VIDEO: Cukrářem doma aneb pravé linecké košíčky plněné pudinkovým krémem

Linecké košíčky patří k zákuskům, které snadno upečete podle poctivé receptury. Přesto nad nimi v některých cukrárnách zapláčete. Profesionální cukrářka nám předvedla, jak je zvládnout doma.

Po poctivém cukrářském řemesle a ještě poctivějších surovinách se sice ještě zem neslehla, ale je čím dál těžší je vypátrat. iDNES.cz požádal mistry z oblíbených českých cukráren, aby vám předvedli, jak se takový poctivý zákusek vyrábí. Zároveň prozradili i recept, abyste se mohli do vysoké cukrařiny pustit i doma. Recept je samozřejmě uzpůsobený pro domácí použití.

Seriál o poctivých domácích zákuscích

Nadýchané větrníky, heboučcí indiánci, špičky plněné pravým likérem... Taky s nostalgií vzpomínáte na poctivé kousky z českých cukráren? Nad některými z nich se rozplývaly už dámy za dob první republiky, ale teď abychom je v cukrárnách hledali pod lupou. A když už je najdete, přemýšlíte, kde udělal cukrář chybu. V kremroli je náplně jen aby se neřeklo, v lineckých košíčcích není po pudinkovém krému ani stopa. A věnečky? Ty jsou polité jakousi divnou hmotou bez chuti a vůně.

První kolo našeho seriálu o poctivých českých zákuscích se konalo v cukrárně Fregatta v Měchenicích. Ve vitrínách tam čeká na mlsouny až 42 druhů zákusků, v nichž nenajdete žádné ztužené tuky ani rostlinnou šlehačku. Výrobu košíčků nám ukázala a recept prozradila usměvavá vedoucí cukrárny Martina Novotná.

Linecké košíčky plněné vanilkovým krémem

Těsto:

  • 470 gramů hladké mouky
  • 150 gramů moučkového cukru
  • 310 gramů másla
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • lžička nastrouhané citronové kůry

Krém:

  • 400 ml mléka
  • 200 gramů cukru krupice
  • 125 gramů másla
  • 1 pudink
  • želatina

Na linecké košíčky potřebujete hladkou mouku, cukr, máslo, citron

Máslo, žloutky a moučkový cukr ručně nebo v robotu zpracujte. Postupně přidáme mouku, vanilkový cukr a kůru z citronu. V ruce to dá větší práci a trvá to déle, ale výsledek bude stejný. Důkladně vypracované linecké těsto poté zabalte do igelitové fólie a nechte asi 16 hodin odležet.

Pak musíte těsto dostat do formy. Máte dvě možnosti, jak to udělat.

Uhnětené těsto

Buď si z těsta udělejte váleček a z něj odřezávejte kousky. Z nich vytvarujte kuličky (jejich velikost je samozřejmě nutné uzpůsobit velikosti formičky), vždy jednu vložte do středu formičky a prsty roztlačte těsto do stran.

Nebo těsto rozválejte na placku (nezapomeňte desku nebo vál poprášit lehce moukou) a do ní vtlačujte obráceně formičky. Vyříznete tím tak přesný tvar a linecké těsto zároveň zůstane ve formičce. Pak už jen formičku obraťte a těsto lehce vtlačte do dna formy (viz video).

Linecké košíčky, takzvané tartaletky, můžete připravit do malých i větších forem. Z daného množství surovin vyrobíte podle velikosti formiček 10–15 kusů košíčků.

Upečené košíčky

Pečte je dozlatova přibližně 10 minut v troubě předehřáté zhruba na 170 stupňů. Nechte je vychladnout a pak je z formiček opatrně vyklopte.

Připravte si pudink: V trošce mléka rozmíchejte pudinkový prášek, zbylé mléko přiveďte spolu s cukrem k varu. Jakmile se začne vařit, odstavte hrnec z plotny a přilijte rozmíchaný pudinkový prášek. Důkladně rozmíchejte, aby se v krému neudělaly žmolky. Dejte ještě na minutu vařit. Poté krém odstavte a zakryjte fólií, aby se neutvořil škraloup. Náš tip: Pudink můžete zakrýt obalem od másla.

Do vychladlého pudinku vešlehejte máslo pokrájené na menší kousky. Krém stříkejte do vychladlých košíčků za pomocí cukrářského sáčku s tubičkou. Můžete ale použít i silnější igelitový sáček, kterému ustřihnete růžek.

