Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vzhůru na zahradu prořezat stromy. Je čas

aktualizováno 
Únor a březen jsou ideální na předjarní řez stromů. U mladých stromů můžete provést formování koruny, staré stromy zase zmladíte.

Na menší průměry si vystačíte se zahradnickými nůžkami. | foto: Gardena

Vzhledem k vývoji počasí lze předpokládat, že na většině území Česka už velké mrazy nepřijdou. Proto je možné nastoupit do zahrady s pilkou v ruce. Pravidelným řezem udržíte stromy zdravé a stále plodící.

Fotogalerie

Proč prořezávat? Jarní prořezávání stromů ovlivňuje zdraví a kvalitu úrody po celý rok. Díky prořezu získá dřevina dostatek světla, pupeny budou moci vykvést dříve a na podzim bude zajištěna bohatá a kvalitní sklizeň.

Prosvětlením koruny zamezíte vzniku mechů a houbových chorob. Je potřeba si uvědomit, že každá odrůda má lehce odlišný způsob a čas prořezu. Existují však pravidla, která se při každém prořezu shodují.

Krok za krokem:

1. Připravte si vhodné náčiní: na menší větvičky ostré nůžky a na ty větší kvalitní pilky.

Výchovný řez

Podpoří zakořenění a intenzivnější růst nadzemních částí. U bobulovin se dělá po dobu dvou až tří let, u peckovin po dobu tří až čtyř let a u jádrovin po dobu pěti až šesti let. Jde o to, aby se vytvořila vzdušná a pevná koruna.

2. U všech ovocných stromů je základem růstu výchovný řez v prvních letech. Díky němu podpoříte zakořenění a bohatší korunu.

3. Časně zjara prostříhejte nejprve ty odrůdy, které jsou odolnější vůči mrazům. Nároky na optimální řez se u každé odrůdy liší.

4. Odstraňte nemocné nebo zastíněné větve. Nepokoušejte se však starý strom omladit najednou. Může se stát, že vyžene větve z každého volného očka, které pak porostou prudce vzhůru.

5. Pravidelným řezem zamezíte vzniku mechů a houbových chorob.

6. Během prořezu každého stromu udržujte poměr mezi hlavními větvemi a plodným obrostem.

Kde řezat

Řežte na větevní kroužek, to je asi dva milimetry nad patou výhonu. Vyšší řez vytváří pahýly zasychající až do zdravého dřeva a brzdí proces hojení. Řez příliš hluboký zasahuje i dřevo mateřské větve a narušuje tak její ochranu.

7. Tvar koruny směřujte tak, aby hlavní větve nerostly pod sebou, ale pravidelně vyplnily celý objem koruny. Aby strom plodil, musí růst jeho větve vodorovně.

8. Pokud chcete, aby se větev dobře zahojila a dále rostla, proveďte řez šikmo těsně nad pupenem.

9. Stromový balzám neboli štěpařský vosk, který pomáhá hojit rány, by u jarního prořezu neměl chybět.

10. Po řezu spadlé větve kolem stromů ukliďte. V opačném případě nalákáte zvěř, která by mohla způsobit na stromech zbytečnou škodu.

Zvláštní pozornost si zaslouží poslední krok. Tím, že nenecháte po sobě na zahradě nepořádek, odstraníte schovávačky slimáků. Taky využijete štěpkovač, který je sezonním přístrojem. Prořezávku si dnes můžete usnadnit i teleskopickým prořezávačem větví (vyzkoušeli jsme zde).

Autor:




Nejčtenější

Kachní prsa marinovaná v cukru a soli se šalotkovou marmeládou a arašídovou...
Marmeláda ze šalotky je bomba. Nejen ke kachním prsíčkům

Šéfkuchař Petr Vlásek z restaurace AvantGarde vždycky nabídne překvapivá řešení, jak zdánlivě obyčejné jídlo obléci do nového hávu. V nejnovějším dílu sezonní...  celý článek

Fenka mopse Peppa se zhruba před měsícem ujala tří opuštěných koťat nalezených...
VIDEO: Fenka mopse se dojemně stará o tři opuštěná koťata z ulice

Když tři opuštěná slepá koťata nalezená na ulici v Londýně přivezli na začátku listopadu do útulku Battersea Dogs and Cats, byla to pro fenku mopse jménem...  celý článek

Francouzské tousty voní skořicí a jablky a dát si je můžete jako dezert či...
Tousty s jablky a se skořicí, francouzská sladká snídaně podle Pohlreicha

Dezert, který může fungovat docela dobře i jako snídaně, to je podle Pohlreicha francouzský toust, kombinující chuť jablek, medu a skořice. Jak říká známý...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.