Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pohlreich učí šoulet, přitom mimoděk utrousí recept „na zrzavý sos“

aktualizováno 
Když je nejhůř, i husa dobrá, notuje si Zdeněk Pohlreich, když k ní má připravit šoulet, což je v nejběžnější variaci hrách s kroupami. Dnešní díl pořadu Teď vaří šéf! se nese ve znamení luštěnin.

Pohlreich se snaží, seč může, aby ukázal, že luštěniny nemusejí být nudným jídlem, ke kterému si mnozí nesou komplikovaný vztah už od školních jídelen. Zajímavé je, že tím mírným odbočením k huse (svatý Martin se blíží), se dopustil vítaného úkroku a vysvětlil, jak má vypadat šťáva z pečínky a hlavně jak jí dosáhnout.

Fotogalerie

V kuchařských knihách návod samozřejmě nechybí a zní takto nějak podobně: „Vyjmeme maso, pekáč postavíme na sporák, výpek vyrestujeme na tuk, odvaříme vodu, zaprášíme moukou a orestujeme dozlatova. Vzniklou jíšku podlijeme studenou vodou a provaříme alespoň 20 minut.“ Takto to popisuje například Roman Vaněk ve svých „Pokladech“.

Jenže pokud jste to někdy zkoušeli, málokdy máte to oko, abyste odhadli, jak tmavé to má být, jak to vypadá ve skutečnosti. Manipulujte také s horkým pekáčem na plotně, když už máte plotýnky zpola obsazené – v jednom hrnci se vaří knedlíky a ve druhém špenát.

Proto je Pohlreichova věta o zrzavém sosu tak důležitá. Protože ač se tu mluví o huse, aplikovat to můžete i na vejpečky, vepřové na kmíně, moravského vrabce, prostě všude, kde potřebujete získat silnou šťávu na přelití porce. A mnohdy to neumějí ani v hospodě – pomáhají si prefabrikovanou šťávou v prášku.

Šoulet

Šoulet je tradiční židovský pokrm, který se připravuje o nejznámějším židovském svátku jakým je šábes.

Je to směs zapečeného masa, krup, fazolí a koření, je připravován i z košer masa hovězího.

Česká kuchyně si ho upravila. Místo fazolí se často používá hrách, čočka a dokonce i sója, anebo cizrna. Společným nadále zůstává česnek.

Jako první si uvolněte místo na plotně a slijte veškerou šťávu do rendlíku. Přiveďte k varu. Cílem je odvařit vodu ze šťávy. Že je voda pryč, poznáte podle zvuků, poslouchejte, jak zní prskání.

Pak opatrně slijte sádlo a v hrnci nechte jen ten výpek. Pak už můžete výpek zaprášit moukou a dotmava orestovat. Anebo můžete použít studenou jíšku z lednice, jestli si ji schováváte pro podobné příležitosti. S jíškou nebude provaření trvat tak dlouho.

Nakonec už stačí šťávu jen přecedit a můžete podávat. A co víc nás čeká? Nápady z hrachu, čočky, cizrny i fazolí podané tak, aby vás přilákaly vyzkoušet.

Osmý díl Teď vaří šéf! se vysílá v neděli v podvečer na Primě.

Autor:




Nejčtenější

Někteří psi se do auta těší.
Dostatek pití, bezpečnostní pás a preventivní prohlídka. Dovolená se psem

Pokud uvažujeme o dovolené se psem, musíme se důkladně připravit. Je potřeba zajistit mu bezpečnost, pohodlí při cestě a pro úřady potřebná potvrzení o dobrém...  celý článek

Zahradu u secesní vilky nedaleko Prahy se podařilo proměnit velmi citlivě. V...
Při proměně staré zahrady zachovejte duši místa, hledejte staré plány

Proměnit zahradu u starší vilky či zámečku, to není zrovna malé sousto. Přesto není třeba se bát i moderních prvků. Architekti v posledním dílu pořadu České...  celý článek

Domeček ve tvaru houby postavil otec pro dceru v době, kdy byla ještě malá.
Dům houba, policejní stanice, koštování whisky. Takové je finále Bouda roku

Už posedmé probíhá finále Boudy roku. Tato britská fotografická soutěž představuje ty nejzajímavější a nejroztodivnější zahradní budky, boudičky a kůlničky...  celý článek

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Další z rubriky

Kuchař Jaroslav Sapík
Jím všechno, ale přepálený tuk mi páchne, říká šéfkuchař Jaroslav Sapík

Jí v podstatě všechno, hady i brouky, nesnědl by leda něco zkaženého. Ale vadí mu, když hned ve dveřích ucítí puch přepáleného omastku. „Okamžitě tak poznám,...  celý článek

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Domácí klobásky se salátem
Klobásky na gril nemusíte kupovat, připravte si vlastní, radí Pohlreich

Klobásky neodmyslitelně patří ke grilování, většinou si je kupujeme v obchodě. Zdeněk Pohlreich v pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, jak překvapit hosty...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.