Pohlreich učí šoulet, přitom mimoděk utrousí recept „na zrzavý sos“ - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pohlreich učí šoulet, přitom mimoděk utrousí recept „na zrzavý sos“

Když je nejhůř, i husa dobrá, notuje si Zdeněk Pohlreich, když k ní má připravit šoulet, což je v nejběžnější variaci hrách s kroupami. Dnešní díl pořadu Teď vaří šéf! se nese ve znamení luštěnin.
Pohlreichův recept na rezatej sos | (1:32) | video: FTV Prima

Pohlreich se snaží, seč může, aby ukázal, že luštěniny nemusejí být nudným jídlem, ke kterému si mnozí nesou komplikovaný vztah už od školních jídelen. Zajímavé je, že tím mírným odbočením k huse (svatý Martin se blíží), se dopustil vítaného úkroku a vysvětlil, jak má vypadat šťáva z pečínky a hlavně jak jí dosáhnout.

V kuchařských knihách návod samozřejmě nechybí a zní takto nějak podobně: „Vyjmeme maso, pekáč postavíme na sporák, výpek vyrestujeme na tuk, odvaříme vodu, zaprášíme moukou a orestujeme dozlatova. Vzniklou jíšku podlijeme studenou vodou a provaříme alespoň 20 minut.“ Takto to popisuje například Roman Vaněk ve svých „Pokladech“.

Jenže pokud jste to někdy zkoušeli, málokdy máte to oko, abyste odhadli, jak tmavé to má být, jak to vypadá ve skutečnosti. Manipulujte také s horkým pekáčem na plotně, když už máte plotýnky zpola obsazené – v jednom hrnci se vaří knedlíky a ve druhém špenát.

Proto je Pohlreichova věta o zrzavém sosu tak důležitá. Protože ač se tu mluví o huse, aplikovat to můžete i na vejpečky, vepřové na kmíně, moravského vrabce, prostě všude, kde potřebujete získat silnou šťávu na přelití porce. A mnohdy to neumějí ani v hospodě – pomáhají si prefabrikovanou šťávou v prášku.

Šoulet

Šoulet je tradiční židovský pokrm, který se připravuje o nejznámějším židovském svátku jakým je šábes.

Je to směs zapečeného masa, krup, fazolí a koření, je připravován i z košer masa hovězího.

Česká kuchyně si ho upravila. Místo fazolí se často používá hrách, čočka a dokonce i sója, anebo cizrna. Společným nadále zůstává česnek.

Jako první si uvolněte místo na plotně a slijte veškerou šťávu do rendlíku. Přiveďte k varu. Cílem je odvařit vodu ze šťávy. Že je voda pryč, poznáte podle zvuků, poslouchejte, jak zní prskání.

Pak opatrně slijte sádlo a v hrnci nechte jen ten výpek. Pak už můžete výpek zaprášit moukou a dotmava orestovat. Anebo můžete použít studenou jíšku z lednice, jestli si ji schováváte pro podobné příležitosti. S jíškou nebude provaření trvat tak dlouho.

Nakonec už stačí šťávu jen přecedit a můžete podávat. A co víc nás čeká? Nápady z hrachu, čočky, cizrny i fazolí podané tak, aby vás přilákaly vyzkoušet.

Osmý díl Teď vaří šéf! se vysílá v neděli v podvečer na Primě.

Autor:

Nejčtenější

Paměť ladili bylinkami už studenti ve starověku. Kvůli koncentraci i úzkosti

Nejen ve vyšším věku se stává, že nás paměť občas zradí, ale nezoufejte. Dobře to znají i studenti. Příroda má naštěstí v rukávu celou řadu báječných bylinných pomocníků, díky kterým ji znovu vrátíte...

Pět let už je moc. Jak poznat větve rybízu, které už musí pryč

Svěží jarní počasí a probouzející se příroda přímo vybízí k zahradničení. Rybíz je nenáročný keř, ale i ten ocení jarní péči. Za tu se pak odmění bohatou sklizní plnou vitamínů. Jak na to?

Je kvůli mrazům nutné odložit stříhání levandule? Na jarní střih je nejvyšší čas

Přelom března a dubna je ideální pro jarní řez levandule. Je lepší se stříháním levandulí počkat, až teploty opět klesnou pod bod mrazu?

Zahrada se probouzí. Které květiny je potřeba zasadit nyní, aby v létě hrály barvami

Nejstudenější měsíce roku jsou za námi, a tak se můžete směle pustit do výsadby květin, které jsou příliš choulostivé na mráz. Ale pozor, i když přes den už sluníčko docela hřeje, v noci mohou...

