Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Je to prase, nebo ovce? Plemeno mangalica se začíná objevovat v Česku

aktualizováno 
Prase kadeřavé vypadá jako podivný kříženec, ale ve skutečnosti je to staré uherské plemeno. Díky srsti žije v podstatě celoročně venku. Podle gurmánů je chuťově trochu odlišné než běžné vepřové a rozhodně stojí za to zařadit ho do jídelníčku.

Proč se vlastně zabývat nějakým starým plemenem, když můžeme mít svoji porci z obyčejného prasete zavřeného v chlívku? Asi se nebude vyskytovat ve velkochovech, ale je alternativou pro ekozemědělce, kteří se vracejí k historickým metodám chování domácích zvířat. Prasata mangalica byla vyšlechtěna tak, aby odolávala stresu, živila se kořínky a dopásala louky po hovězím skotu, vyhrabávala žaludy a bukvice.

Fotogalerie

"Maso mělo kromě výrazné barvy i pěknou vůni a bylo měkké jako polštářek. V chuti bylo čisté a hlavně výrazné. Kromě toho taky krásně křehké," popisoval chuť krkovičky známý foodbloger pan Cuketka, který tuhle nezvyklou pochoutku sehnal na farmářském trhu.

Měl obavy, zda nebude maso cítit divočinou vzhledem ke způsobu chovu, ale byly to zbytečné strachy. "Každopádně to maso bylo jednoznačně jiné. To mě bavilo asi nejvíc. Nebylo to iberijské vepřové, nebylo to hovězí Chianina z Itálie a nebylo to ani slavné kuře z Bresse. Byl to špičkový domácí produkt – za normální cenu a z malé farmy," hodnotil svou zkušenost.

Co je to za plemeno

Prase mangalica je velmi vzácné a dá velkou práci a papírování sem dovézt kus s papíry. Maďaři si své "rodinné stříbro" pečlivě hlídají a založili si na to i plemennou knihu. Běžný vrh bývá 5 až 8 selat, váha dospělého kusu se pohybuje mezi 300 a 500 kilogramy.

Mangalica

Mangalica nebo mangulica je plemeno prasat pocházející z Velké uherské nížiny. Bylo vyšlechtěno zkřížením plemene z Bakoňského lesa (kdysi i u nás populární bagoun) s polodivokými vepři z Šumadije.

Plemeno se vyznačuje dlouhou vlnitou srstí plavé až černé barvy, která mu umožňuje pást se venku i v tuhé zimě – tím dosahuje přirozeného přírůstku sádla, jež obsahuje velké množství tzv. dobrého cholesterolu.

Tradiční maďarské speciality jako uherák nebo čabajka se podle originální receptury vyrábějí právě z masa mangalice.

Zdroj: Wikipedia

Plemeno mangalica není tak zkomercializované jako u takzvaných bílých prasat. U nich se klade důraz hlavně na co nejvyšší plodnost, rychlé přibírání, což se však projevuje ve vyšší nemocnosti, větší úmrtnosti selat, nutnosti přidávat do stravy léky. Klade se také větší důraz na osvalení na úkor tuku – tak, jak si to spotřebitelé hnaní za vidinou zdravé stravy vynutili.

To vše u polodivokého plemene mangalica neplatí. Vychází to ostatně ze způsobu chovu. Potřebujete jediné: velkou plochu, kterou oplotíte. Nejčastěji elektrickým ohradníkem do výšky jednoho metru.

Chovat můžete v ohradě i na louce

Ideální je vyhradit prasatům cíp louky zasahující k listnatému lesu, nejlépe s mokřadem. Není potřeba jim vyhradit velkou louku, můžete ho chovat i na ploše deset metrů čtverečních. Ale čím menší plocha, tím pevnější plot. Takže na louce si vystačíte z běžným pletivem a ohradníkem, na malé ploše potřebujete silnou prkennou ohradu. Podle zkušeností bývají největší útěkáři selata. 

Vhodné je také postavit přístřešek, který je ze tří stran zavětrovaný. Podestýlá se slámou nebo hoblinami. Chcete-li udělat svým prasátkům radost, postavte jim také kaliště.

Prase konzumuje trávu, seno, žaludy, kaštany, zeleninu, ovoce, okopaniny, šrot a zbytky z kuchyně. Čím menší plocha, tím více je třeba mangalicu dokrmovat. Osvědčilo se také vysadit topinambury, jejich hlízy jsou pro prasátka vítanou pochoutkou, navíc přežívají zimu v zemi, takže si je vyryjí i v době, kdy potřebují nejvíce vitaminů.

"My máme křížence, protože čisté plemeno se u nás dá sehnat jenom stěží a podobné to bude i u většiny jiných chovatelů," vysvětluje Denisa Mezníková ze společnosti Ekosady.

"Kdo by se rozhodl je chovat, musí se připravit na to, že přibírají velmi pomalu. Nemůže počítat s tím, že na jaře získá selátka a na podzim už bude zabijačka. Zato až vyrostou, je z nich nejen skvělé maso, ale i daleko víc sádla. Když to vyškvaříte, je to samá vůně a sádlo vůbec nemusíte skladovat v lednici, stačí chladný sklep. Je to sádlo, jaké si pamatujete od babičky," vypočítává přednosti pro kuchyni. 

"Každopádně, až je budete chovat, počítejte s tím, že hodně ryjí. Když objeví kaluž, dají se do práce a za chvíli tam máte bahniště. Je to legrace je pozorovat," usmívá se. "Rozhodně to stojí za to. Jestli máte k tomu jen trochu vhodné podmínky, neváhejte," dodává.

Autor:




Nejčtenější

Gorila Zola
VIDEO: Takto gorily tančí breakdance. Z bazénu si udělají fontánu

V horkém létě mají radost z vody i gorily. Sameček Zola z americké zoo v Dallasu to předvedl takovým stylem, že by zahanbil i profesionálního tanečníka.  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Bez základního nářadí se doma neobejdete.
Jakou sadu s nářadím vybrat novomanželům či svobodné matce v paneláku

Není každý rodilým kutilem. Drtivá většina lidí jen občas potřebuje něco dotáhnout, přišroubovat, zacvaknout nebo přeštípnout. Pro takové uživatele nemá cenu...  celý článek

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Další z rubriky

Obojky se prodávají i ve verzi pro více psů s jedním ovládáním.
Elektrické obojky pomohou výcviku psů, ale v rukou laika mohou uškodit

Není pravda, že by elektrický obojek psa fyzicky týral. Jenže pokud se používá bez odborného přístupu, může zničit jeho povahu a duši. Výsledkem je pak...  celý článek

Vladimir se často „sveze“ na zádech.
Nejzcestovalejší kočka na světě navštíví všechny národní parky ve Státech

Kocour Vladimir má štěstí. Jeho páníček Cees Cornelis se před třemi roky zaslíbil své dívce Madison Elizabethové při návštěvě v Yosemitském národním parku. A...  celý článek

Pro kus dobrého jídla jsou psi ochotní udělat všechno.
Psi jsou pro jídlo schopni udělat cokoliv. I podfouknout svého páníčka

Marianne Heberleinová z curyšské univerzity doma pozorovala nepravosti svých psů, udivovala ji jejich vynalézavost. S kolegy vytvořila studii, která podle ní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.