Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Praha se na jaře chystá otevřít farmářská tržiště

  12:00aktualizováno  12:00
Na několika místech v Praze by v blízké budoucnosti mohla vzniknout takzvaná farmářská tržiště, kde si lidé koupí přímo od soukromých zemědělců čerstvé potraviny. Plánuje to společný projekt nadace Partnerství a občanského sdružení Archetyp.

V zahraničí se tržiště stávají i cílem návštěv turistů | foto: Blanka KonrádováiDNES.cz

Podobná tržiště jsou v zahraničí naprosto obvyklá, v metropoli ale dnes téměř neexistují. Vážný zájem o zřízení tržnic potvrdili zástupci některých městských částí i farmářů a první z nich by měly začít fungovat už v březnu.

V Praze v minulosti fungovalo několik tržnic, například na Vinohradech, Pankráci, Smíchově či v Holešovicích, většina z nich však zanikla. Třeba v holešovické tržnici sice stánkový prodej přetrval, sortiment je však dnes zcela jiný než dříve. Převažují stánky s nepotravinářským zbožím, které často provozují v Česku žijící Vietnamci.

"Na trzích by měly být k dostání hlavně čerstvá zelenina, ovoce, bylinky, džusy a šťávy, ale také mléčné výrobky nebo řezané květiny od českých pěstitelů," říká Daniel Mourek z nadace Partnerství. "Bio by bylo vítáno, ale hlavní důraz bude kladen na místní a regionální výpěstky," podotkl. Tržiště by podle něj měly oživit také kavárny, stánky s občerstvením z místních produktů či doprovodný kulturní program.

V Modřanech možná už na jaře

O zřízení farmářského tržiště vážně uvažuje například modřanská nebo suchdolská radnice. "Diskutujeme o tom. Už jsme dostali nabídku i od jiného soukromníka, který by dokázal něco takového uspořádat. Dali jsme také na web a do novin anketu, v které se mohou lidé vyjádřit, jestli by měli o tržiště zájem," potvrdila místostarostka Prahy 12 Hana Jandová.

Podle ní by se obyvatelé Modřan mohli takového trhu dočkat už letos na jaře, zatím by se ale konal spíše jednou do měsíce. Radnice ještě nemá úplně jasno, které místo zvolí. V úvahu podle Jandové připadá Sofijské nebo Obchodní náměstí.

Suchdol by chtěl s tržnicí začít spíše až na podzim, kdy by mohla být nabídka ovoce a zeleniny větší. "Moc se mi ten nápad líbí, pomalu se začínáme s touto myšlenkou sžívat," uvedla suchdolská místostarostka Věra Štěpánková. Ani místní radnice ale nerozhodla, které místo pro tržiště vyhradí. "Před rokem jsme začali na náměstí pořádat blešáky. Dokážu si představit, že by to bylo opět tam, ale máme v záloze ještě jedno místo," dodala Štěpánková.

Zkušebně bylo loni zprovozněno také farmářské tržiště v pražských Klánovicích. Na dvoře místní školy nabízeli ovoce a zeleninu každou sobotu v říjnu a listopadu pěstitelé z Polabí. Návštěvníci trhů mohli zakoupit také kozí a kravské sýry, klobásky, vajíčka, mošty a med. "Zájem byl velký. Teď dojednáváme podmínky pro letošek. Znovu bychom to chtěli spustit od dubna," uvádí tajemník klánovické radnice Stanislav Dušek.

Farmáři tlačí

Záměr se zamlouvá také ministerstvu zemědělství, které by podle jeho mluvčího Petra Vorlíčka vznik farmářských tržišť do budoucna mohlo podpořit i finančně v rámci některého ze svých dotačních programů. Tvůrci projektu jednají také s Asociací soukromého zemědělství, která sdružuje více než dvě tisícovky farem v České republice.

Zájem farmářů o přímý prodej výpěstků v poslední době roste. Dostávají tak lépe zaplaceno, nemusejí se totiž dělit o marži s obchodníky, jejichž podíl na konečné ceně výrobků se podle zemědělců stále zvětšuje.

O účasti na trzích uvažuje například pěstitel zeleniny z Poděbradska Martin Kuchař. Na svých polích pěstuje brambory, mrkev, dýně, řepu či rajčata.

Vzhledem k velikosti své produkce je nucen její část prodávat prostřednictvím velkoobchodu, který mu zaplatí jen třetinu až čtvrtinu ceny, za kterou by zeleninu prodal při přímém prodeji. Na druhou stranu mu však při této formě prodeje odpadá nejistota. "Velkoobchod ode mě vezme dvě tuny zeleniny hned, na tržnici to dlouho trvá a není jisté, jestli ji vůbec prodám," řekl Kuchař.

Plánování vzniku farmářských tržnic není zdaleka jedinou podobnou aktivitou sedláků v poslední době. Například soukromý zemědělec František Němec z Netína na Žďársku začal sestavovat databázi zemědělských farem s prodejem ze dvora nebo s přímými dodávkami zákazníkům (viz článek o založení databáze farmářů prodávajících ze dvora). Po celé zemi také hromadně přibývají automaty na prodej čerstvého mléka, v blízké budoucnosti by jejich prostřednictvím farmáři měli začít prodávat i další potraviny (viz článek o vzrůstající popularitě mléčných automatů).

Autoři:




Nejčtenější

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

Místo trávníku směs plevelů
PORADNA: Sousedi nesekají zahradu, máme trávu plnou pampelišek

Sousedi mají vedle nás pozemek, na kterém chtějí v budoucnu stavět. Ale nechávají ho ladem a k nám se dostávají bodláky i pampelišky. Co s tím? ptá se zoufalá...  celý článek

Hroch Karl Wilhelm po příjezdu do dvorské zoo zkoušel nový výběh se staršími...
Dvorská zoo přišla o mladého hrocha. Uhynul zřejmě po kousnutí od samice

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem uhynul dvouletý samec hrocha Karl Wilhelm. Utrpěl zranění v tříslech zadní nohy, kvůli němuž dostal otravu krve. Hodně toho...  celý článek

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Pokud se vám podaří z lesa přinést podobný úlovek, tak s ním hurá co nejdříve...
Houbové hody i po vzoru císařů: pomazánka z růžovek i bedly po lesnicku

Houby byly oblíbeným pokrmem od nepaměti a za náramnou lahůdku je měli už vybíraví římští císaři. Hlavní houbařská sezona je v rozpuku, takže tradiční...  celý článek

Další z rubriky

Bettina Dorfnannová ve svém království
Sběratelka má 15 000 panenek Barbie. Sbírka má hodnotu šest milionů

Osmapadesátiletá sběratelka Bettina Dorfmannová z Düsseldorfu v Německu dostala svou první panenku v roce 1966, tedy před 51 lety. Od té doby stačila svojí...  celý článek

Žampiony portobello zapečené s mozzarelou a rajčaty
Jak na grilování hub? Pokud u vás nerostou, zkuste žampiony

Bílé, hnědé nebo portobello? Které pečárky neboli žampiony zvolit pro letní venkovní rožnění? Jak postupovat, aby byl výsledek nadpozemsky chutný? O praktické...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.