Předprodukční vzorek má zatím ručně psaný popisek.

Předprodukční vzorek má zatím ručně psaný popisek. | foto: Profimedia.cz

Kulinářská dekadence: vejce předvařená na hniličku budou v obchodech

  • 35
Předvařené vejce Dippy egg stačí zalít horkou vodou z rychlovarné konvice, počkat pět minut a máte perfektně uvařené vejce na hniličku. Má být hlavně určeno lidem, kteří jsou líní nebo neschopní uvařit si ho klasickým způsobem. Na britský trh se začnou dodávat už v září.

Komentáře v zahraničních diskusích označují tento nový produkt jako konec normálního světa či vrchol degenerace lidské společnosti. Už jenom proto, že za jedno vejce se bude platit asi jeden a půl libry (přes 45 Kč).

"Ó bohové, je to jen pro ty miliony lidí, co neumí uvařit obyčejné vajíčko," ozvaly se hlasy. Na druhou stranu zazněly i ohlasy, které nový výrobek chválí a označují ho jako užitečný pro lidi, kteří si v práci chtějí dát vejce na svačinu a nemají v kuchyňce k dispozici nic než varnou konvici.

Výrobce definuje předvařená vejce jako jednoduchý způsob pro lidi, kterým dělá potíže uvařit vejce tak, aby žloutek zůstal perfektně tekutý a krémový. Proti obavám ze salmonely výrobce bojuje pasterací polosyrových vajec.

Návod k použití je jednoduchý: vejce se vyjme z plastového sáčku, vloží zpět do kelímku a zalijete vroucí vodou z varné konvice. Pak se zavíčkuje a počká pět minut. A pak už se může konzumovat. Místo klasického kalíšku lze použít vytvarované víčko.

Mark Hodson, mluvčí firmy Porks Farm, která bude Dippy egg do maloobchodu distribuovat od září, je přesvědčen, že se nový výrobek na trhu uchytí. "Těší nás, že můžeme přinést do tradiční kuchyně další inovaci," dodal.

Své si neodpustila místní televizní kuchařka Delia Smithová. "Nebuďte líní, je to tak snadné. Dejte vejce do hrnce se studenou vodou. Přiveďte vodu do varu a stáhněte plamen. Za tři minuty bude hodně naměkko, za čtyři na hniličku a za pět bude skoro na tvrdo, jen střed žloutku bude polotekutý," radí těm, kteří se vaření vejce opravdu bojí.