Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Připravte si hostinu, která připomíná, že i mrazy jednou povolí

aktualizováno 
Váš jazyk potěší tři druhy marinovaných oliv, hlavním chodem je krůta na jablkách a česneku, k tomu kuskus s granátovým jablkem a jako dezert tradiční židovská pochoutka cimes. Připravili jsme vám kompletní menu, které si můžete opravdu vychutnat, aniž by bylo náročné na přípravu.

Dopřejte si marinované olivy, jsou to také plody stromů. | foto: Profimedia.cz

Je to menu vhodné k oslavě Nového roku stromů, který se slaví 8. února, byť se za okny šklebí nepolevující mráz a svátek oslavující ovocné stromy může působit v tomto nečase poněkud nepatřičně. Jenže v Izraeli, odkud tento židovský svátek pochází, teď kvetou mandlovníky. Tam načasování sedí.

Menu pro svátek stromů

Můžete se inspirovat a podobnou hostinou si připomenout, že i těm nejkrutějším mrazům snad dojde dech a přijde jaro. Nový rok stromů neboli Tu bi-švat se v předvečer slaví hostinou (zvanou seder), kdy se mají vypít čtyři poháry vína a mimo jiné i ochutnat plodiny typické pro izraelskou zemi.

Víno se pije bílé i červené a míchá se v různých poměrech. A na jídelníčku najdete pšenici, ječmen, olivy, vinnou révu, datle, fíky, granátové jablko i jablka a pomeranče. Nechybí ani česnek, typická ingredience židovské kuchyně. 

Oslava této události má pochopitelně i svůj duchovní význam a připomíná podobnost mezi člověkem a stromem. Stejně jako strom by měl i člověk mít pevné kořeny, které mu poskytují oporu a čerpá z nich sílu. Člověk, stejně jako strom, nesmí zakrnět, soustředit se jen na jednu oblast, ale usilovat o to, aby měl široký rozhled a podobal se tak stromu, který je hezky rozkošatělý.

Marinované olivy na tři způsoby

Marinované olivy, na tři různé způsoby.

Marinované olivy, na tři různé způsoby

Na přípravu marinovaných oliv používejte kvalitní, na váhu prodávané olivy, ideálně v obchodech s řeckými či italskými specialitami. Znalci vždy kupují olivy s peckou, protože nejsilnější chuť se nachází právě blízko jádra.

Zelené olivy s provensálským kořením

Připravte si 200 g zelených oliv, 5 lžic olivového oleje, půl lžičky provensálského koření a 2 stroužky česneku.

Z oliv slijte nálev, smíchejte je s olivovým olejem, lehce podrceným provensálským kořením a prolisovaným česnekem. Uzavřete do vymyté skleničky a nechte marinovat minimálně přes noc, nejlépe ale chutnají tři až čtyři dny uleželé.

Černé olivy s chilli a česnekem

Kupte 200 g černých oliv, k nim budete potřebovat 5 lžic citronového olivového oleje, 1 chilli papričku nebo špetku sušených chilli vloček a 1 bio citron (tedy neošetřený chemickým postřikem).

Chilli papričku zbavte jadérek a nasekejte, bio citron nakrájejte na tenké plátky a pak na osminky. Olivy smíchejte s citronovým olejem (případně do klasického olivového oleje přidejte pár kapek citronové šťávy), chilli a nakrájeným citronem a opět nechte minimálně přes noc, ale nejlépe tři dny uležet.

Olivy kalamata s fenyklem

Potřebovat budete 200 g oliv kalamata, 5 lžic olivého oleje, 1 menší fenykl, 1 chilli papričku nebo špetku sušených chilli vloček, 1 stroužek česneku nakrájený na plátky a špetku tymiánu.

Fenykl očistěte (vyplatí se odstranit vrchní vrstvu) a nakrájejte na tenké nudličky. Olivy smíchejte s olivovým olejem, chilli papričkou, podrceným tymiánem a na plátky nakrájeným česnekem a necháme ideálně tři dny odležet.

Krůtí na jablkách a česneku

Krůtí po židovsku, na jablkách a česneku

Krůtí po židovsku, na jablkách a česneku

Pěkné krůtí maso, pár základních surovin a výsledkem je chuťový zázrak. Maso se přitom jen samo dusí půl hodiny, aniž byste s ním museli cokoliv dělat.

Potřebujete 300 gramů krůtích medailonků, 4 jablka(například Golden delicius), 4 velké stroužky česneku, sůl, pepř a olivový olej.

Na oleji osmažte plátky masa, aby se zatáhly a trochu zhnědly (zhruba minutu z každé strany). Vyndejte je a do tuku nasypte polovinu oloupaných a na osminky nakrájených jablek, zbavených jadřinců. Přidejte polovinu na plátky nakrájeného česneku, na tuto vrstvu položte osmažené plátky masa a pak opět jablka s česnekem. Osolte, opepřete a nechte dusit na mírném ohni. Pokud by jablka měla tendenci se připalovat, můžete přilít skleničku vody.