Něžný jako křídla motýlů, ale odolný. Jak se starat o motýlovník

Všechny květiny potřebují péči a výjimkou není ani tzv. motýlovník, neboli motýlí keř. I když není příliš náročný, nabízíme pár tipů, kdy motýlí keř stříhat a jak prodloužit životnost květů.

Nechcete utrácet za vejce? Obarvěte si na Velikonoce brambory, bude to hit

Díky nárůstu cen vajec hledají lidé levnější alternativy pro velikonoční tvoření. Barvení brambor není žádný vtip. Je to praktické, cenově dostupné a překvapivě stylové. Vyzkoušejte netradiční způsob...

13. dubna 2025

Vzácný lup i válečná kořist. Vševěd ví, kdo nás naučil pít kávu a jak pronikla do Česka

Premium

Taky ráno skoro nefungujete, dokud si nedáte kafe, a nejlépe dvě? Přitom tento „zlozvyk“ je poměrně novou záležitostí – do Evropy se káva dostala teprve v 17. století a k nám dokonce až na počátku...

12. dubna 2025

Zahrada se probouzí. Které květiny je potřeba zasadit nyní, aby v létě hrály barvami

Nejstudenější měsíce roku jsou za námi, a tak se můžete směle pustit do výsadby květin, které jsou příliš choulostivé na mráz. Ale pozor, i když přes den už sluníčko docela hřeje, v noci mohou...

12. dubna 2025

Tatínek naučil Báru Šporclovou Kodetovou sázet stromy i sekat trávu kosou

Herečka a zpěvačka Barbora Šporclová Kodetová se vedle rozmanitých uměleckých aktivit ještě stará o rodinu, zahradu, dům a domácí zvířata. Ráda kolem sebe vytváří příjemné prostředí, ve kterém se...

12. dubna 2025

„Podle nás je benefit, že Vás zaměstnáváme.“

{LABEL}

Pokud jste něco podobného slyšeli, zkuste raději mrknout na jobdnes.cz

Do největšího proutěného koše si klidně i lehnete, řemeslník ho pletl dva týdny

Na pardubickém náměstí Republiky v pátek dopoledne komisař oficiálně potvrdil nový český rekord. Do České knihy rekordů se zapsal největší pletený proutěný koš bez dna, který poslouží jako...

11. dubna 2025  11:52

OBRAZEM: Jeden chlupáč vedle druhého. Na výstavě v Brně je přes 17 tisíc psů

Štěkot roztodivných chlupáčů a hlasy jejich majitelů se od čtvrtka rozléhají brněnským výstavištěm. Na Evropskou výstavu psů sem dorazili zástupci 72 zemí, aby zde až do neděle soutěžili o tituly v...

11. dubna 2025  10:58

Jaro je za dveřmi, tak mu je otevřete! Aneb tipy na jarní dekorace

Jarní výzdoba se nemusí omezovat jen na symboly Velikonoc. Nápadů na dekorace do bytu i na zahradu je mnoho a každý si může vybrat podle svého vkusu.

11. dubna 2025

Nečekaný mazlíček. Věra a její zakrslé prase, které trochu přerostlo

„Nikdy by mě nenapadlo, že se naším domácím mazlíčkem stane prase,“ líčí dnes už se smíchem Věra. Čtenářka, která vypráví svůj příběh, jak se z malého zakrnělého prasátka stal pašík, jenž málem...

11. dubna 2025

V Zoo Praha řádí dvě malé gorilí parťačky, Gaia v sobotu slaví 1. narozeniny

V gorilím pavilonu Rezervace Dja v Zoo Praha je díky dvěma gorilím mláďatům od loňského jara pěkně živo. V sobotu tu navíc bude od 10 hodin mladší z obou gorilích holčiček slavit první narozeniny,...

11. dubna 2025

Nenáročný, ale za péči se odvděčí. Tipy na jarní péči o angrešt

Angrešt patří mezi nenáročné keře, stejně jako maliny, rybíz nebo ostružiny. Bohatou úrodu ale můžete podpořit pravidelnou péčí. Jak a kdy stříhat angrešt a co mu ještě dopřát pro správný růst a...

10. dubna 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nejen o svátcích dává policistka na Instagramu prostor kreativitě a inspiruje

„Mech, sněženky, křepelčí vajíčka a peříčka dodají věnci něžnost,“ popsala Jarmila Gonosová jednu ze svých instagramových fotografií pro časopis Žena a život. Na svém účtu @sweet.lily1177 přináší...

10. dubna 2025

Už jste letos zaplatili poplatek za psa? Kolik to je a na co si dát pozor

Pořídit si psa znamená nejen radost a věrného parťáka, ale také odpovědnost a pravidelné výdaje. Kromě krmiva, veterinární péče či doplňků musíte počítat i s místním poplatkem za psa. Jeho výše se...

10. dubna 2025