Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Cukrářem doma aneb pravé linecké košíčky plněné pudinkovým krémem

aktualizováno 
Linecké košíčky patří k zákuskům, které snadno upečete podle poctivé receptury. Přesto nad nimi v některých cukrárnách zapláčete. Profesionální cukrářka nám předvedla, jak je zvládnout doma.

Po poctivém cukrářském řemesle a ještě poctivějších surovinách se sice ještě zem neslehla, ale je čím dál těžší je vypátrat. iDNES.cz požádal mistry z oblíbených českých cukráren, aby vám předvedli, jak se takový poctivý zákusek vyrábí. Zároveň prozradili i recept, abyste se mohli do vysoké cukrařiny pustit i doma. Recept je samozřejmě uzpůsobený pro domácí použití.

Seriál o poctivých domácích zákuscích

Nadýchané větrníky, heboučcí indiánci, špičky plněné pravým likérem... Taky s nostalgií vzpomínáte na poctivé kousky z českých cukráren? Nad některými z nich se rozplývaly už dámy za dob první republiky, ale teď abychom je v cukrárnách hledali pod lupou. A když už je najdete, přemýšlíte, kde udělal cukrář chybu. V kremroli je náplně jen aby se neřeklo, v lineckých košíčcích není po pudinkovém krému ani stopa. A věnečky? Ty jsou polité jakousi divnou hmotou bez chuti a vůně.

První kolo našeho seriálu o poctivých českých zákuscích se konalo v cukrárně Fregatta v Měchenicích. Ve vitrínách tam čeká na mlsouny až 42 druhů zákusků, v nichž nenajdete žádné ztužené tuky ani rostlinnou šlehačku. Výrobu košíčků nám ukázala a recept prozradila usměvavá vedoucí cukrárny Martina Novotná.

Linecké košíčky plněné vanilkovým krémem

Těsto:

  • 470 gramů hladké mouky
  • 150 gramů moučkového cukru
  • 310 gramů másla
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • lžička nastrouhané citronové kůry

Krém:

  • 400 ml mléka
  • 200 gramů cukru krupice
  • 125 gramů másla
  • 1 pudink
  • želatina

Na linecké košíčky potřebujete hladkou mouku, cukr, máslo, citron

Na linecké košíčky potřebujete hladkou mouku, cukr, máslo, citron

Máslo, žloutky a moučkový cukr ručně nebo v robotu zpracujte. Postupně přidáme mouku, vanilkový cukr a kůru z citronu. V ruce to dá větší práci a trvá to déle, ale výsledek bude stejný. Důkladně vypracované linecké těsto poté zabalte do igelitové fólie a nechte asi 16 hodin odležet.

Pak musíte těsto dostat do formy. Máte dvě možnosti, jak to udělat.

Uhnětené těsto

Uhnětené těsto

Buď si z těsta udělejte váleček a z něj odřezávejte kousky. Z nich vytvarujte kuličky (jejich velikost je samozřejmě nutné uzpůsobit velikosti formičky), vždy jednu vložte do středu formičky a prsty roztlačte těsto do stran.

Nebo těsto rozválejte na placku (nezapomeňte desku nebo vál poprášit lehce moukou) a do ní vtlačujte obráceně formičky. Vyříznete tím tak přesný tvar a linecké těsto zároveň zůstane ve formičce. Pak už jen formičku obraťte a těsto lehce vtlačte do dna formy (viz video).

Linecké košíčky, takzvané tartaletky, můžete připravit do malých i větších forem. Z daného množství surovin vyrobíte podle velikosti formiček 10–15 kusů košíčků.

Upečené košíčky

Upečené košíčky

Pečte je dozlatova přibližně 10 minut v troubě předehřáté zhruba na 170 stupňů. Nechte je vychladnout a pak je z formiček opatrně vyklopte.

