hledají alternativu k supermarketům a průmyslově vyráběným potravinám, jejichž kvalitu a čerstvost někteří z nich kritizují.

Například pouliční farmářská tržiště se stala hitem letošního jara nejprve v Praze, kde jejich počet rychle roste, a postupně začínají fungovat i v dalších městech. "Díky farmářským trhům nám vzrostly tržby o 20 až 30 procent," řekl Němec, který je v tomto směru velmi aktivní. Jeho firma se každý týden účastní hned několika trhů v Praze. A to jim na počátku farmáři nevěřili (viz článek o počátcích farmářských trhů.)

Autor:




Nejčtenější

Někteří psi jsou pro kabelku přímo stvoření.
VIDEO: Osm nejroztomilejších psích plemen, která se vejdou do kabelky

Mezi malá plemena se obvykle řadí psi s kohoutkovou výškou zhruba do 30 cm a hmotností do 10 kg. Výběr redakce Playtváka mířil spíš ke spodní hranici tohoto...  celý článek

Černá zmrzlina je letos hit, ale na kozí farmě už ji připravují už od loňska.
Fénix z Vizovic předběhl dobu. „Černá zmrzlina“ je hit

Světová média v posledních týdnech pobláznila černá zmrzlina, fenomén letošního léta. Izraelský Jeruzalem Post o ní píše jako o hitu hlavního města Tel Avivu,...  celý článek

Gorila Zola
VIDEO: Takto gorily tančí breakdance. Z bazénu si udělají fontánu

V horkém létě mají radost z vody i gorily. Sameček Zola z americké zoo v Dallasu to předvedl takovým stylem, že by zahanbil i profesionálního tanečníka.  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Bez základního nářadí se doma neobejdete.
Jakou sadu s nářadím vybrat novomanželům či svobodné matce v paneláku

Není každý rodilým kutilem. Drtivá většina lidí jen občas potřebuje něco dotáhnout, přišroubovat, zacvaknout nebo přeštípnout. Pro takové uživatele nemá cenu...  celý článek

Další z rubriky

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s jahodami oživují vzpomínky na prázdniny u babičky

Tvarohové knedlíky v sobě spojují dvě naše úžasné suroviny – tvaroh a první jahody v sezoně. A také vzpomínky na prázdniny u babičky a mocné hyperglykemické...  celý článek

Kontroly se týkají jen velkých klimatizací.
Povinná kontrola klimatizací: jak se rodí fámy, které hýbou veřejností

Od 1. ledna 2017 platí pro majitele tepelných čerpadel a klimatizací nová povinnost provádět každoroční kontroly těsnosti a vést evidenční knihu. Majitelé...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.