Podívejte se na přípravu marmelády z červených cibulek krok za krokem - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Podívejte se na přípravu marmelády z červených cibulek krok za krokem

Češi dovedou zavařit téměř vše, tak proč k zásobám ve spíži nepřidat i vynikající marmeládu z cibule?
Příprava cibulové marmelády podle Emanuela Ridiho, Itala v kuchyni | (3:22) | video: Prima TV

Italská cibulová marmeláda (marmelatta di cipolle di tropea) je v podstatě čatní s lákavou konzistencí i barvou zavařeniny z červeného ovoce. Její jedinečnou chuť nejvíce oceníte v kombinaci s chutí zralých sýrů či grilovaného masa.

Recept na cibulovou marmeládu

Budete potřebovat 1 kg červených cibulek, 1 panáka koňaku, 2 dl bílého vína, 300 g cukru krupice, 300 g třtinového cukru, 2 bobkové listy a 2 až 3 hřebíčky.

Červenou cibuli oloupejte a pokrájejte na měsíčky.

Pokrájenou cibuli zalijte v misce koňakem i vínem.

A přisypte oba druhy cukru.

Červené cibulky oloupejte, pokrájejte na měsíčky a v misce zalijte koňakem a bílým vínem. Přidejte bobkový list, hřebíčky a přisypte oba druhy cukru.

Všechny ingredience důkladně promíchejte.
Všechny ingredience důkladně promíchejte.
Misku překryjte fólií a nechte cibuli v ledničce přesně 6 hodin marinovat.

Vše důkladně promíchejte, misku překryjte fólií a nechte směs v ledničce 6 hodin marinovat.

Vše důkladně promíchejte, přikryjte fólií a nechte v lednici přesně šest hodin marinovat, ani o minutu déle.

Po šesti hodinách marinování přendejte směs do kastrólku.
Na mírném plameni nechte směs 30 minut bublat za občasného jemného promíchání.
Na mírném plameni nechte směs 30 minut probublávat za občasného jemného promíchání; až zhoustne a vytvoří se sirup.

Po šesti hodinách marinování přendejte směs do kastrólku a na mírném plameni nechte zhruba 30 minut probublávat za občasného jemného promíchání.

Pak všechno – kousky cibule, usazený cukr i šťávu – přendejte do kastrůlku. Na mírném plameni nechte směs 30 minut probublávat za občasného jemného promíchání. Marmeláda za tu půlhodinku zredukuje na poměrně hustou hmotu, spojenou krásným voňavým sirupem.

Chcete-li hotovou cibulovou marmeládu skladovat, můžete ji přendat do sklenic, zavíčkovat a sterilovat.

Hotovou cibulovou marmeládu podávejte vychlazenou, případně ji naplňte do skleniček, zavíčkujte a sterilujte. Klidně vám pak rok vydrží. Podává se ke zralejším sýrům, jako je třeba parmazán či pecorino, nebo k masu.

Další inspiraci pro své vaření můžete načerpat dnes v nedělní podvečer na televizi Prima, kde bude Ital Emanuele Ridi připravovat nejen tuto cibulovou marmeládu, ale i tagliatele se špekem a kapustou či marinovanou vepřovou kotletu na mléce.

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025