Do krému naaranžujte kousky ovoce. Může být sterilované, čerstvé i mražené. U druhů záleží čistě na vaší chuti.

Připravíme želatinu podle návodu na obalu.

Košíčky nakonec potáhneme želatinou. Můžete je buď polévat lžičkou, nebo to zkusit jako profíci: celý košíček otočit a namočit přímo do želatiny (viz video).

Zvládnete to i doma

Já říkám ano. Stačí koupit formičky. Linecké těsto už většina z nás doma připravovala, třeba jako vánoční cukroví. S pudinkem si poradí i dítě, trochu práce dá bez hnětače zašlehání másla. Pokud nemáte cukrářský sáček, naplníte košíčky pudinkovým krémem i lžičkou. Na zdobení není nic složitého a u želatiny se držte návodu na obalu. Většinou se obsah sáčku rozpustí ve studené vodě a nechá se krátce povařit.

Dějiny lineckého těsta

Linecké těsto je křehké, používá se hlavně na pečení drobného čajového cukroví. Peče se z něj také vánoční cukroví, které má skvělou a jednoduchou chuť. Často se k sobě lepí dva kousky džemem, nejčastěji malinovým nebo rybízovým.

Originální těsto pochází z rakouského Lince. V něm se začal péct linecký koláč (dort), který je považován za nejznámější na světě. První zmínky o něm pocházejí již z roku 1653. Nejstarší dochovaný recept je starý 350 let. Pochází z dobové kuchařky, která dokonce nabízela lineckou dobrotu ve čtyřech různých variantách. První verze receptů se od té dnešní liší v přípravě těsta. Původně se těsto připravovalo postupným zašleháváním roztaveného másla. Koláč se nejčastěji pekl ve stříbrné nádobě s kruhovou podstavou. Hospodyňky ho plnily ovocem, navrch dávaly proužky z těsta. Někdo do těsta přidává i koření, typické jsou také mandle.

Zdroj: www.rakousko.info

Jaký zákusek chcete v našem seriálu ještě ukázat?

celkem hlasů: 12910

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 neděle 27. března 2011. Anketa je uzavřena.

Špička
Špička 2226
Větrník
Větrník 1646
Punčový řez
Punčový řez 1516
Věneček
Věneček 1369
Pařížský dort
Pařížský dort 1345
Laskonka
Laskonka 1286
Indiánek
Indiánek 1236
Rakvička
Rakvička 1174
Kremrole
Kremrole 1112
  • Nejčtenější

V belgické zoo lev zardousil lvici Mayu z Česka, měl se s ní původně pářit

14. března 2024  18:19

V zoologické zahradě Bellewaerde Park na západě Belgie lev Nestor zardousil lvici Mayu, která...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?

18. března 2024

Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nadšenec pro grilování nic nevyhodí. Co najde, přetvoří na gril nebo udírnu

16. března 2024

Dan Kordula je fanda grilování. A nejen to, většinu svých grilů, udíren a dalších prostředků k...

Hlasujte pro nejroztomilejší mazlíčky, vyhrají krmivo pro gurmány za 10 tisíc

1. března 2024,  aktualizováno  15.3 10:01

Rozběhlo se hlasování v březnové anketě, z níž vzejdou nejroztomilejší mazlíci měsíce a tři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za socíku jsme hodně pletli i háčkovali. Abychom ušetřili a měli co na sebe

12. března 2024

Mnoho z nás si jistě ještě dnes vzpomene na dobu, kdy moderního oblečení nebylo v obchodech tolik...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Zlato z dortíků vámi projde, uklidňuje v Rozstřelu vítěz soutěže Peče celá země

19. března 2024

Rozstřel „Nekoukat se nalevo napravo a jít si svou vlastní cestou je nejlepší,“ řekl na úvod Rozstřelu s...

Otevře sklenice, očistí spáry, nabrousí boty. To všechno svede brusný papír

19. března 2024

Kousek ho najdete snad v každé dílně nebo garáži. A to je dobře, nikdy nevíte, kdy budete brusný...

Bydlí u vás třeba chluponožka? Samotářky jsou hmyzem roku, sčítejte hotely

18. března 2024

Včely samotářky jsou volně žijící opylovači, jejichž svět je naprosto fascinující. Zůstávají v...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?

18. března 2024

Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...