Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Prahu zaplaví šodó: restaurace soutěží o buchtičkového krále

  11:32aktualizováno  11:32
Hlavní město zaplaví dukátové buchtičky polité sladkým šodó. Jídlo, které bylo na základní škole milované i nenáviděné, bude 21. dubna na poledním menu nabízet přes dvacet pražských restaurací. Mezi sebou budou soutěžit o čestný titul buchtičkového krále.

Buchtičky se šodó | foto: Pragueout.cz

Do třetího ročníku projektu Velký den buchtiček se šodó se zapojí vyhlášené i méně známé restaurace.

Předchozí ročníky zaznamenaly úspěch u Čechů i u zahraničních turistů, v některých restauracích dokonce museli legendární sladký pokrm přidělávat, jako třeba v Café Louvre. "Každou minutou jsme prodávali dvě porce. O buchtičky byl takový zájem, že mnozí hosté museli čekat čtvrt hodiny, než se dopeče další dávka," uvedl manažer Café Louvre Pavel Novák. "Zajímavé bylo, že si u nás pokrm objednávali hlavně muži," prozradil.

Zatímco v některých restauracích vsadili na klasické podání nedoceněného národního pokladu, jinde šéfkuchaři vytáhli do boje s rafinovanými recepty. Třeba v restauraci U Závoje připravovali francouzskou verzi buchtiček s hruškovým pyré, likérem a skořicovou zmrzlinou.

Sladké šodó

Ve Francii připravují vanilkový krém chodeau, v Itálii horké či chlazené zabaglione, ale obojí je jenom variací na puding, chybí totiž buchtičky. Podobný pokrm mají jenom v Rakousku a Bavorsku.

Další z netradičních variací gurmáni ochutnali v Pálffyho Paláci - k buchtičkám se podávala jahodová omáčka, vanilkové zabaone podle italské receptury s granátovým jablkem. Pokrm díky lehké kyselosti granátového jablka nebyl tak sladký.

Jinde buchtičky přelívají netradičním vinným šodó, pravým žloutkovým krémem nebo šodó omáčkou ve stylu francouzské kuchyně.

Restaurace se mezi sebou utkají i o čestný titul buchtičkového krále. Komu bude patřit pomyslný zlatý trůn, si milovníci sladkých dukátových buchtiček vyberou sami prostřednictvím on-line ankety na www.pragueout.cz. Zohledňuje se nejen chuť pokrmu, rafinovanost receptů, originalita šéfkuchaře, ale i třeba kvalita obsluhy.

"V ročníku 2008 vyhrála vinohradská restaurace U Básníka pánve. Musím říct, že zlatavé buchtičky tu byly opravdu výborné," uvedla jedna z organizátorek akce Zuzana Fuhrmannová z redakce PragueOut.cz, která akci pořádá. V jejich staročesky pojatém receptu hrál hlavní roli rum, med a sádlo.

Recepty na buchtičky se šodó najdete i na iDNES.cz například ZDE.

Seznam zúčastněných restaurací, které buchtičky zařadí na polední menu

Plakát akce Velký den malých buchtičekPraha 1

U Provaznice (Provaznická 3)

Café Louvre (Národní 22)

Dům vína u závoje (Havelská 25)

U Pinkasů (Jungmannovo nám. 16)

Lví dvůr (U Prašného mostu 6)

Kolkovna (V Kolkovně 8)

Baráčnická rychta (Tržiště 23)

Vikárka (Vikářská 39)

Jihočeská restaurace (Smetanovo nábřeží 2)

Pivnice U Lažanských (Smetanovo nábřeží 2)

Kavárna Slavia (Smetanovo nábřeží 2)

Restaurant Parnas (Smetanovo nábřeží 2)

Pálffy palác klub (Valdštejnská 14)

Bufet HAMU (Malostranské nám.1 - vchod je z nádvoří Lichtenštejnského paláce)

Francouzská & Plzeňská restaurace (Obecní dům, náměstí Republiky 5)

Praha 2

U Básníka pánve (Mánesova 62 - vchod z ulice Třebízského)

Praha 3

Wings Club (Lucemburská 11)

Praha 4

Restaurant & Café Magická zahrada (Nuselská 159/114, Praha 4)

Praha 5

U Lípy (Plzeňská 237)

Le Papin Bleu (U Blaženky 1)

Praha 6

U Bílého lva (Bělohorská 79)





Nejčtenější

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Vícebarevný pudl
Ovčák, border kolie, pudl a spol. Šest nejinteligentnějších psích plemen

Inteligentní psí plemeno je pro páníčka jistě velkou radostí, ale může způsobovat i spoustu starostí. Inteligentní pes totiž potřebuje spoustu pozornosti a...  celý článek

Další z rubriky

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Váleček se hodí na hladké, rovné zdi.
Nejhorší sny kutila: hmoždinky a lepidla nedrží, sádra rychle tuhne

V čem začátečníci i mírně pokročilí tápou a chybují? Magazín MF Dnes ve své příloze DOMA zmapoval nejčastější problémy a doplnil je užitečnými radami, jak se...  celý článek

(Ilustrační foto)
Může se to stát i vám. Pět největších nebezpečí při grilování

Mně se to určitě nestane: věta, která už to zavařila mnoha milovníkům letních grilovaček. Pětici nebezpečí, která je doprovází nejčastěji, naštěstí můžete...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.