Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Připravte si hostinu, která připomíná, že i mrazy jednou povolí

Váš jazyk potěší tři druhy marinovaných oliv, hlavním chodem je krůta na jablkách a česneku, k tomu kuskus s granátovým jablkem a jako dezert tradiční židovská pochoutka cimes. Připravili jsme vám kompletní menu, které si můžete opravdu vychutnat, aniž by bylo náročné na přípravu.
Dopřejte si marinované olivy, jsou to také plody stromů.

Dopřejte si marinované olivy, jsou to také plody stromů. | foto: Profimedia.cz

Je to menu vhodné k oslavě Nového roku stromů, který se slaví 8. února, byť se za okny šklebí nepolevující mráz a svátek oslavující ovocné stromy může působit v tomto nečase poněkud nepatřičně. Jenže v Izraeli, odkud tento židovský svátek pochází, teď kvetou mandlovníky. Tam načasování sedí.

Menu pro svátek stromů

Můžete se inspirovat a podobnou hostinou si připomenout, že i těm nejkrutějším mrazům snad dojde dech a přijde jaro. Nový rok stromů neboli Tu bi-švat se v předvečer slaví hostinou (zvanou seder), kdy se mají vypít čtyři poháry vína a mimo jiné i ochutnat plodiny typické pro izraelskou zemi.

Víno se pije bílé i červené a míchá se v různých poměrech. A na jídelníčku najdete pšenici, ječmen, olivy, vinnou révu, datle, fíky, granátové jablko i jablka a pomeranče. Nechybí ani česnek, typická ingredience židovské kuchyně. 

Oslava této události má pochopitelně i svůj duchovní význam a připomíná podobnost mezi člověkem a stromem. Stejně jako strom by měl i člověk mít pevné kořeny, které mu poskytují oporu a čerpá z nich sílu. Člověk, stejně jako strom, nesmí zakrnět, soustředit se jen na jednu oblast, ale usilovat o to, aby měl široký rozhled a podobal se tak stromu, který je hezky rozkošatělý.

Marinované olivy na tři způsoby

Marinované olivy, na tři různé způsoby

Na přípravu marinovaných oliv používejte kvalitní, na váhu prodávané olivy, ideálně v obchodech s řeckými či italskými specialitami. Znalci vždy kupují olivy s peckou, protože nejsilnější chuť se nachází právě blízko jádra.

Zelené olivy s provensálským kořením

Připravte si 200 g zelených oliv, 5 lžic olivového oleje, půl lžičky provensálského koření a 2 stroužky česneku.

Z oliv slijte nálev, smíchejte je s olivovým olejem, lehce podrceným provensálským kořením a prolisovaným česnekem. Uzavřete do vymyté skleničky a nechte marinovat minimálně přes noc, nejlépe ale chutnají tři až čtyři dny uleželé.

Černé olivy s chilli a česnekem

Kupte 200 g černých oliv, k nim budete potřebovat 5 lžic citronového olivového oleje, 1 chilli papričku nebo špetku sušených chilli vloček a 1 bio citron (tedy neošetřený chemickým postřikem).

Chilli papričku zbavte jadérek a nasekejte, bio citron nakrájejte na tenké plátky a pak na osminky. Olivy smíchejte s citronovým olejem (případně do klasického olivového oleje přidejte pár kapek citronové šťávy), chilli a nakrájeným citronem a opět nechte minimálně přes noc, ale nejlépe tři dny uležet.

Olivy kalamata s fenyklem

Potřebovat budete 200 g oliv kalamata, 5 lžic olivého oleje, 1 menší fenykl, 1 chilli papričku nebo špetku sušených chilli vloček, 1 stroužek česneku nakrájený na plátky a špetku tymiánu.

Fenykl očistěte (vyplatí se odstranit vrchní vrstvu) a nakrájejte na tenké nudličky. Olivy smíchejte s olivovým olejem, chilli papričkou, podrceným tymiánem a na plátky nakrájeným česnekem a necháme ideálně tři dny odležet.

Krůtí na jablkách a česneku

Krůtí po židovsku, na jablkách a česneku

Pěkné krůtí maso, pár základních surovin a výsledkem je chuťový zázrak. Maso se přitom jen samo dusí půl hodiny, aniž byste s ním museli cokoliv dělat.

