Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak na česnekovou pastu, která vydrží v ledničce i bez soli

aktualizováno 
Při vaření se vždycky nemusíte zdržovat otravným loupáním česneku. Pomocí olivového oleje si připravíte pastu, která se v ledničce nezkazí.

Připravte si alespoň dvě pořádné palice česneku. | foto: Marek Burza

Kupované česnekové pasty mají obrovskou nectnost. Jsou plné soli. "Když už máte jídlo dosolené a potřebujete ho ještě dokořenit česnekem, dostanete pomocí kupované pasty nakonec nechutné přesolené jídlo," varuje šéfkuchař Pražského kulinářského institutu Zdeněk Marcín.

Proto doporučuje vyrobit si jednoduchou pastu, kterou můžete dlouhou dobu uchovat v lednici a při vaření se pak nemusíte zdržovat. "Kuchaři ji používají tam, kde se předpokládá dlouhé vaření. Použijete ji třeba do guláše, omáček nebo do smetany, která se bude delší dobu provářet. Naopak tam, kde se předpokládá rychlá úprava, třeba u italských jídel, grilovaných zelenin či základů na špagety je vhodnější použít čerstvý česnek," radí.

Krok za krokem

Vezměte alespoň dvě paličky česneku a oloupejte je. Není to příjemná práce, ale vyzkoušejte některé z fint, které jsme za vás testovali minule. Ty by vám mohly usnadnit práci. Ostatně, budete to muset dělat jen jednou za čas.

Česnek oloupejte.
Stroužky vložte do mixéru a zalijte olivovým olejem.

Stroužky vložte do mixéru a zalijte zhruba do poloviny olivovým olejem. Pro začátek raději méně, uvidíte sami podle konzistence.

Rozmixujte a "přelijte" do skleničky od dětské výživy, my jsme použili sklenici od medu. Zavíčkujte a uložte do lednice.

Nakonec pastu vlijte do sklenice, zavíčkujte a uložte do lednice.
Ze dvou palic nám vyšla polovina sklenice. Pokud máte větší spotřebu, zvyšte

Česnek by neměl měnit barvu a oxidovat jako kupovaná pasta. A hlavně neobsahuje sůl, takže se nemusíte bát, že si zkazíte hotové jídlo.

Podívejte se na video, kde jsme mimo různých strouhátek na česnek zkoušeli i silikonovou trubičku, která usnadní loupání česneku.

Autor:




Nejčtenější

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Domeček ve tvaru houby postavil otec pro dceru v době, kdy byla ještě malá.
Dům houba, policejní stanice, koštování whisky. Takové je finále Bouda roku

Už posedmé probíhá finále Boudy roku. Tato britská fotografická soutěž představuje ty nejzajímavější a nejroztodivnější zahradní budky, boudičky a kůlničky...  celý článek

Zahradu u secesní vilky nedaleko Prahy se podařilo proměnit velmi citlivě. V...
Při proměně staré zahrady zachovejte duši místa, hledejte staré plány

Proměnit zahradu u starší vilky či zámečku, to není zrovna malé sousto. Přesto není třeba se bát i moderních prvků. Architekti v posledním dílu pořadu České...  celý článek

Někteří psi se do auta těší.
Dostatek pití, bezpečnostní pás a preventivní prohlídka. Dovolená se psem

Pokud uvažujeme o dovolené se psem, musíme se důkladně připravit. Je potřeba zajistit mu bezpečnost, pohodlí při cestě a pro úřady potřebná potvrzení o dobrém...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.