Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

ANKETA: Co rádi jedí kandidáti na prezidenta? Vítězí česká klasika

aktualizováno 
Kandidáti na českého prezidenta mají nejraději tradiční česká jídla a rodinné recepty, někteří se ovšem nebojí experimentovat ani s exotickými termity. Vyplývá to z ankety serveru Tradičnírecepty.cz.

Karel Schwarzenberg, Přemysl Sobotka a Miloš Zeman - debata prezidentských kandidátů o evropské vizi v sále FSV UK v Praze (8. listopadu 2012) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Nejstarší kandidát na prezidenta, Karel Schwarzenberg, o sobě tvrdí, že je známý labužník a těžko by tak jmenoval pouze jedno své oblíbené jídlo. "Zjistil jsem, že nejlepší je v každé zemi jíst ta nejprostší jídla a oblíbené pokrmy v obyčejných hospůdkách, kam chodí místní lidé. Například teplý, křupavý bramborák je jedna z mých největších lahůdek. V Římě si dám vždycky rád typické italské pokrmy, třeba těstoviny, v New Yorku si dám steak nebo i hamburger. Ale i termiti servírovaní domorodým doprovodem v Africe chutnali báječně," tvrdí Schwarzenberg.

Ptačí zob

Přední hovězí nakrájejte na kostky a duste na cibulce. Čím pomaleji a déle se dusí, tím je maso měkčí. Když je měkké, přidejte rajský protlak, ne kečup, dosolte a opepřete a zalijte kysanou smetanou.

Podusíte a do horkého polotovaru přidejte široké, nejlépe domácí nudle. Na talíři se ještě porce musí přelít horkou škvařenou slaninou. Teprve tak je z toho pravý ptačí zob.

"Ingredience dávám od oka. Nudlí, zdůrazňuji domácích, nesmí být moc, aby se v nich maso neztratilo," zdůrazňuje Radmila, manželka Přemysla Sobotky.

Schwarzenbergovu lásku k jídlu dokumetuje i to, že se řadí mezi patrony řady kuchařek Vaňkova Pražského kulinářského institutu. Evidentně fandí české klasické kuchyni.

Prostá a obyčejná jídla má rád i Miloš Zeman, který uvedl, že jeho nejoblíbenějším pokrmem jsou brambory na loupačku. K nim si rád dopřeje mléko.

Hned dva z kandidátů pak uvedli jako své nejoblíbenější jídlo polévku. Zatímco Vladimír Franz si nejraději pochutná na kulajdě, Jana Bobošíková za své nejoblíbenější jídlo považuje hovězí vývar s játrovými knedlíčky.

Další ženská kandidátka, Táňa Fischerová, si s oblibou připravuje pohankové palačinky se špenátem a kozím sýrem. V jejím receptu nesmí chybět ani česnek.

Sociálnědemokratického kandidáta Jiřího Dienstbiera zase nejvíce potěší rokfórové kotlety s ďábelskou směsí podlévané červeným vínem. Jako přílohu má nejraději barevné těstoviny. Podle otázek iDNES.cz však nepohrdne ani kachnou se zelím.

Oblíbeným jídlem Přemysla Sobotky je jídlo se záhadným názvem Ptačí zob. Podle jeho manželky Radmily je to tradiční rodinný recept. "Znám ten recept od své maminky, která ho zná od své. Takže pro nás je to rodinný recept a můj manžel si ho oblíbil," uvádí kandidátova manželka.

Jan Fischer a Zuzana Roithová se do ankety serveru nezapojili, ale iDNES.cz svá oblíbená jídla prozradili. Jan Fischer rád kachnu nebo husu, ale nesnáší krupicovou kaši. A Zuzana Roithová ujíždí na čerstvé rybě z Lužnice na bylinkách (více ZDE). 

Autor:


Témata: Bylinky, Vaření


Nejčtenější

Nad některými zdejšími kuchařskými postupy ovšem zůstává šéfovi rozum stát.
VIDEO: Pohlreich v chomutovské Americe, aneb biče, rakve a volejovky

Cesta do severočeského Chomutova odkrývá další variantu podoby českého restauračního podnikání. Dva bratři začali po roce 1989 se zastavárnou a investují do...  celý článek

Ze záznamu kamery, kterou měla lední medvědice na Aljašce připevněnou na krku.
VIDEO: Kamera pomáhá odhalit, co dělá tající ledovec s ledními medvědy

Dospělou samici ledního medvěda žijící v oblasti arktického ledovce vybavili vědci kamerou, aby zaznamenávala její chování a stravovací návyky. Pro laika možná...  celý článek

Horoskop pro vaši zahradu, dům, koníčky a kondici pro rok 2017
Jaká bude letos konstelace pro vaši zahradu, domov, koníčky i kondici?

Novému roku vládne Slunce, které všestranně podporuje každou osobní aktivitu. Proto si MF nechala pro činorodé čtenáře DOMA DNES zpracovat celoroční horoskop....  celý článek

Dijonská, kremžská a plnotučná hořčice
Čtenáři iDNES.cz mají radši hořčici než kečup a vypečenou chlebovou kůrku

Před časem jsme nechali čtenáře iDNES.cz zahrát si a hlasovat, jaké mají chutě. Zatímco děti často milují kečup, dospělí naprosto jednoznačně dávají přednost...  celý článek

Šampaňské a ústřice
Maurerův Grand Restaurant Festival je v barokním stylu. Inspirujte se

Velkolepě a lehce tajemně začal už osmý festival dobrého jídla a pití o víkendové půlnoci v pražském Prolog Baru. Chuťové pohárky dam ve škraboškách a pánů s...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.