Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


ANKETA: Co rádi jedí kandidáti na prezidenta? Vítězí česká klasika

aktualizováno 
Kandidáti na českého prezidenta mají nejraději tradiční česká jídla a rodinné recepty, někteří se ovšem nebojí experimentovat ani s exotickými termity. Vyplývá to z ankety serveru Tradičnírecepty.cz.

Karel Schwarzenberg, Přemysl Sobotka a Miloš Zeman - debata prezidentských kandidátů o evropské vizi v sále FSV UK v Praze (8. listopadu 2012) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Nejstarší kandidát na prezidenta, Karel Schwarzenberg, o sobě tvrdí, že je známý labužník a těžko by tak jmenoval pouze jedno své oblíbené jídlo. "Zjistil jsem, že nejlepší je v každé zemi jíst ta nejprostší jídla a oblíbené pokrmy v obyčejných hospůdkách, kam chodí místní lidé. Například teplý, křupavý bramborák je jedna z mých největších lahůdek. V Římě si dám vždycky rád typické italské pokrmy, třeba těstoviny, v New Yorku si dám steak nebo i hamburger. Ale i termiti servírovaní domorodým doprovodem v Africe chutnali báječně," tvrdí Schwarzenberg.

Ptačí zob

Přední hovězí nakrájejte na kostky a duste na cibulce. Čím pomaleji a déle se dusí, tím je maso měkčí. Když je měkké, přidejte rajský protlak, ne kečup, dosolte a opepřete a zalijte kysanou smetanou.

Podusíte a do horkého polotovaru přidejte široké, nejlépe domácí nudle. Na talíři se ještě porce musí přelít horkou škvařenou slaninou. Teprve tak je z toho pravý ptačí zob.

"Ingredience dávám od oka. Nudlí, zdůrazňuji domácích, nesmí být moc, aby se v nich maso neztratilo," zdůrazňuje Radmila, manželka Přemysla Sobotky.

Schwarzenbergovu lásku k jídlu dokumetuje i to, že se řadí mezi patrony řady kuchařek Vaňkova Pražského kulinářského institutu. Evidentně fandí české klasické kuchyni.

Prostá a obyčejná jídla má rád i Miloš Zeman, který uvedl, že jeho nejoblíbenějším pokrmem jsou brambory na loupačku. K nim si rád dopřeje mléko.

Hned dva z kandidátů pak uvedli jako své nejoblíbenější jídlo polévku. Zatímco Vladimír Franz si nejraději pochutná na kulajdě, Jana Bobošíková za své nejoblíbenější jídlo považuje hovězí vývar s játrovými knedlíčky.

Další ženská kandidátka, Táňa Fischerová, si s oblibou připravuje pohankové palačinky se špenátem a kozím sýrem. V jejím receptu nesmí chybět ani česnek.

Sociálnědemokratického kandidáta Jiřího Dienstbiera zase nejvíce potěší rokfórové kotlety s ďábelskou směsí podlévané červeným vínem. Jako přílohu má nejraději barevné těstoviny. Podle otázek iDNES.cz však nepohrdne ani kachnou se zelím.

Oblíbeným jídlem Přemysla Sobotky je jídlo se záhadným názvem Ptačí zob. Podle jeho manželky Radmily je to tradiční rodinný recept. "Znám ten recept od své maminky, která ho zná od své. Takže pro nás je to rodinný recept a můj manžel si ho oblíbil," uvádí kandidátova manželka.

Jan Fischer a Zuzana Roithová se do ankety serveru nezapojili, ale iDNES.cz svá oblíbená jídla prozradili. Jan Fischer rád kachnu nebo husu, ale nesnáší krupicovou kaši. A Zuzana Roithová ujíždí na čerstvé rybě z Lužnice na bylinkách (více ZDE). 

Autor:




Nejčtenější

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Bez základního nářadí se doma neobejdete.
Jakou sadu s nářadím vybrat novomanželům či svobodné matce v paneláku

Není každý rodilým kutilem. Drtivá většina lidí jen občas potřebuje něco dotáhnout, přišroubovat, zacvaknout nebo přeštípnout. Pro takové uživatele nemá cenu...  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Gorila Zola
VIDEO: Takto gorily tančí breakdance. Z bazénu si udělají fontánu

V horkém létě mají radost z vody i gorily. Sameček Zola z americké zoo v Dallasu to předvedl takovým stylem, že by zahanbil i profesionálního tanečníka.  celý článek

Další z rubriky

Vepřový bůček na peletkovém grilu
VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů,...  celý článek

Grilování jako jedna z nejoblíbenějších letních činností
Pošlete fotku grilované pochoutky a vyhrajte jeden z pěti grilů

Grilovací sezona se díky pěknému počasí rozjíždí naplno. To vám dá spoustu prostoru vyfotografovat vaši nejoblíbenější pochoutku a vyhrát nový gril. Pošlete...  celý článek

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.