Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Prahu zaplaví šodó: restaurace soutěží o buchtičkového krále

  11:32aktualizováno  11:32
Hlavní město zaplaví dukátové buchtičky polité sladkým šodó. Jídlo, které bylo na základní škole milované i nenáviděné, bude 21. dubna na poledním menu nabízet přes dvacet pražských restaurací. Mezi sebou budou soutěžit o čestný titul buchtičkového krále.

Buchtičky se šodó | foto: Pragueout.cz

Do třetího ročníku projektu Velký den buchtiček se šodó se zapojí vyhlášené i méně známé restaurace.

Předchozí ročníky zaznamenaly úspěch u Čechů i u zahraničních turistů, v některých restauracích dokonce museli legendární sladký pokrm přidělávat, jako třeba v Café Louvre. "Každou minutou jsme prodávali dvě porce. O buchtičky byl takový zájem, že mnozí hosté museli čekat čtvrt hodiny, než se dopeče další dávka," uvedl manažer Café Louvre Pavel Novák. "Zajímavé bylo, že si u nás pokrm objednávali hlavně muži," prozradil.

Zatímco v některých restauracích vsadili na klasické podání nedoceněného národního pokladu, jinde šéfkuchaři vytáhli do boje s rafinovanými recepty. Třeba v restauraci U Závoje připravovali francouzskou verzi buchtiček s hruškovým pyré, likérem a skořicovou zmrzlinou.

Sladké šodó

Ve Francii připravují vanilkový krém chodeau, v Itálii horké či chlazené zabaglione, ale obojí je jenom variací na puding, chybí totiž buchtičky. Podobný pokrm mají jenom v Rakousku a Bavorsku.

Další z netradičních variací gurmáni ochutnali v Pálffyho Paláci - k buchtičkám se podávala jahodová omáčka, vanilkové zabaone podle italské receptury s granátovým jablkem. Pokrm díky lehké kyselosti granátového jablka nebyl tak sladký.

Jinde buchtičky přelívají netradičním vinným šodó, pravým žloutkovým krémem nebo šodó omáčkou ve stylu francouzské kuchyně.

Restaurace se mezi sebou utkají i o čestný titul buchtičkového krále. Komu bude patřit pomyslný zlatý trůn, si milovníci sladkých dukátových buchtiček vyberou sami prostřednictvím on-line ankety na www.pragueout.cz. Zohledňuje se nejen chuť pokrmu, rafinovanost receptů, originalita šéfkuchaře, ale i třeba kvalita obsluhy.

"V ročníku 2008 vyhrála vinohradská restaurace U Básníka pánve. Musím říct, že zlatavé buchtičky tu byly opravdu výborné," uvedla jedna z organizátorek akce Zuzana Fuhrmannová z redakce PragueOut.cz, která akci pořádá. V jejich staročesky pojatém receptu hrál hlavní roli rum, med a sádlo.

Recepty na buchtičky se šodó najdete i na iDNES.cz například ZDE.

Seznam zúčastněných restaurací, které buchtičky zařadí na polední menu

Plakát akce Velký den malých buchtičekPraha 1

U Provaznice (Provaznická 3)

Café Louvre (Národní 22)

Dům vína u závoje (Havelská 25)

U Pinkasů (Jungmannovo nám. 16)

Lví dvůr (U Prašného mostu 6)

Kolkovna (V Kolkovně 8)

Baráčnická rychta (Tržiště 23)

Vikárka (Vikářská 39)

Jihočeská restaurace (Smetanovo nábřeží 2)

Pivnice U Lažanských (Smetanovo nábřeží 2)

Kavárna Slavia (Smetanovo nábřeží 2)

Restaurant Parnas (Smetanovo nábřeží 2)

Pálffy palác klub (Valdštejnská 14)

Bufet HAMU (Malostranské nám.1 - vchod je z nádvoří Lichtenštejnského paláce)

Francouzská & Plzeňská restaurace (Obecní dům, náměstí Republiky 5)

Praha 2

U Básníka pánve (Mánesova 62 - vchod z ulice Třebízského)

Praha 3

Wings Club (Lucemburská 11)

Praha 4

Restaurant & Café Magická zahrada (Nuselská 159/114, Praha 4)

Praha 5

U Lípy (Plzeňská 237)

Le Papin Bleu (U Blaženky 1)

Praha 6

U Bílého lva (Bělohorská 79)



Témata: Vaření


Nejčtenější

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

Ovocné stromy je potřeba vysadit, než začne vegetační sezona. Kořeny stromků...
Poslední šance k výsadbě ovocných stromů, ale jen s vydatnou zálivkou

Jaro se plnou silou hlásí o slovo, takže máte posledních pár týdnů na výsadbu ovocných dřevin, které musí být v půdě co nejdříve před vegetačním obdobím. Jak...  celý článek

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek

U veterináře. Ilustrační snímek
Na antibiotika nereagují už ani domácí mazlíčci. Nadužívají se jako u lidí

Problém nadužívání antibiotik se netýká jenom lidí. Stále častěji se objevuje i u psů a koček. Veterináři bijí na poplach a upozorňují na nutnost lepší...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.