Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nadbytečné máslo nenechte zkazit. Přepusťte ho a využívejte každý den

aktualizováno 
Přepuštěné, jinak také nazývané klarifikované máslo nebo ghí je základní surovinou pro každou kuchyni. Po přepuštění se chová jako přírodní tuk s vysokou teplotou přepalování. Je proto vhodné na smažení ryb, řízků či klidně na výrobu základů omáček.

„Běžné máslo z obchodu má 82 % tuku, zbytek tvoří syrovátka. Přepuštění vlastně znamená jenom to, že mléčná složka se nechá varem odpařit, takže vznikne jenom základní tuk,“ vysvětluje šéfkuchař restaurací La Veranda a Babiččina zahrada.

Fotogalerie

Podle něj je zajímavá zkouška teploměrem při přepouštění. Zatímco v počátku, kdy máslo obsahuje ještě syrovátku, se vaří při 100 °C, postupně jak se redukují mléčné složky, se teplota varu zvyšuje až 180 °C.

Základní postup je jednoduchý. Do rendlíku se vloží kostky másla a pozvolna se zahřívají. Stejně je možné postupovat i přepouštěním na pánvi, někdo máslo peče. „Kdo ještě nemá zkušenosti a má z postupu respekt, může průběžně z povrchu odebírat bílou pěnu, která se v hrnci tvoří. Je přitom vidět, jak se z másla vytváří průzračný žlutý tuk,“ popisuje.

Až je tuk čistý, stačí jen tekutinu přecedit přes jemný cedník. Na videu je vidět, že se dá pohodlně cedit i přes papírovou kuchyňskou utěrku.

Proč vlastně máslo přepouštět? Třeba proto, že jste někde v akci nakoupili více másla, ale měli jste velké oči a s krátící se dobou trvanlivosti vás jímá strach, aby se nezkazilo.

Podstatnější však je, že na másle můžete smažit a používat ho v kuchyni stejně jako běžný rostlinný tuk. S tím, že dosáhnete jemnější chuti. „Vezměte si třeba řízky. Když je budete smažit na přepuštěném másle a ke konci přidáte ještě kostičku čerstvého másla, kterým ho budete přelévat, získáte krásnou máslovou chuť, kterou při smažení na oleji nezískáte,“ radí Radek David.

Metodu „zamáslování“ kuchaři rádi používají třeba i při opékání ryb. Na ghí rybu opečou a až úplně nakonec přidají trošku čerstvého másla tak, aby se nestačilo přepálit a přitom dodalo rybě další chuťový rozměr.

Další výhodou přepuštěného másla je vhodnost pro výživu veganů a vegetariánů, kteří nemohou klasické máslo. Alespoň podle „přikázání“ Ájurvédy (systém tradičního indického lékařství praktikovaný i u nás) je to možné.

Ájurvéda pohlíží na ghí jako na zásadní potravu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu a dobré trávení. Zároveň je považováno za nejlepší produkt pro přípravu vařených, pečených a smažených jídel. Jako přečištěné máslo je ghí přirozeně bezlepkové a díky nulovému obsahu laktózy je vhodný i pro ty, kteří mají problémy s intolerancí mléčné bílkoviny.

Autor:




Nejčtenější

Z horního patra se stále i Kiburi snaží granule dostat jazykem místo klacíkem.
Pražským gorilám zjednodušili hlavolam, na který jsou stále krátké

Když chovatelé v pražské zoo instalovali během Vánoc gorilám do expozice nový, poměrně sofistikovaný hlavolam s několika perforovanými patry, ani ve snu je...  celý článek

Za podivným chováním rybičky byl nádor.
Zlaté rybce vyoperovali nádor. Byla zmatená a plavala pozpátku

Dvacetiletá zlatá rybka už dlouho překonávala průměrný věk svého druhu a byla stále čilá a zdravá. Až v poslední době změnila své chování a lékař objevil...  celý článek

Zubří slečna Tula se narodila loni v květnu, takže dnes už je to přinejmenším...
Místo vojenského prostoru divoká příroda, kde zubří slečnu pokřtili Tula

Samička zubra evropského se na pastvině u středočeských Benátek nad Jizerou narodila jako první zubří telátko na území bývalého vojenského prostoru Mladá a ve...  celý článek

Ochutnávání vína. Ilustrační snímek.
Mezi zákazníky vinoték vítězí suchá bílá vína, pětina nesnáší bublinky

Zákazníci vinoték nejsou typickým vzorkem populace, předpokládá se u nich hlubší zájem o kvalitu vína a poučenost při výběru. Přesto většina z nich podle...  celý článek




Tetra Test GH 10 mlTetra Test GH 10 ml

Porovnejte ceny, pročtěte recenze a objednejte přímo u nás.

www.Heureka.cz

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.