Se solením během vaření raději opatrně, napravuje se to jen obtížně

Se solením během vaření raději opatrně, napravuje se to jen obtížně | foto: Profimedia.cz

Přesolené jídlo nevyhazujte, zachraňte ho bílkem nebo bramborou

  • 27
I mistru kuchyně někdy ujede ruka a přežene to se solí. Podle starých babských rad jídlo zachráníte pomocí cukru, brambory, housky, vaječného bílku nebo dokonce stříbrné lžičky.

Spěch se v kuchyni nevyplácí a také hláška "přiměřeně" z filmu Císařův pekař (a naopak) se může vymstít. Velké problémy mohou nastat také v okamžiku, kdy například polévku osolíte správně, na poslední chvíli se ale rozhodnete pro některé z dochucovadel typu masox a spol., které obsahují další sůl.

Jinak lze slanost zredukovat u polévek, jinak u omáček. Nejsnáze si poradíte s vývarem, tam spolehlivě zabere bílek, omáčkám často pomůže nastrouhaná brambora.

Na polévku cukr nebo bramboru

Pokud jste to poněkud přehnali při solení polévky, zkuste do ní ponořit na lžičce kostku cukru. Počkejte chvíli, než se cukr začne rozpouštět a poté ho vyjměte z polévky. Cukr pohltí nadbytek soli. Tento postup můžete i několikrát zopakovat, než dosáhnete požadované chuti.

Přesolený čirý vývar snadno zachráníte syrovým bílkem, který ve vařící polévce necháte srazit, povaříte a poté vyjmete. Také můžete do polévky namočit housku a nechat ji nasát přebytečnou sůl. Housku vytáhněte ven těsně před servírováním na stůl.

Můžete také zkusit nakrájet do hrnce jednu nebo dvě oloupané nakrájené brambory. Povařte je asi 15 minut (dokud nejsou měkké). Poté brambory vyjměte. Může vám sloužit i na další vaření.

Hustou krémovou polévku zneutralizujete trochou mléka nebo smetany. A pikantnost na závěr: zázračné stříbro působí nejen jako univerzální čistič studen nebo v moderní podobě antibakteriální povlak ledniček, ale i jako absorbér přebytečného koření v pokrmech. Takže, pověry tvrdí, že "utopená" stříbrná lžička také zázračně a univerzálně pomůže zlikvidovat přebytečné koření.

Do omáčky strouhejte

I u ostatních jídel můžete použít trik s vhozenou bramborou. Bramboru lze nahradit i jablkem nakrájeným na kousky. Povařte a před podáváním vyjměte.

Do přesoleného základu vložte syrovou bramboru

Do přesoleného základu vložte syrovou bramboru

U omáček je dobré bramboru nahrubo nastrouhat a asi deset minut povařit. Nakonec omáčku proceďte jemným sítem. Stejně jako brambora poslouží i petržel nebo mrkev nebo kousky černého chleba. Omáčku zjemní a zbaví soli i lžička medu, žloutek, kokosové mléko či crème fraîche (francouzská specialita podobná jemně zakysané smetaně).

Může se ale stát, že tato drobné triky nepomohou, pak nezbude než pokrm nastavit. Ne vše ale lze vyřešit tím, že se prostě jen přidá voda. Sůl je totiž zrádná a její chuti ubývá jen velmi pozvolna, rozhodně pomaleji než ostatních chutí patřících do připravovaného jídla.

Pokud nevaříte na poslední chvíli, je nejčistším řešením udělat si ještě jednu dávku téhož, ale bez soli a dalšího koření a smíchat s přesolenou.

Některé omáčky ale stojí na jedné z ingrediencí, pak situaci vyřešíte nastavením tím, co je pro ni charakteristické. Takže ji vyspravíte smetanou, mlékem, vínem, vývarem či pivem, podle druhu omáčky a toho, k čemu ji budete podávat. Třeba u takového guláše klidně můžete ředit bez obav, divili byste se, kolik "síly" je ve šťávě z vydušeného masa. Profesionální kuchaři to vědí a proto bez problémů udělají z trochy masa kotel guláše i bez "chemických pomůcek". Podstatné je ale po novém zahuštění důkladně omáčku provařit. To ostatně platí obecně, ať už nastavujete čímkoliv, přísady se musí dobře spojit.

Jak solit

Aby se vám co nejméně často stávalo, že vaše uvařené jídlo bude přesolené a nejedlé, zkuste pro příště dodržovat několik jednoduchých zásad:

  • Při dochucování pokrmů používejte buď dochucovadla, nebo sůl, ale nikdy oboje zároveň. Dochucovadla totiž obvykle sůl již obsahují
  • Při vaření nepoužívejte na solení lžičku ani solničku, ale nabírejte špetku soli prsty. Odhadnete tak lépe množství soli
  • K dochucování používejte bylinky a koření, dodávají pokrmům výraznější chuť i bez soli. Použít můžete i česnek
  • Pokud nechcete, aby v pokrmu bylinky zůstaly, vložte je do "vajíčka" na sypaný čaj a promíchejte jím jídlo na závěr vaření
  • Pokud se vám podaří jídlo příliš okořenit, zjemněte ho buď smetanou či kokosovým mlékem. Druhou možností je nastavit jídlo či přidat další suroviny. Překořeněné pokrmy je nejlepší servírovat s rýží