Pravda o houbách: alkohol jim nevadí, otrávit se můžete i jedlými - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pravda o houbách: alkohol jim nevadí, otrávit se můžete i jedlými

  0:09
Mezi houbaři koluje mnoho mýtů a nepřesností. Třeba že hlíva ústřičná je zázračným univerzálním lékem, že se houby absolutně nesnášejí s alkoholem. Anebo že se nehodí pro redukční dietu. Jak je to doopravdy, objasní Aleš Vít z České mykologické společnosti.

Ne všechny mýty o houbách se zakládají na pravdě. Na pravou míru je uvede Aleš Vít z české mykologické společnosti | foto: Profimedia.cz

Lidé s problematickým zažíváním si už nikdy na houbách nepochutnají

Houby umí pozlobit žlučník, žaludek i játra. „Houby obsahují pro člověka nestravitelný chitin, který na své cestě trávicím ústrojím čistí střevní aparát. Ale právě kvůli němu jsou houby hůře stravitelné než třeba zelenina,“ vysvětluje Aleš Vít, jednatel České mykologické společnosti.

Pokud i přes obtíže houbám neodoláte, dopřejte si je jen výjimečně a naservírujte si je k obědu. Tělo je stačí strávit a v noci vás nebudou „tlačit“. Každý ale snáší houby jinak. „Lépe stravitelné jsou čerstvé, mladé houby,“ radí Vít.

Pokud máte stravovací problémy, vyhněte se smaženým houbám, směsím s vajíčky a kombinaci s alkoholem. Snadněji strávíte omáčku z houbového prachu nebo krémovou houbovou polévku. Trpíte-li silnými obtížemi, můžete si chuť hub dopřát díky vývaru, který připravíte z vybraných chuťově výrazných hub.

Krémovou polévku z hub si mohou dovolit i ti, kteří se potýkají s potížemi zažívacího traktu

Hlíva ústřičná je lék

Už stará čínská medicína na hlívu nedala dopustit, v lékárnách seženete několik různých přípravků obsahujících tuto známou houbu. Skutečně ale dovede takové zázraky?

„V těchto a podobných případech nejde o léky v pravém slova smyslu, nýbrž o potravinové doplňky. Látky obsažené v hlívě ústřičné sice prokazatelně posilují imunitu, ale komerční úspěch přípravkům z této houby přináší spíš dobrý marketing,“ míní Vít.

Potravinový doplněk z hlívy ústřičné si můžete vyrobit i sami doma, aniž byste utratili horentní sumy. Usušené plodnice rozemelte na houbový prášek a přisypávejte si ho pravidelně do jídla.

Jedovatou houbu poznáte podle neobvyklé barvy

Představíte si pod jedlou houbou jen hříbky nebo žampiony? Ve skutečnosti se ale k jídlu hodí i některé výrazné a neobvykle zbarvené houby, které by vás nenapadlo běžně sbírat. K jedlým houbám se tak například řadí i mísenka oranžová, rosolovec červený či rosolozub huspenitý. Z purpurových hub si můžete smlsnout na čirůvce fialové, která chutná skvěle v pikantní směsi se zeleninou, nebo drobné lakovce ametystové.

Právě některé houby vypadají jako jejich jedlí příbuzní, po pozření by vás ale mnohdy čekaly krušné chvilky. Třeba když zaměníte zmíněné fialově zbarvené houby s pavučincem kozlím, dále například kuřátka žlutá s kuřátky sličnými, pečárku ovčí s pečárkou zápašnou nebo čirůvku májovku s vláknicí začervenalou.

Barevné houby odrazují svým zbarvením zvěř a leckdy i člověka

Jedlá houba nemůže způsobit otravu

Neplatí to tak docela. Jste si jistí, že jste našli jedlou houbu, a přesto je vám po ní nevolno a mdlo? Houby se zřejmě zapařily, v pytlíku nebo v kufru auta. Nebo se zkazily nevhodným či dlouhým skladováním kvůli rozmnožení bakterií a rozkládajícím se bílkovinám, které obsahují. Stejně tak se kazí i maso.

Nemusíte se obávat ani nebezpečí z obsahu škodlivých látek. „Je sice pravda, že houby vstřebávají těžké kovy, jednorázově se vám ale po konzumaci hub z běžné přírody nic nestane,“ říká Vít. Nejlépe ale vůbec nesbírejte houby v okolí chemiček, důlních výsypek a v jiných zatěžovaných oblastech.

Houby se nehodí do dietního jídelníčku

Kromě vysokého procenta vody obsahují houby v hojné míře vitamin D a B3 a především spoustu vlákniny. Naproti tomu v nich najdete minimum sacharidů a tuků. O kalorické hodnotě tedy rozhoduje především úprava pokrmu. Smaženice nebo zahuštěná houbová omáčka rozhodně do dietního jídelníčku nepatří, ačkoliv samotné houby obsahují ve 100 gramech jen 15 kalorií.

Chybu při redukční dietě neuděláte, když houby podusíte na rostlinném oleji, pochutnáte si na sušených plátcích nebo je začerstva zamícháte do salátů a ochutíte. Tento způsob dá vyniknout chuti žampionů, houževnatců zvaných shii-take nebo hlív, aniž byste dietně zhřešili.

Houby obsahují hodně vody a málo kalorií, v kombinaci se salátem získáte zdravé a vyvážené jídlo

Alkohol a houby se nesmí kombinovat

Sklenička piva ke smaženici či vhodně zvoleného vína k jiným houbovým pokrmům vám rozhodně neublíží. Po nadměrné konzumaci obojího současně se vám může udělat nevolno, což ale může souviset více s alkoholem, nikoliv přímo jen s houbami.

Nicméně u některých hub trávených společně s alkoholem přeci jen hrozí nebezpečí otravy. „Alkohol se nesmí kombinovat s halucinogenními houbami a dále například s hnojníkem inkoustovým, jehož požití spolu s alkoholem má podobný následek jako účinky antabusu, který se používá v protialkoholních léčebnách,“ varuje Vít.

Vařením se z nejedlých hub stanou jedlé

Tento mýtus někdy není daleko od pravdy. „Nejedlá houba je například nevzhledná, nechutná, nepoživatelná nebo příliš malá a bezvýznamná pro kuchyňské využití,“ vysvětlujte Vít význam pojmu. Případná konzumace takových hub vás tedy nijak neohrožuje, nepochutnáte si ale na nich jako na těch prokazatelně jedlých.

Ovšem i některé z jedlých druhů hub je potřeba důkladně tepelně upravit, například václavky nebo hřiby kováře či koloděje. Zkušení houbařští kulináři si ale dokážou poradit i s některými jinak nejedlými houbami a připraví z nich chutné jídlo.

Autoři:
Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

31. března 2025

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025