Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pohlreich učí šoulet, přitom mimoděk utrousí recept „na zrzavý sos“

aktualizováno 
Když je nejhůř, i husa dobrá, notuje si Zdeněk Pohlreich, když k ní má připravit šoulet, což je v nejběžnější variaci hrách s kroupami. Dnešní díl pořadu Teď vaří šéf! se nese ve znamení luštěnin.

Pohlreich se snaží, seč může, aby ukázal, že luštěniny nemusejí být nudným jídlem, ke kterému si mnozí nesou komplikovaný vztah už od školních jídelen. Zajímavé je, že tím mírným odbočením k huse (svatý Martin se blíží), se dopustil vítaného úkroku a vysvětlil, jak má vypadat šťáva z pečínky a hlavně jak jí dosáhnout.

Fotogalerie

V kuchařských knihách návod samozřejmě nechybí a zní takto nějak podobně: „Vyjmeme maso, pekáč postavíme na sporák, výpek vyrestujeme na tuk, odvaříme vodu, zaprášíme moukou a orestujeme dozlatova. Vzniklou jíšku podlijeme studenou vodou a provaříme alespoň 20 minut.“ Takto to popisuje například Roman Vaněk ve svých „Pokladech“.

Jenže pokud jste to někdy zkoušeli, málokdy máte to oko, abyste odhadli, jak tmavé to má být, jak to vypadá ve skutečnosti. Manipulujte také s horkým pekáčem na plotně, když už máte plotýnky zpola obsazené – v jednom hrnci se vaří knedlíky a ve druhém špenát.

Proto je Pohlreichova věta o zrzavém sosu tak důležitá. Protože ač se tu mluví o huse, aplikovat to můžete i na vejpečky, vepřové na kmíně, moravského vrabce, prostě všude, kde potřebujete získat silnou šťávu na přelití porce. A mnohdy to neumějí ani v hospodě – pomáhají si prefabrikovanou šťávou v prášku.

Šoulet

Šoulet je tradiční židovský pokrm, který se připravuje o nejznámějším židovském svátku jakým je šábes.

Je to směs zapečeného masa, krup, fazolí a koření, je připravován i z košer masa hovězího.

Česká kuchyně si ho upravila. Místo fazolí se často používá hrách, čočka a dokonce i sója, anebo cizrna. Společným nadále zůstává česnek.

Jako první si uvolněte místo na plotně a slijte veškerou šťávu do rendlíku. Přiveďte k varu. Cílem je odvařit vodu ze šťávy. Že je voda pryč, poznáte podle zvuků, poslouchejte, jak zní prskání.

Pak opatrně slijte sádlo a v hrnci nechte jen ten výpek. Pak už můžete výpek zaprášit moukou a dotmava orestovat. Anebo můžete použít studenou jíšku z lednice, jestli si ji schováváte pro podobné příležitosti. S jíškou nebude provaření trvat tak dlouho.

Nakonec už stačí šťávu jen přecedit a můžete podávat. A co víc nás čeká? Nápady z hrachu, čočky, cizrny i fazolí podané tak, aby vás přilákaly vyzkoušet.

Osmý díl Teď vaří šéf! se vysílá v neděli v podvečer na Primě.

Autor:




Nejčtenější

Zvířátka z Oregonské zoo si užívají sníh
VIDEO: Jako malé děti. Slon, medvěd a tuleň jsou ze sněhu nadšení

Kvůli přívalu sněhu musela zoo v americkém Portlandu ve státě Oregon své brány návštěvníkům uzavřít. Zaměstnanci se vydali zkontrolovat zvířata na lyžích, aby...  celý článek

Dijonská, kremžská a plnotučná hořčice
Čtenáři iDNES.cz mají radši hořčici než kečup a vypečenou chlebovou kůrku

Před časem jsme nechali čtenáře iDNES.cz zahrát si a hlasovat, jaké mají chutě. Zatímco děti často milují kečup, dospělí naprosto jednoznačně dávají přednost...  celý článek

Šampaňské a ústřice
Maurerův Grand Restaurant Festival je v barokním stylu. Inspirujte se

Velkolepě a lehce tajemně začal už osmý festival dobrého jídla a pití o víkendové půlnoci v pražském Prolog Baru. Chuťové pohárky dam ve škraboškách a pánů s...  celý článek

Online festival Země na talíři: Válka osiv (trailer)
Baví vás jídlo? Filmaři zdokumentovali, jak se dostává na váš stůl

Pokud vás zajímá, jak může jídlo - i to, co jíte právě vy - globálně měnit svět k lepšímu nebo k horšímu, máte jedinečnou možnost si o tom udělat ucelenou...  celý článek

Horoskop pro vaši zahradu, dům, koníčky a kondici pro rok 2017
Jaká bude letos konstelace pro vaši zahradu, domov, koníčky i kondici?

Novému roku vládne Slunce, které všestranně podporuje každou osobní aktivitu. Proto si MF nechala pro činorodé čtenáře DOMA DNES zpracovat celoroční horoskop....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.