Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nadbytečné máslo nenechte zkazit. Přepusťte ho a využívejte každý den

aktualizováno 
Přepuštěné, jinak také nazývané klarifikované máslo nebo ghí je základní surovinou pro každou kuchyni. Po přepuštění se chová jako přírodní tuk s vysokou teplotou přepalování. Je proto vhodné na smažení ryb, řízků či klidně na výrobu základů omáček.

„Běžné máslo z obchodu má 82 % tuku, zbytek tvoří syrovátka. Přepuštění vlastně znamená jenom to, že mléčná složka se nechá varem odpařit, takže vznikne jenom základní tuk,“ vysvětluje šéfkuchař restaurací La Veranda a Babiččina zahrada.

Fotogalerie

Podle něj je zajímavá zkouška teploměrem při přepouštění. Zatímco v počátku, kdy máslo obsahuje ještě syrovátku, se vaří při 100 °C, postupně jak se redukují mléčné složky, se teplota varu zvyšuje až 180 °C.

Základní postup je jednoduchý. Do rendlíku se vloží kostky másla a pozvolna se zahřívají. Stejně je možné postupovat i přepouštěním na pánvi, někdo máslo peče. „Kdo ještě nemá zkušenosti a má z postupu respekt, může průběžně z povrchu odebírat bílou pěnu, která se v hrnci tvoří. Je přitom vidět, jak se z másla vytváří průzračný žlutý tuk,“ popisuje.

Až je tuk čistý, stačí jen tekutinu přecedit přes jemný cedník. Na videu je vidět, že se dá pohodlně cedit i přes papírovou kuchyňskou utěrku.

Proč vlastně máslo přepouštět? Třeba proto, že jste někde v akci nakoupili více másla, ale měli jste velké oči a s krátící se dobou trvanlivosti vás jímá strach, aby se nezkazilo.

Podstatnější však je, že na másle můžete smažit a používat ho v kuchyni stejně jako běžný rostlinný tuk. S tím, že dosáhnete jemnější chuti. „Vezměte si třeba řízky. Když je budete smažit na přepuštěném másle a ke konci přidáte ještě kostičku čerstvého másla, kterým ho budete přelévat, získáte krásnou máslovou chuť, kterou při smažení na oleji nezískáte,“ radí Radek David.

Metodu „zamáslování“ kuchaři rádi používají třeba i při opékání ryb. Na ghí rybu opečou a až úplně nakonec přidají trošku čerstvého másla tak, aby se nestačilo přepálit a přitom dodalo rybě další chuťový rozměr.

Další výhodou přepuštěného másla je vhodnost pro výživu veganů a vegetariánů, kteří nemohou klasické máslo. Alespoň podle „přikázání“ Ájurvédy (systém tradičního indického lékařství praktikovaný i u nás) je to možné.

Ájurvéda pohlíží na ghí jako na zásadní potravu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu a dobré trávení. Zároveň je považováno za nejlepší produkt pro přípravu vařených, pečených a smažených jídel. Jako přečištěné máslo je ghí přirozeně bezlepkové a díky nulovému obsahu laktózy je vhodný i pro ty, kteří mají problémy s intolerancí mléčné bílkoviny.

Autor:




Nejčtenější

Někteří psi jsou pro kabelku přímo stvoření.
VIDEO: Osm nejroztomilejších psích plemen, které se vejdou do kabelky

Mezi malá plemena se obvykle řadí psi s kohoutkovou výškou zhruba do 30 cm a hmotností do 10 kg. Výběr redakce Playtváka mířil spíš ke spodní hranici tohoto...  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Bez základního nářadí se doma neobejdete.
Jakou sadu s nářadím vybrat novomanželům či svobodné matce v paneláku

Není každý rodilým kutilem. Drtivá většina lidí jen občas potřebuje něco dotáhnout, přišroubovat, zacvaknout nebo přeštípnout. Pro takové uživatele nemá cenu...  celý článek

Černá zmrzlina je letos hit, ale na kozí farmě už ji připravují už od loňska.
Fénix z Vizovic předběhl dobu. „Černá zmrzlina“ je hit

Světová média v posledních týdnech pobláznila černá zmrzlina, fenomén letošního léta. Izraelský Jeruzalem Post o ní píše jako o hitu hlavního města Tel Avivu,...  celý článek

Gorila Zola
VIDEO: Takto gorily tančí breakdance. Z bazénu si udělají fontánu

V horkém létě mají radost z vody i gorily. Sameček Zola z americké zoo v Dallasu to předvedl takovým stylem, že by zahanbil i profesionálního tanečníka.  celý článek

Další z rubriky

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Černá zmrzlina je letos hit, ale na kozí farmě už ji připravují už od loňska.
Fénix z Vizovic předběhl dobu. „Černá zmrzlina“ je hit

Světová média v posledních týdnech pobláznila černá zmrzlina, fenomén letošního léta. Izraelský Jeruzalem Post o ní píše jako o hitu hlavního města Tel Avivu,...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.