Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Při stavbě krbu se nevyplatí šetřit, riziko požáru za to nestojí

  4:05aktualizováno  4:05
Hasiči na základě případů z praxe varují: jen v jihomoravském kraji loni vzniklo 28 požárů rodinných domů způsobených podobnými nedostatky, jako jsou nekvalitní izolace nebo špatně vybudované odvody spalin.

Živý sálající oheň byl donedávna hlavní motivací pro pořízení krbu či krbových kamen. Dnes je to stále častěji relativně levný provoz. | foto: Profimedia.cz

Topení v krbu si má člověk užívat bez obav, že mu shoří střecha nad hlavou.Topení v krbu nebo v kamnech je příjemné nejen pro svoje sálavé teplo, pro které se k němu spousta lidí vrací na chalupách a dokonce i v rodinných domech - zvláště v době růstu cen energií.

Problém je v tom, že mnozí přecení své kutilské schopnosti a sice levně, ale až příliš amatérsky postaví krb způsobem, který ohrožuje bezpečnost. Není se co divit, že statistika požárů, kterou nedávno zveřejnili jihomoravští hasiči, je ovlivněna právě těmito vlivy. 28 zbytečných požárů mluví za sebe.

Amatérské budování není šťastné

Stojí amatérské obezdívky či odvody za to?Pokud vás alespoň trochu děsí představa vlastního hořícího domu, raději při pořizování krbu zapomeňte na amatérské budování.

Podle jihomoravských hasičů si lidé krby dodatečně staví dokonce i na místech, která k tomu absolutně nejsou vhodná - například pod hořlavými stropy. Případně si sice na montáž kouřovodu a instalaci krbové vložky pozvou odbornou firmu, ale obezdívku s izolací si už dělají sami. "Kvůli tomu pak vznikají zbytečné požáry. Zaznamenali jsme je loni například na Znojemsku nebo Hodonínsku," prozradili jihomoravští hasiči.

Máte v pořádku komín?

Pokud při dodatečné stavbě krbu či instalaci krbových kamen nevyhovuje původní komín, není problém přistavět dodatečně nový. Existuje hned několik variant řešení.Základem pro možnost dodatečného budování krbu je komín s dostatečně velkým průřezem komínové šachty. "Pokud přístavba krbu či krbových kamen nebude podléhat kolaudaci, lze je připojit i na nevyvložkovaný, ale kvalitní komín s šachtou o průřezu 15 x 15 cm, případně o průměru 18 cm. Jedná-li se o novostavbu nebo o součást rekonstrukce podléhající kolaudaci, musíte podle nové evropské normy komín nechat vyvložkovat nerezovým plechem," radí Daniela Klimešová z pražské firmy KAGO zabývající se prodejem a montáží krbů a krbových kamen. "Pokud se starý komín nevyplatí upravovat, lze postavit komín nový (dokonce i v podobě multifunkční šachty), ať už středem stavby nebo přistavěním na bok domu či na konzoli." 

Obestavba krbu znamená nejvíc rizik

"Zní to možná neuvěřitelně, ale lidé jsou schopni si krb obestavět i sádrokartonem, ačkoliv to zcela logicky neodpovídá požárním normám," vypočítává školácké chyby amatérských budovatelů Daniela Klimešová. "Sádrokartonu nepomůže ani izolace v podobě minerální vaty a hliníkové fólie. Ta totiž teplem křehne a časem se začne drolit. Pokud topíte často, znamená to, že postupem času začnete vdechovat nejen kousky alobalu, ale poté i kousky minerální vaty. Pak se začne drolit i sádrokarton."

Obezdívka krbu musí být ještě opatřena izolací, nejlépe z kalciumsilikátových desek.Správně se pro izolaci obezdívky, případně i hořlavého stropu nad krbem, mají používat kalciumsilikátové desky (například promasil, silca). Tyto desky se na vyzdění lepí montážním lepidlem, u zděných staveb se používají desky o síle 3 cm, do dřevostaveb patří desky o tloušťce 6 cm.

