Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Někteří farmáři na trhu kašlou na hygienu i původ zboží, říká inspekce

  11:35aktualizováno  11:35
Státní veterinární správa odhalila po celém Česku několik přestupků na farmářských tržištích. Prodejci například skladovali uzeniny v horku, špatně zboží označovali, někdy k němu dokonce ani neměli doklady.

Farmářské trhy jsou stále navštěvovanější, mnohdy ale nejde o výrobky místních farmářů. Ilustrační snímek | foto: MČ Praha 10

O výsledcích kontroly informoval v pátek mluvčí úřadu Josef Duben. Produkty byly podle něj staženy z prodeje a s prodejci úřad zahájil správní řízení.

Například na farmářských trzích v Praze na Pankráci kontroloři zjistili, že zde prodejce nabízel 30 kilogramů různých francouzských klobásek, které byly vystaveny přímému slunečnímu záření a teplotě nad 35 stupňů Celsia, což je výrazně víc, než by mělo být.

Na farmářském trhu ve Zbirohu v Plzeňském kraji nechali trhovci podobně na slunci tři kilogramy pařených a uzených sýrů. Navíc bez dokladu o nabytí, výrobci, datu spotřeby a teplotě skladování. Jiný prodejce tamtéž špatně uchovával asi deset kilogramů uzenin. "Přestože výrobce stanovil teplotu pro uskladnění na nula až pět stupňů Celsia, byla naměřena teplota 15,4 až 19,6 stupně Celsia," uvedl Duben.

Na blíže nespecifikovaných trzích v Jihomoravském kraji odhalili veterináři zásilku 450 vajec z Polska, která byla nedostatečně označena. U pařených sýrů ze Slovenska pak nebyl doložen doklad o původu.

Češi si farmářské produkty v poslední době oblíbili. Podle informací Státní veterinární správy se loni trhy konaly nejméně na 170 místech, letos patrně přibudou nové. Pouliční farmářská tržiště se v roce 2010 stala doslova hitem nejprve v Praze, poté začala houfně přibývat i jinde a dnes fungují ve všech krajích.

Veterináři ale nekontrolovali jen farmářská tržiště. V prodejně masa v Hlučíně zjistili například neoznačené výsekové maso. Ve středních Čechách pak u zásilky 80 kilogramů výrobku Mnichova klobása z Polska od výrobce Zaklady Miesne Silesia SA Katowice byla odhalena přítomnost nedeklarované drůbeží bílkoviny.

Autoři: ,




Nejčtenější

Model letounu F4U Corsair z 2. světové války ukazuje míru detailu dosažitelného...
Modely letadel, bojové techniky, aut i lodí. To byl Panthers Cup 2017

Velká modelářská výstava Panthers Cup letos proběhla už poosmé. V prostorách prosecké průmyslovky v Praze obdivovaly stovky modelů tisíce návštěvníků.  celý článek

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin,...
FOTOGALERIE: Takto jaro vystrkuje růžky květů očima našich čtenářů

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin, které bývají předzvěstí jara. Přinášíme vám výběr z vašich příspěvků.  celý článek

Černá labradorka Fany je právě ve výcviku pro Anetku s DMO. Bude jí pomáhat...
Nelínající psí asistent finišuje s tréninky s vozíčkářkou Ivetou

Podají člověku, cokoliv mu upadne, přinesou léky ze skříňky, pomohou sundat bundu, rukavice či ponožky, bez odmlouvání ho doprovodí třeba k lékaři. Přitom...  celý článek

Pokud kořeny cibulky zabalíte do mechu, svažte je přírodním provázkem, lýkem...
Jaro si domů přineste s hyacinty, rozsvítí vám byt i náladu

Cibuloviny jsou doslova posly jara, tak si je užívejme, než se venku všechno opravdu poctivě zazelená a rozkvete. Z květinářství teď řezané tulipány, hyacinty...  celý článek

Klára Vodičková dokáže poradit, jak dobře vycházet s kočkami.
Kočky mluví na férovku, tvrdí zvířecí psycholožka Klára Vodičková

Klára Vodičková je taková zvířecí psycholožka. I v televizi teď radí, jak změnit lítou domácí šelmu na přítulné koťátko. Kočky zlobí hlavně z nudy, tvrdí v...  celý článek

Další z rubriky

Jednotlivé vrstvy v housce: houska, omáčka, salát, trhané vepřové maso,...
Trhané maso je hvězdou street foodu. Dokážete ho však upéct i doma

Hodí se na plnění sendvičů i hamburgerových housek. Stejně tak je trhané maso výborné jako lehké jídlo se salátem. Přitom připravit ho není žádná věda. Jde...  celý článek

Jaroslav Sapík a Emauele Ridi
Duel kuchařů: Ridi nesnáší nudle s mákem, Sapík při natáčení trpí

Oba jsou skvělí kuchaři a své kulinářské umění umí prodat i na televizní obrazovce. A Češi jejich jídla milují, byť jsou velmi rozdílná. Jaroslav Sapík vařil...  celý článek

Hamburger nebo karbanátek?
Vedle hamburgeru je karbanátek kus utrápeného mletého masa, říká šéfkuchař

„Karbanátek je taková česká prasečinka, ale i ta se dá udělat poctivě a chutně,“ říká pro týdeník 5plus2 šéfkuchař Honza Štěrba. V pomyslném souboji s...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.