Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Prahu zaplaví šodó: restaurace soutěží o buchtičkového krále

  11:32aktualizováno  11:32
Hlavní město zaplaví dukátové buchtičky polité sladkým šodó. Jídlo, které bylo na základní škole milované i nenáviděné, bude 21. dubna na poledním menu nabízet přes dvacet pražských restaurací. Mezi sebou budou soutěžit o čestný titul buchtičkového krále.

Buchtičky se šodó | foto: Pragueout.cz

Do třetího ročníku projektu Velký den buchtiček se šodó se zapojí vyhlášené i méně známé restaurace.

Předchozí ročníky zaznamenaly úspěch u Čechů i u zahraničních turistů, v některých restauracích dokonce museli legendární sladký pokrm přidělávat, jako třeba v Café Louvre. "Každou minutou jsme prodávali dvě porce. O buchtičky byl takový zájem, že mnozí hosté museli čekat čtvrt hodiny, než se dopeče další dávka," uvedl manažer Café Louvre Pavel Novák. "Zajímavé bylo, že si u nás pokrm objednávali hlavně muži," prozradil.

Zatímco v některých restauracích vsadili na klasické podání nedoceněného národního pokladu, jinde šéfkuchaři vytáhli do boje s rafinovanými recepty. Třeba v restauraci U Závoje připravovali francouzskou verzi buchtiček s hruškovým pyré, likérem a skořicovou zmrzlinou.

Sladké šodó

Ve Francii připravují vanilkový krém chodeau, v Itálii horké či chlazené zabaglione, ale obojí je jenom variací na puding, chybí totiž buchtičky. Podobný pokrm mají jenom v Rakousku a Bavorsku.

Další z netradičních variací gurmáni ochutnali v Pálffyho Paláci - k buchtičkám se podávala jahodová omáčka, vanilkové zabaone podle italské receptury s granátovým jablkem. Pokrm díky lehké kyselosti granátového jablka nebyl tak sladký.

Jinde buchtičky přelívají netradičním vinným šodó, pravým žloutkovým krémem nebo šodó omáčkou ve stylu francouzské kuchyně.

Restaurace se mezi sebou utkají i o čestný titul buchtičkového krále. Komu bude patřit pomyslný zlatý trůn, si milovníci sladkých dukátových buchtiček vyberou sami prostřednictvím on-line ankety na www.pragueout.cz. Zohledňuje se nejen chuť pokrmu, rafinovanost receptů, originalita šéfkuchaře, ale i třeba kvalita obsluhy.

"V ročníku 2008 vyhrála vinohradská restaurace U Básníka pánve. Musím říct, že zlatavé buchtičky tu byly opravdu výborné," uvedla jedna z organizátorek akce Zuzana Fuhrmannová z redakce PragueOut.cz, která akci pořádá. V jejich staročesky pojatém receptu hrál hlavní roli rum, med a sádlo.

Recepty na buchtičky se šodó najdete i na iDNES.cz například ZDE.

Seznam zúčastněných restaurací, které buchtičky zařadí na polední menu

Plakát akce Velký den malých buchtičekPraha 1

U Provaznice (Provaznická 3)

Café Louvre (Národní 22)

Dům vína u závoje (Havelská 25)

U Pinkasů (Jungmannovo nám. 16)

Lví dvůr (U Prašného mostu 6)

Kolkovna (V Kolkovně 8)

Baráčnická rychta (Tržiště 23)

Vikárka (Vikářská 39)

Jihočeská restaurace (Smetanovo nábřeží 2)

Pivnice U Lažanských (Smetanovo nábřeží 2)

Kavárna Slavia (Smetanovo nábřeží 2)

Restaurant Parnas (Smetanovo nábřeží 2)

Pálffy palác klub (Valdštejnská 14)

Bufet HAMU (Malostranské nám.1 - vchod je z nádvoří Lichtenštejnského paláce)

Francouzská & Plzeňská restaurace (Obecní dům, náměstí Republiky 5)

Praha 2

U Básníka pánve (Mánesova 62 - vchod z ulice Třebízského)

Praha 3

Wings Club (Lucemburská 11)

Praha 4

Restaurant & Café Magická zahrada (Nuselská 159/114, Praha 4)

Praha 5

U Lípy (Plzeňská 237)

Le Papin Bleu (U Blaženky 1)

Praha 6

U Bílého lva (Bělohorská 79)



Témata: Vaření


Nejčtenější

Housenka zavíječe zimostrázového
PORADNA: Mám skoro zničený buxus od zavíječe. Co proti tomu mohu dělat

Na začátku května jsem zjistila, že mi buxus na zahradě skoro sežral zavíječ zimostrázový. Myslím, že to tentokrát ještě přežil, ale bojím se, aby se to příští...  celý článek

Pro kus dobrého jídla jsou psi ochotní udělat všechno.
Psi jsou pro jídlo schopni udělat cokoliv. I podfouknout svého páníčka

Marianne Heberleinová z curyšské univerzity doma pozorovala nepravosti svých psů, udivovala ji jejich vynalézavost. S kolegy vytvořila studii, která podle ní...  celý článek

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Pstruh obecný potoční
Pstruh potoční je už dnes skoro ohrožená ryba, tvrdí rybář Jakub Vágner

Kvůli kormoránům i lidem je dnes pstruh žijící v potocích vzácností, říká Jakub Vágner v novém dílu pořadu S Jakubem na rybách. Probere techniky lovu pstruhů.  celý článek

Další z rubriky

Kuchař Jaroslav Sapík
Jím všechno, ale přepálený tuk mi páchne, říká šéfkuchař Jaroslav Sapík

Jí v podstatě všechno, hady i brouky, nesnědl by leda něco zkaženého. Ale vadí mu, když hned ve dveřích ucítí puch přepáleného omastku. „Okamžitě tak poznám,...  celý článek

Telecí klopsy na grilu připravil šéf z mletého telecího a hovězího masa.
VIDEO: Telecí klopsy podle Pohlreicha, svižné grilování s mletým masem

Nechte si u řezníka umlít kousek telecího s kouskem hovězího masa, přikupte veku, hlívu a pár dalších ingrediencí a můžete na grilu vytvořit pochoutku, která...  celý článek

Letní grilování iDNES.cz
SPECIÁL: Grilujte maso i zeleninu. Videorecepty a kuchařské triky

Ve zvláštní příloze věnované grilování najdete desítky chutných receptů na drůbež, ryby, pořádný steak i lehčí zeleninové pokrmy.  celý článek

Vyfoťte, vystavte, prodejte
Vyfoťte, vystavte, prodejte

Prodávejte jednoduše přes mobilní aplikaci Bazar eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.