Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Někteří farmáři na trhu kašlou na hygienu i původ zboží, říká inspekce

  11:35aktualizováno  11:35
Státní veterinární správa odhalila po celém Česku několik přestupků na farmářských tržištích. Prodejci například skladovali uzeniny v horku, špatně zboží označovali, někdy k němu dokonce ani neměli doklady.

Farmářské trhy jsou stále navštěvovanější, mnohdy ale nejde o výrobky místních farmářů. Ilustrační snímek | foto: MČ Praha 10

O výsledcích kontroly informoval v pátek mluvčí úřadu Josef Duben. Produkty byly podle něj staženy z prodeje a s prodejci úřad zahájil správní řízení.

Například na farmářských trzích v Praze na Pankráci kontroloři zjistili, že zde prodejce nabízel 30 kilogramů různých francouzských klobásek, které byly vystaveny přímému slunečnímu záření a teplotě nad 35 stupňů Celsia, což je výrazně víc, než by mělo být.

Na farmářském trhu ve Zbirohu v Plzeňském kraji nechali trhovci podobně na slunci tři kilogramy pařených a uzených sýrů. Navíc bez dokladu o nabytí, výrobci, datu spotřeby a teplotě skladování. Jiný prodejce tamtéž špatně uchovával asi deset kilogramů uzenin. "Přestože výrobce stanovil teplotu pro uskladnění na nula až pět stupňů Celsia, byla naměřena teplota 15,4 až 19,6 stupně Celsia," uvedl Duben.

Na blíže nespecifikovaných trzích v Jihomoravském kraji odhalili veterináři zásilku 450 vajec z Polska, která byla nedostatečně označena. U pařených sýrů ze Slovenska pak nebyl doložen doklad o původu.

Češi si farmářské produkty v poslední době oblíbili. Podle informací Státní veterinární správy se loni trhy konaly nejméně na 170 místech, letos patrně přibudou nové. Pouliční farmářská tržiště se v roce 2010 stala doslova hitem nejprve v Praze, poté začala houfně přibývat i jinde a dnes fungují ve všech krajích.

Veterináři ale nekontrolovali jen farmářská tržiště. V prodejně masa v Hlučíně zjistili například neoznačené výsekové maso. Ve středních Čechách pak u zásilky 80 kilogramů výrobku Mnichova klobása z Polska od výrobce Zaklady Miesne Silesia SA Katowice byla odhalena přítomnost nedeklarované drůbeží bílkoviny.

Autoři: ,




Nejčtenější

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Další z rubriky

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Vepřový bůček na peletkovém grilu
VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů,...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.