Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Prahu zaplaví šodó: restaurace soutěží o buchtičkového krále

  11:32aktualizováno  11:32
Hlavní město zaplaví dukátové buchtičky polité sladkým šodó. Jídlo, které bylo na základní škole milované i nenáviděné, bude 21. dubna na poledním menu nabízet přes dvacet pražských restaurací. Mezi sebou budou soutěžit o čestný titul buchtičkového krále.

Buchtičky se šodó | foto: Pragueout.cz

Do třetího ročníku projektu Velký den buchtiček se šodó se zapojí vyhlášené i méně známé restaurace.

Předchozí ročníky zaznamenaly úspěch u Čechů i u zahraničních turistů, v některých restauracích dokonce museli legendární sladký pokrm přidělávat, jako třeba v Café Louvre. "Každou minutou jsme prodávali dvě porce. O buchtičky byl takový zájem, že mnozí hosté museli čekat čtvrt hodiny, než se dopeče další dávka," uvedl manažer Café Louvre Pavel Novák. "Zajímavé bylo, že si u nás pokrm objednávali hlavně muži," prozradil.

Zatímco v některých restauracích vsadili na klasické podání nedoceněného národního pokladu, jinde šéfkuchaři vytáhli do boje s rafinovanými recepty. Třeba v restauraci U Závoje připravovali francouzskou verzi buchtiček s hruškovým pyré, likérem a skořicovou zmrzlinou.

Sladké šodó

Ve Francii připravují vanilkový krém chodeau, v Itálii horké či chlazené zabaglione, ale obojí je jenom variací na puding, chybí totiž buchtičky. Podobný pokrm mají jenom v Rakousku a Bavorsku.

Další z netradičních variací gurmáni ochutnali v Pálffyho Paláci - k buchtičkám se podávala jahodová omáčka, vanilkové zabaone podle italské receptury s granátovým jablkem. Pokrm díky lehké kyselosti granátového jablka nebyl tak sladký.

Jinde buchtičky přelívají netradičním vinným šodó, pravým žloutkovým krémem nebo šodó omáčkou ve stylu francouzské kuchyně.

Restaurace se mezi sebou utkají i o čestný titul buchtičkového krále. Komu bude patřit pomyslný zlatý trůn, si milovníci sladkých dukátových buchtiček vyberou sami prostřednictvím on-line ankety na www.pragueout.cz. Zohledňuje se nejen chuť pokrmu, rafinovanost receptů, originalita šéfkuchaře, ale i třeba kvalita obsluhy.

"V ročníku 2008 vyhrála vinohradská restaurace U Básníka pánve. Musím říct, že zlatavé buchtičky tu byly opravdu výborné," uvedla jedna z organizátorek akce Zuzana Fuhrmannová z redakce PragueOut.cz, která akci pořádá. V jejich staročesky pojatém receptu hrál hlavní roli rum, med a sádlo.

Recepty na buchtičky se šodó najdete i na iDNES.cz například ZDE.

Seznam zúčastněných restaurací, které buchtičky zařadí na polední menu

Plakát akce Velký den malých buchtičekPraha 1

U Provaznice (Provaznická 3)

Café Louvre (Národní 22)

Dům vína u závoje (Havelská 25)

U Pinkasů (Jungmannovo nám. 16)

Lví dvůr (U Prašného mostu 6)

Kolkovna (V Kolkovně 8)

Baráčnická rychta (Tržiště 23)

Vikárka (Vikářská 39)

Jihočeská restaurace (Smetanovo nábřeží 2)

Pivnice U Lažanských (Smetanovo nábřeží 2)

Kavárna Slavia (Smetanovo nábřeží 2)

Restaurant Parnas (Smetanovo nábřeží 2)

Pálffy palác klub (Valdštejnská 14)

Bufet HAMU (Malostranské nám.1 - vchod je z nádvoří Lichtenštejnského paláce)

Francouzská & Plzeňská restaurace (Obecní dům, náměstí Republiky 5)

Praha 2

U Básníka pánve (Mánesova 62 - vchod z ulice Třebízského)

Praha 3

Wings Club (Lucemburská 11)

Praha 4

Restaurant & Café Magická zahrada (Nuselská 159/114, Praha 4)

Praha 5

U Lípy (Plzeňská 237)

Le Papin Bleu (U Blaženky 1)

Praha 6

U Bílého lva (Bělohorská 79)



Témata: Vaření


Nejčtenější

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Další z rubriky

Grilování jako jedna z nejoblíbenějších letních činností
Pošlete fotku grilované pochoutky a vyhrajte jeden z pěti grilů

Grilovací sezona se díky pěknému počasí rozjíždí naplno. To vám dá spoustu prostoru vyfotografovat vaši nejoblíbenější pochoutku a vyhrát nový gril. Pošlete...  celý článek

Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s jahodami oživují vzpomínky na prázdniny u babičky

Tvarohové knedlíky v sobě spojují dvě naše úžasné suroviny – tvaroh a první jahody v sezoně. A také vzpomínky na prázdniny u babičky a mocné hyperglykemické...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.