Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jiskření prskavek bývalo výsadou mocných. Lidu je dal až anglický král

Jako dnes už takřka neodmyslitelný doplněk prosincové sváteční nálady byly prskavky dlouho neznámé. Než se na počátku dvacátého století volně rozšířily na běžný trh, musely urazit hodně dlouhou cestu.
Fotogalerie3

Prskavky k Vánocům neodmyslitelně patří, musí se však hlídat podobně jako zapálená svíčka. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

S "výbušnou hlínou", tedy se směsí síry, ledku a dřevěného uhlí, experimentovali už staří Číňané. Přibližně v pátém století našeho letopočtu si mohli připsat objev střelného prachu a současně s ním také ohňostrojů. Asijský kolos si nechal tenhle vynález pro sebe a pečlivě střežil jeho tajemství.

Prskavka

S výbušninami ale experimentoval i Řek Kallinikos z Heliopolisu, který nezávisle na skoupých Číňanech přišel kolem roku 690 na nápad, jak spoutat sílu ohně. Původně měl sice v plánu vynalézt ničivou zbraň, která by podpalovala nepřátelské lodě, ale barevnému jiskření odolat nedokázal. A tak ubral na dávkování explozivní směsi a dodal do kašovitého materiálu kromě práškového dusičnanu i trochu kovových pilin. Výsledkem bylo prskání jiskřiček plných naděje.

Místo výbuchu oslava s prskavkami

Kdo se z historie nepoučí, zopakuje si ji. Není tedy divu, že když ve třináctém století v Anglii vynalézá myslitel Roger Bacon střelný prach, je opět přesvědčen, že jej vynalezl jako první. A při experimentech přijde i s nápadem zábavné pyrotechniky a prvních prskavek.

Jak to pracuje

Receptem na prskavé štěstí jsou čtyři složky, díky kterým je směs hořlavá. Základem je jemný prášek z dřevěného uhlí, dusičnan (barnatý či draselný), který sehrává roli oxidovadla, práškový hliník a pojivo, které tyto složky udrží na nehořlavé tyčce. Při zapálení dojde k chemické reakci, během které dochází k vzniku oxidu hlinitého, jehož odlétávající hořící kousky vytvářejí typický vějíř jiskřiček.

Zábavná pyrotechnika ale zůstala výsadou mocných a bohatých. Stejně jako ve staré Číně, kde se z pestrých ohňostrojů těšil jen císařský dvůr, nebo v říši Římské jen smetánka z okruhu politické elity.

První krok prskavek k lidem se odehrál až v Anglii, a to za dosti divokých okolností. Rebelant Guy Fawkes se totiž 5. listopadu roku 1605 pokusil vyhodit do povětří celý Westminsterský palác, kde zasedal parlament a měl promluvit i král. Spiknutí se ale nezdařilo a záchranu monarchie si dodnes Britové s nadšením připomínají. Aby si každý prosťáček mohl prožít ten pocit "jak málo času zbývalo k neštěstí", rozhodl se tehdy král zaplatit výrobu přenosných jiskřivých tyček, které byly rozdány oslavujícím.

"Zavřete oči, zapaluji prskavku…"

Co si budeme povídat: lidé snad opravdu byli potěšeni tím, že jim na trůnu stále sedí král a že z architektonického klenotu Londýna, Westminsterského paláce, nejsou jen kouřící trosky. Ale prskavky, panečku, to bylo něco jiného.

Na krátký moment držel člověk v ruce kus "živého" ohně a ten okamžik radosti a štěstí se každému hluboce dostal pod kůži. Prskavky si našly cestu do srdcí lidí a staly se vítanou dekorací všech velkých oslav. Jejich cesta do světa byla otevřená, ať už šlo o benátské karnevaly, nebo bujaré veselí na pařížských bulvárech. Prskavky se staly i nedílnou součástí oslav Dne nezávislosti ve Spojených státech amerických. Poprvé se s nimi Američané těšili 4. července 1776.

Prskavky nesmí prostě chybět nikde. U nás je jako ryze vánoční dekoraci široké veřejnosti představily až prvorepublikové filmy s Oldřichem Novým a Natašou Gollovou. Pak se prskavky začaly pravidelně objevovat na pultech krámků hned vedle dalšího vánočního zboží. Jednou za čas si přece trochu toho kapesního prchavého štěstí může dovolit každý.

Prskavka. Neškodná zábava nebo tichý zabiják?

Zábavná, ale pořád pyrotechnika. Záležitost, jejíž prapůvodní účel byl destruktivní. Ani prskavky tedy nepatří mezi úplně bezpečné hračky. Pojišťovací statistici v USA spočítali, že 16 % veškerých zranění během oslav souvisí právě s použitím třpytivé nádhery. Ve statistikách se tedy umístily zhruba někde za lidmi, kteří v podnapilosti padají z oken a rybí kostí nezbedně zaseknutou v krku.

Všechny barvy duhy?

Hliník nebo hořčík ve směsi se postará o bílé zabarvení jiskřiček. Za dalšími barevnými tóny stojí další přídavky do původní směsi, které se zaměňují s desetiprocentním podílem hliníku. Železo se postará o velké oranžové jiskry, zatímco titan o červené. Podíl síry nebo dřevěného uhlí zase ovlivňuje rychlost hoření, a chloristan draselný dodá zábleskům na efektivitě.

Chemická reakce, která se odehrává na špičce prskavky, je totiž velmi intenzivní. Teplota ve středu jiskřivého bodu dosahuje až 1 300 stupňů Celsia. Na svařování to ještě není, ale na podpálení záclon a koberce to bohatě stačí. A na pořádné popáleniny taky.

Navíc jsou prskavky jedovaté. Otrava dusičnanem barnatým nepatří mezi právě příjemné zážitky, proto je bezpečnější uložit je mimo dosah mlsounů. Ideální je suché, ale určitě ne horké místo, z dosahu zvědavých dětí.

A kdy se kde prská ve světě?

"Prskavky v prosinci? To jste si popletli kalendář," mohou se vám smát hinduisté. Tím správným časem na jiskřivá světýlka v dlaních je v Nepálu, na Šrí Lance nebo ve větší části Malajsie přelom října a listopadu. Tehdy se slaví svátek Diwali, vítězství světla nad temnotou.

Dítě s prskavkami před Braniborskou bránou v Berlíně.

Jinak si ale hinduisté v očekávání lepších věcí příštích v ničem nezadají s lidmi, kteří slaví svůj Nový rok v únoru. Právě tak si počínají na Filipínách, v Číně nebo v Indonésii. Zaprskat si můžete ale i v Austrálii, na výročí královniných narozenin v polovině května.

Celodenní či spíše celonoční bouchání, které vytváří v Čechách večerní kulisu od Mikuláše do Silvestra, by však jinde ve světě netrpěli. Zvláště Američané jsou na nepovolené ohňostroje mimo kalendář velmi hákliví, bujaré veselí se zábavnou pyrotechnikou tu může přijít i na tisícidolarovou pokutu. Stejně tak je i omezeno množství zábavných bouchátek a prskavek, které si můžete jednorázově nakoupit.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025