Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Přibude nová značka pro kvalitní české potraviny. Sjednotí ty regionální

aktualizováno 
V záplavě log, které mají upozornit na kvalitní české výrobky, přibude další - Regionální potravina. Ministerstvo zemědělství tak chce označovat výrobky, které budou zaručovat místní jedinečnost a domácí kvalitu, a sjednotit tak jednotlivé regionální značky potravin.

Nové logo Regionální potravina | foto: MZe

Aby mohly domácí potraviny toto označení používat, musí zvítězit v krajských soutěžích o nejlepší místní produkt. "Již koncem léta by se tak na trhu měly objevit první výrobky označené touto novou novou značkou," říká ředitel odboru komunikace ministerstva zemědělství Hugo Roldán.

Nové označení má podle ministerstva podporovat a propagovat malé a střední potravinářské výrobce i regiony původu potravin. "V současnosti je náš trh zaplaven velkým množstvím levných potravin z celého světa, přičemž jejich kvalita bývá mnohdy až na posledním místě," uvádí se na webu MZe www.regionalnipotravina.cz. Místní potraviny mohou mít kontrolní inspekce i spotřebitele mnohem lépe na očích. To podle ministerstva vede k nepřímému tlaku na výrobce, aby udržovali kvalitu svých výrobků na vysoké úrovni.

Logo má sjednotit místní výrobce

Soutěže regionálních potravin již několik let ve většině krajů pořádají Krajské a Regionální Agrární komory a místní samosprávy. Na jihu Moravy se například uděluje ocenění Zlatá chuť, ve Zlínském kraji Perla Zlínska, v jižních Čechách Chutná hezky Jihočesky. Jednotlivá regionální loga oceňující kvalitní výrobky najdete ZDE.

Společné sjednocující logo však místním výrobkům stále chybělo. Značku Regionální potravina udělí vítězům jednotlivých kategorií hejtman příslušného kraje. Její držitel bude oprávněn užívat logo po dobu čtyř let.

"První potraviny a zemědělské výrobky označené regionálním logem by měly být veřejnosti představeny koncem srpna na výstavě Země živitelka v Českých Budějovicích," oznámil Jiří Felčárek z Agrární komory.

70 procent surovin musí být domácího původu

O udělení označení Regionální potravina se budou moci ucházet pouze produkty vyrobené z pro daný region tradičních surovin, z nichž 70 procent musí být tuzemského původu. Hlavní složka zpracované potraviny musí být domácí stoprocentně. Nositel značky má navíc minimálně v jednom znaku vykazovat výjimečné kvalitativní charakteristiky, které jej odlišují od běžných a na trhu dostupných potravin.

Již od roku 2003 je udělována kvalitním českým potravinářským a zemědělským výrobkům národní značka kvality Klasa. Podle údaje z března bylo nositeli označení přes 1 300 výrobků od téměř 230 firem. Podle průzkumů mají výrobky s označením Klasa až o třetinu vyšší odbyt.

Autoři:




Nejčtenější

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Vícebarevný pudl
Ovčák, border kolie, pudl a spol. Šest nejinteligentnějších psích plemen

Inteligentní psí plemeno je pro páníčka jistě velkou radostí, ale může způsobovat i spoustu starostí. Inteligentní pes totiž potřebuje spoustu pozornosti a...  celý článek

Další z rubriky

Černá zmrzlina je letos hit, ale na kozí farmě už ji připravují už od loňska.
Fénix z Vizovic předběhl dobu. „Černá zmrzlina“ je hit

Světová média v posledních týdnech pobláznila černá zmrzlina, fenomén letošního léta. Izraelský Jeruzalem Post o ní píše jako o hitu hlavního města Tel Avivu,...  celý článek

Instalatér, ilustrační obrázek
PORADNA: Instalatér přehodil přívod teplé a studené vody. Jak to opravit

Při výměně kuchyňské baterie se instalatérovi povedlo přehodit přívod teplé a studené vody, popisuje čtenářka Marie. Jenže odjel na dovolenou, tak se ptá,...  celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.