Potřebujete 300 gramů krůtích medailonků, 4 jablka(například Golden delicius), 4 velké stroužky česneku, sůl, pepř a olivový olej.

Na oleji osmažte plátky masa, aby se zatáhly a trochu zhnědly (zhruba minutu z každé strany). Vyndejte je a do tuku nasypte polovinu oloupaných a na osminky nakrájených jablek, zbavených jadřinců. Přidejte polovinu na plátky nakrájeného česneku, na tuto vrstvu položte osmažené plátky masa a pak opět jablka s česnekem. Osolte, opepřete a nechte dusit na mírném ohni. Pokud by jablka měla tendenci se připalovat, můžete přilít skleničku vody.

Zhruba po 30 minutách by mělo být maso měkké a jablka s česnekem by se měla rozpadnout do konzistence pyré. Pokrm přendejte na talíř, pro zvýraznění chuti můžete ještě zakápnout jemným olivovým olejem a podávejte s bagetou.

Kuskus s granátovým jablkem

Kuskus s granátovým jablkem

Pro nás poměrně neobvyklá příloha čerpá inspiraci z kuchyně sefardských Židů, kteří pocházejí ze Středomoří a Blízkého východu. Nezapře podobnost se salátem tabuleh, který se připravuje v různých obměnách téměř ve všech arabských zemích.

Potřebovat budete hrníček kuskusu, hrníček zeleninového vývaru nebo vody, zrníčka vyloupaná z jednoho granátového jablka, 2 jarní cibulky, 1 velké nebo 2 malá rajčata, hladkolistou petrželku, hrst rozinek sultánek předem namočených (případně nakrájených sušených meruněk), olivový olej, citronovou šťávu, sůl a pepř.

Do nádoby s víkem nasypte kuskus, osolte a zalijte stejným množstvím zeleninového vývaru nebo vody, přikryjte víčkem a nechte zhruba pět minut stát a bobtnat. Aby byl kuskus hezky sypký, vyplatí se dát o něco méně tekutiny než kuskusu a během bobtnání s nádobkou několikrát zatřást.

Cibulku si nakrájejte nadrobno, nasekejte hladkolistou petrželku, z rajčat vyřízněte semínka, dužinu nakrájejte na kostičky. Kuskus ochuťte citronovou šťávou, olivovým olejem, solí a pepřem a smíchejte s cibulí, petrželkou, rajčaty, namočenými rozinkami či meruňkami a semínky granátového jablka.

Cimes

Cimes. Označují se tak nejrůznější kompoty a omáčky z čerstvého nebo sušeného ovoce (na snímku), někdy dokonce i z mrkve.

Lingvisté možná uslyší v názvu cimes německé "zum Essen", neboli k jídlu. V jidiš se tak označují všechny druhy nejrůznějších kompotů a omáček z čerstvého nebo sušeného ovoce, cimes se někdy dokonce připravuje i z mrkve.

Potřebovat budete 500 g sušeného ovoce (švestky, meruňky, hrušky, datle, fíky, brusinky), 800 ml vody, půl lžičky mleté skořice, 3 hřebíčky, 1 hvězdičku badyánu a 1 lžičku kukuřičného škrobu.

Ovoce dejte na síto a dobře propláchněte studenou vodou, poté ho přendejte do hrnce s uvedeným množstvím vody. Přiveďte k varu, přidejte koření, přiklopte pokličkou a na mírném plameni vařte sušené ovoce asi půl hodiny.

Škrob rozmíchejte s troškou vody, vmíchejte k ovoci a ještě krátce povařte. Cimes rozdělte do misek, nechte vychladit a můžete podávat dezert.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

23. dubna 2024

V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Umí člověka rozpohybovat i vytáhnout z deprese. Vepříci, koně, psi i delfíni

23. dubna 2024

Nejenže jsou lidem věrnými souputníky. Zástupci živočišné říše jim mohou i vylepšit fyzické a...

Podzámecká zahrada v Kroměříži je plná energie a inspirace. I za deště

22. dubna 2024  10:42

Nemůžete zabloudit. Na spodní straně náměstí proběhnete mezi domy k zámku s právě opravovanou...

Liška byla nejlepším přítelem člověka, dřív než domestikoval psy, tvrdí studie

22. dubna 2024

Lidé kdysi patrně chovali lišky jako domácí mazlíčky dávno předtím, než se na scéně objevili...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...