Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přišli jste o čtyřnohého přítele, dejte si ho vycpat

Podle českých preparátorů přibývá lidí, kteří si chtějí svého mazlíčka po smrti nechat vycpat. Někomu to může připadat morbidní, dalšímu to pomůže překonat smutek ze ztráty čtyřnohého kamaráda.
Vycpaný pejsek

Vycpaný pejsek | foto: Zoopreparace.webz.cz

"Zatímco ještě nedávno se podobné zakázky objevovaly jen výjimečně, v poslední době můžu pozorovat jejich nárůst," říká preparátor Jaromír Forman, který se specializuje hlavně na preparace zvířat pro muzejní sbírky nebo školy.

Jeho slova potvrzuje i Jiří Švub, jehož těžiště činnosti spočívá spíše ve vycpávání loveckých trofejí. "Měl jsem tu dokonce jednu naši topmodelku, která se nedokázala smířit s koncem milovaného vlčáka, a tak si nechala tímto způsobem vyrobit věčnou vzpomínku," říká a potvrzuje trend.

Mazlíčka jen s fotoalbem

"Osobně mi to připadá trochu morbidní, ale na druhou stranu, když budete dělat deset jelenů za sebou, tak po profesní stránce je to příjemná změna," doplňuje Švub. Forman je ale trochu opatrný: "Je to velice citlivé téma a já si velmi pečlivě vybírám, zda podobnou zakázku přijmu. Tak trochu si typuji lidi, kteří s podobným požadavkem přijdou a ne vždy jim vyhovím."

Ceny preparace

Zakrslý králíček vás vyjde na tisícovku. Na kanárka či andulku si připravte pětistovku. Ale zatímco u někoho stojí preparace kočky 1 700 Kč, u jiného i devět tisíc.

Malá plemena psů, jezevčík či teriér, vyjdou asi na 15 tisíc Kč. A velké plemeno, například doga i na 40 000 Kč. U miniprasátek si budete muset připravit přibližně padesát tisícovek.

A připomíná i další problém související s procesem preparace. Je to podle něho daleko obtížnější než u jiného zvířete, typicky lovecké trofeje. "Ti lidé měli k tomu zvířeti osobní vztah a za roky soužití znali jeho chování a výraz tváře stejně jako u každého jiného člena rodiny. Je potřeba opravdu bohatá fotodokumentace, aby člověk poznal charakter zvířete a mohl se pokusit vtisknout ho do výsledné podoby," upozorňuje Forman.

Na další obtíž upozorňuje i preparátor, který mazlíka také na požádání vypreparuje, ale rozhodně se tím nechlubí a ani tuto činnost na svém webu neinzeruje: "Lidé, než se rozhodnou k podobnému kroku, by si to měli předem pořádně rozmyslet. Už hodněkrát se mi stalo, že si tuto práci objednali, zaplatili, ale později se mi přiznali, že toho litují. Nejenže zaplatili pomalu víc než za nového pejska, ale hlavně si časem pořídili nového a začali s ním budovat vztah. A proč si tímto způsobem připomínat minulost."

Vycpaný vlčák

"To opravdu lidi chtějí?" podivil se psycholog Ján Lukány. "No co naděláte, co člověk, to originální příběh. Předpokládal bych ale, že něco takového může chtít někdo, kdo měl se svým zvířátkem opravdu silné citové vazby. Já osobně bych se ho snažil přesvědčit, aby vsadil na nový život. Což ale třeba v případě starších lidí, kteří se obávají, že by nového pejska už nepřežili, nemusí platit, ale to je opravdu jen moje osobní fabulace," řekl trochu překvapeně a v rozpacích iDNES.cz.

Dříve to bylo běžné

Na mnoha zámcích běžně uvidíte vypreparované trofeje z lovů, ať už ptáků či zvířat. Panovníci si často nechávali vycpat i své oblíbené koně či psy, se kterými se nechtěli rozloučit ani po smrti. Vytvářeli si z nich své osobní sbírky.

Sbírka vycpaných psů z hradu Bítov

Typickým příkladem je hrad Bítov. Jeho posledním majitelem byl až do roku 1945 velkoprůmyslník baron Jiří Haas z Haasenfelsu, jehož syn Jiří změnil hrad v největší soukromou zoologickou zahradu v Evropě té doby. A výrazným odkazem je dnes největší atrakce této památky, sbírka 51 vycpaných psů nejrůznějších ras, která patří k největším v Evropě.

Autoři:
Témata: Péče o psa, Smrt

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025