Zhruba po 30 minutách by mělo být maso měkké a jablka s česnekem by se měla rozpadnout do konzistence pyré. Pokrm přendejte na talíř, pro zvýraznění chuti můžete ještě zakápnout jemným olivovým olejem a podávejte s bagetou.

Kuskus s granátovým jablkem

Kuskus s granátovým jablkem

Kuskus s granátovým jablkem

Pro nás poměrně neobvyklá příloha čerpá inspiraci z kuchyně sefardských Židů, kteří pocházejí ze Středomoří a Blízkého východu. Nezapře podobnost se salátem tabuleh, který se připravuje v různých obměnách téměř ve všech arabských zemích.

Potřebovat budete hrníček kuskusu, hrníček zeleninového vývaru nebo vody, zrníčka vyloupaná z jednoho granátového jablka, 2 jarní cibulky, 1 velké nebo 2 malá rajčata, hladkolistou petrželku, hrst rozinek sultánek předem namočených (případně nakrájených sušených meruněk), olivový olej, citronovou šťávu, sůl a pepř.

Do nádoby s víkem nasypte kuskus, osolte a zalijte stejným množstvím zeleninového vývaru nebo vody, přikryjte víčkem a nechte zhruba pět minut stát a bobtnat. Aby byl kuskus hezky sypký, vyplatí se dát o něco méně tekutiny než kuskusu a během bobtnání s nádobkou několikrát zatřást.

Cibulku si nakrájejte nadrobno, nasekejte hladkolistou petrželku, z rajčat vyřízněte semínka, dužinu nakrájejte na kostičky. Kuskus ochuťte citronovou šťávou, olivovým olejem, solí a pepřem a smíchejte s cibulí, petrželkou, rajčaty, namočenými rozinkami či meruňkami a semínky granátového jablka.

Cimes

Cimes. Označují se tak nejrůznější kompoty a omáčky z čerstvého nebo sušeného

Cimes. Označují se tak nejrůznější kompoty a omáčky z čerstvého nebo sušeného ovoce (na snímku), někdy dokonce i z mrkve.

Lingvisté možná uslyší v názvu cimes německé "zum Essen", neboli k jídlu. V jidiš se tak označují všechny druhy nejrůznějších kompotů a omáček z čerstvého nebo sušeného ovoce, cimes se někdy dokonce připravuje i z mrkve.

Potřebovat budete 500 g sušeného ovoce (švestky, meruňky, hrušky, datle, fíky, brusinky), 800 ml vody, půl lžičky mleté skořice, 3 hřebíčky, 1 hvězdičku badyánu a 1 lžičku kukuřičného škrobu.

Ovoce dejte na síto a dobře propláchněte studenou vodou, poté ho přendejte do hrnce s uvedeným množstvím vody. Přiveďte k varu, přidejte koření, přiklopte pokličkou a na mírném plameni vařte sušené ovoce asi půl hodiny.

Škrob rozmíchejte s troškou vody, vmíchejte k ovoci a ještě krátce povařte. Cimes rozdělte do misek, nechte vychladit a můžete podávat dezert.

Autoři:




Nejčtenější

V tomto složená nás čeští musheři od 24. ledna reprezentují v Kanadě na MS...
VIDEO: Čeští musheři zabojují se svými psy o medaile na MS v Kanadě

Od zítřka až do 1. února měří světová musherská špička své síly na MS v kolébce mushingu, kanadské rezervaci Haliburton Forest. Češi tu mají tři želízka v...  celý článek

Pohlreich versus fritovací hrnce kempu v Pasohlávkách
Bizarní hospoda v moravském kempu, kde si dáte i opečené kousky chleba

Osazenstvo hospody U Tlusťocha v kempu v moravských Pasohlávkách šéfa absolutně odzbrojí. Jak jídelníčkem na hranici hazardu s lidským zdravím, tak...  celý článek

Do kukaně se vkládá falešné vejce ze sádry nebo porcelánu - pokladek. Slepice...
Sedm rad malochovatelům slepic, jak se vyhnout nákaze ptačí chřipkou

Přes víkend musel být uzavřen další malochov drůbeže, tentokrát na Přerovsku, kde uhynulo 35 slepic a další vykazovaly příznaky typické pro ptačí chřipku. Jak...  celý článek

Po pěti dnech byly neošetřené jahody už plesnivé.
Vymysleli přípravek, který až pětkrát prodlouží trvanlivost ovoce a zeleniny

Floridský start-up Apeel Sciences připravil řešení pro prodloužení životnosti ovoce a zeleniny od okamžiku, kdy je sklizené. V praxi by to mohlo znamenat nejen...  celý článek

Jan Matějka se 106cm hlavatkou
Za hlavatkami musí čeští rybáři do zahraničí. U nás už téměř neexistují

U nás téměř vyhubená hlavatka je „vzácné zboží“ i v zahraničí. Lovit se smí jen v zimě, jinak je chráněná. A rybáři mají vyzkoušeno, že čím mizernější počasí...  celý článek

Přestěhovali jste se?
Přestěhovali jste se?

Nové kamarádky v okolí najdete na eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.