Nezapomeňte na výdechové mřížky

Některé výdechové mřížky jsou opatřeny snadno regulovatelnými sklopnými lamelami. Během topení jsou lamely otevřené, mimo topnou sezónu se zavřou.Každá obezdívka by měla být opatřena minimálně dvěma kusy výdechových mřížek, zhruba o rozměru 20 x 30 cm, aby uzavřený prostor obezdívky dostatečně odvětraly. Nelze je opomenout, vždyť uvnitř obezdívky teplota může vyšplhat až na 300 stupňů Celsia! Tyto mřížky jsou na výběr v různých provedeních, některé jsou dokonce opatřeny regulovatelnými sklopnými lamelami. Ty se nechají během topení otevřené, jinak se zavírají, aby se dovnitř neprášilo.

Před zahájením topné sezony se doporučuje vysát z prostoru uvnitř obezdívky případný prach. Nejen proto, aby při topení nevířil prostorem, ale i proto, že pokud částečky prachu uvnitř obezdívky chytnou, je to nepříjemně cítit.

Autoři:




Nejčtenější

Malá akumulátorová pila je určena pro drobné práce kolem domu.
Bude na zahradách vládnout akutechnika? Její výsledky jsou stále lepší

Ještě před pár lety se zdálo, že akumulátorové zahradní stroje jsou jen drahou variantou pro několik nadšenců. Ale teď se ukazuje, že výkony se zvedají a...  celý článek

Housenka zavíječe zimostrázového
PORADNA: Mám skoro zničený buxus od zavíječe. Co proti tomu mohu dělat

Na začátku května jsem zjistila, že mi buxus na zahradě skoro sežral zavíječ zimostrázový. Myslím, že to tentokrát ještě přežil, ale bojím se, aby se to příští...  celý článek

Unikátní sbírka karlovarských lázeňských pohárků, kterou spravuje Lukáš Lojín,...
Rodina má dva tisíce lázeňských pohárků, zaujaly i tým Guinessovy knihy

Když v roce 1951 kupoval karlovarský balneolog Jaroslav Dolina za tehdejších pět korun československých první karlovarský lázeňský pohárek, nemohl tušit, že...  celý článek

Samice lemura mongoz se svým mládětem.
V ostravské zoo se narodilo vzácné mládě lemura mongoze, první v Česku

Příchod nové samice vzácného madagaskarského lemura loni na podzim znamenal pro chovatele v ostravské zoologické zahradě velkou naději na rozmnožení tohoto...  celý článek

Pstruh obecný potoční
Pstruh potoční je už dnes skoro ohrožená ryba, tvrdí rybář Jakub Vágner

Kvůli kormoránům i lidem je dnes pstruh žijící v potocích vzácností, říká Jakub Vágner v novém dílu pořadu S Jakubem na rybách. Probere techniky lovu pstruhů.  celý článek

Další z rubriky

Domácí klobásky se salátem
Klobásky na gril nemusíte kupovat, připravte si vlastní, radí Pohlreich

Klobásky neodmyslitelně patří ke grilování, většinou si je kupujeme v obchodě. Zdeněk Pohlreich v pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, jak překvapit hosty...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Telecí klopsy na grilu připravil šéf z mletého telecího a hovězího masa.
VIDEO: Telecí klopsy podle Pohlreicha, svižné grilování s mletým masem

Nechte si u řezníka umlít kousek telecího s kouskem hovězího masa, přikupte veku, hlívu a pár dalších ingrediencí a můžete na grilu vytvořit pochoutku, která...  celý článek

Pro maminky, které potrápil zpropadený triple test
Pro maminky, které potrápil zpropadený triple test

Až si budete lámat hlavu nad tím, kam o prázdninách umístit své ratolesti, přečtěte si několik (uživatelkami) osvědčených tipů.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.