Připravte si pudink: V trošce mléka rozmíchejte pudinkový prášek, zbylé mléko přiveďte spolu s cukrem k varu. Jakmile se začne vařit, odstavte hrnec z plotny a přilijte rozmíchaný pudinkový prášek. Důkladně rozmíchejte, aby se v krému neudělaly žmolky. Dejte ještě na minutu vařit. Poté krém odstavte a zakryjte fólií, aby se neutvořil škraloup. Náš tip: Pudink můžete zakrýt obalem od másla.

Do vychladlého pudinku vešlehejte máslo pokrájené na menší kousky. Krém stříkejte do vychladlých košíčků za pomocí cukrářského sáčku s tubičkou. Můžete ale použít i silnější igelitový sáček, kterému ustřihnete růžek.

Do krému naaranžujte kousky ovoce. Může být sterilované, čerstvé i mražené. U druhů záleží čistě na vaší chuti.

Připravíme želatinu podle návodu na obalu.

Košíčky nakonec potáhneme želatinou. Můžete je buď polévat lžičkou, nebo to zkusit jako profíci: celý košíček otočit a namočit přímo do želatiny (viz video).

Zvládnete to i doma

Já říkám ano. Stačí koupit formičky. Linecké těsto už většina z nás doma připravovala, třeba jako vánoční cukroví. S pudinkem si poradí i dítě, trochu práce dá bez hnětače zašlehání másla. Pokud nemáte cukrářský sáček, naplníte košíčky pudinkovým krémem i lžičkou. Na zdobení není nic složitého a u želatiny se držte návodu na obalu. Většinou se obsah sáčku rozpustí ve studené vodě a nechá se krátce povařit.

Dějiny lineckého těsta

Linecké těsto je křehké, používá se hlavně na pečení drobného čajového cukroví. Peče se z něj také vánoční cukroví, které má skvělou a jednoduchou chuť. Často se k sobě lepí dva kousky džemem, nejčastěji malinovým nebo rybízovým.

Originální těsto pochází z rakouského Lince. V něm se začal péct linecký koláč (dort), který je považován za nejznámější na světě. První zmínky o něm pocházejí již z roku 1653. Nejstarší dochovaný recept je starý 350 let. Pochází z dobové kuchařky, která dokonce nabízela lineckou dobrotu ve čtyřech různých variantách. První verze receptů se od té dnešní liší v přípravě těsta. Původně se těsto připravovalo postupným zašleháváním roztaveného másla. Koláč se nejčastěji pekl ve stříbrné nádobě s kruhovou podstavou. Hospodyňky ho plnily ovocem, navrch dávaly proužky z těsta. Někdo do těsta přidává i koření, typické jsou také mandle.

Zdroj: www.rakousko.info

Jaký zákusek chcete v našem seriálu ještě ukázat?

celkem hlasů: 12910

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 27. března 2011. Anketa je uzavřena.

Špička 2226
Větrník 1646
Punčový řez 1516
Věneček 1369
Pařížský dort 1345
Laskonka 1286
Indiánek 1236
Rakvička 1174
Kremrole 1112


Témata: Robot, Vaření


Nejčtenější

Za podivným chováním rybičky byl nádor.
Zlaté rybce vyoperovali nádor. Byla zmatená a plavala pozpátku

Dvacetiletá zlatá rybka už dlouho překonávala průměrný věk svého druhu a byla stále čilá a zdravá. Až v poslední době změnila své chování a lékař objevil...  celý článek

Ruka nemusí dělat nic jiného, než přesouvat kelímek od kávovaru k zákazníkovi....
První robotická kavárna v San Francisku připraví až 200 šálků za hodinu

Startup Cafe X otevřel první kavárnu, kde nebude obsluhovat barista, ale robotická ruka. Rameno průmyslového robota připraví zákazníkovi do kelímku s sebou...  celý článek

Chcete si třeba příští neděli udělat krásnou předjarní rodinnou snídani?...
Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na...  celý článek

Z horního patra se stále i Kiburi snaží granule dostat jazykem místo klacíkem.
Pražským gorilám zjednodušili hlavolam, na který jsou stále krátké

Když chovatelé v pražské zoo instalovali během Vánoc gorilám do expozice nový, poměrně sofistikovaný hlavolam s několika perforovanými patry, ani ve snu je...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.