Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Prasátka pekari, která dokážou spásat opuncie, rodí mláďata i v zimě

  7:00aktualizováno  7:00
Pekari páskovaný se s rozmnožováním nepáře, nedělá mu potíže přivést na svět mláďata v kterémkoliv ročním období. Samice je březí pět měsíců a obvykle vrhá dvě mláďata, která kojí dva měsíce. Dospělá a schopná reprodukce jsou zhruba v devíti měsících.

"Co se mláďat týká, aktuálně najdete ve výběhu v horní části pražské zoo dva samečky, dvojčata narozená 11. prosince, a dvě samičky, každou od jiné matky. Jedna se narodila na konci listopadu, druhá na začátku prosince," konstatuje kurátorka chovu kopytníků Barbora Crkvová, že mláďata pekariů jsou v pražské zoo momentálně k vidění hned čtyři.

Fotogalerie

Pekari jsou zhruba 50 centimetrů vysocí a metr dlouzí, mají dlouhou štětinatou, tmavou srst a velmi krátký ocásek. Vypadají jako malá tmavá prasátka s bělavým pruhem srsti, který se jim táhne od lopatek až na bradu. Mláďata jsou světlejší, rezavá, s výrazným tmavým pruhem po celé délce hřbetu.

Domovinou tohoto sudokopytníka je jih Severní Ameriky, Střední Amerika a jihoamerický kontinent od severu až po Argentinu. V přírodě je poměrně hojný, je ale lovený pro své chutné maso. V našich podmínkách se pekari výborně aklimatizují, takže si je můžete prohlédnout nejen v Praze, ale i v zoo ve Zlíně, v Plzni či Ústí nad Labem.  

Pekariové žijí v malých rodinných skupinách zhruba o 15 jedincích, které většinou vede nejzkušenější a současně dominantní jedinec. Velmi často to může být samice, což ale na první pohled nepoznáte. Na rozdíl od našich domácích i divokých prasat jsou totiž samci i samice pekariů v podstatě stejně velcí. Obě pohlaví jsou vybavena i ostrými špičáky, které se v případě ohrožení nerozpakují použít. 

Ovšem stejně jako naši divočáci a domácí prasata jsou i pekariové všežravci. Živí se především nejrůznějšími bobulemi, semeny, hlízami a výhonky rostlin, spořádají ale i drobné obratlovce, případně hmyz. A co je naprosto unikátní, jsou to pravděpodobně jediná zvířata, která ve své domovině dokážou spásat i opuncie, tedy kaktusy s ostrými trny. 

Autor:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.