Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poctivé potraviny od farmářů bude nabízet další síť kamenných prodejen

Po síti prodejen s potravinami od malých českých producentů Český grunt se na trhu začíná etablovat další síť s názvem Sklizeno. Po své první prodejně v Brně otevře v květnu i pražskou pobočku.
Bývalý foodblogger David Kukla, zakladatel a majitel kamenných prodejen s...

Bývalý foodblogger David Kukla, zakladatel a majitel kamenných prodejen s opravdovým jídlem, před brněnskou prodejnou Sklizeno | foto: Petr Zahnáš

Princip zůstává u obou konceptů podobný. Pečlivě vybrané potraviny především od malých producentů z Čech i Moravy nabízí brněnské Sklizeno už od září loňského roku. První pražská prodejna, která by měla dokázat, že farmářský trh nemusí být jen doplňkem běžných nákupů, se otevře v Praze v druhé polovině května.

Za projektem sítě prodejen Sklizeno s tuzemským sortimentem stojí bývalý foodblogger David Kukla. "Sklizeno vzniklo s jasným cílem nabídnout zákazníkům lokální potraviny špičkové kvality v takovém rozsahu, aby měli možnost pořídit kompletní rodinný nákup na jediném místě a se zárukou toho, že vás na štítku složení u všech produktů čekají jen příjemná překvapení," říká.

Produkty pod farmářů celoročně v kamenné prodejně

Svou první prodejnu Sklizeno mladý majitel otevřel v Křídlovické ulici v Brně, pražská prodejna bude otevřena ve Svatoslavově 24 v Praze 4 na 120 m² prodejní plochy. Na své by si měli přijít fanoušci lokálních produktů a bio kvality, zastánci zdravé výživy, milovníci masa nebo celiaci, tedy všichni, kdo chtějí jíst dobře.  

Obě prodejny by měly přinášet soustředěnou nabídku poctivých potravin především od regionálních farmářů a spojit ji s celoroční možností pohodlného nákupu v kamenné prodejně. Sklizeno tak nabízí potraviny od malých a středních sedláků, farmářů, pěstitelů a výrobců z regionu, které vznikají podle staletí prověřených postupů a receptur, bez použití zbytečných konzervantů, náhražek, škodlivých éček a dalších chemikálií, pouze z kvalitních surovin, které byly vyprodukovány lokálně a nemusely cestovat přes půl světa.

Prodejny překvapují čistým svěžím designem v kombinaci s produkty jako jsou kvalitní mléko, jogurty, sýry, vejce z volného chovu, sezonní zelenina, čerstvý kváskový chléb a pečivo, mimořádně široký výběr českého chlazeného masa,  vyzrálého hovězího, vepřového, drůbeže i uzenin přímo od farmářů a řezníků.

"Jenom díky spolupráci s konkrétními chovateli si můžeme být jistí, že maso, které prodáváme, pochází ze zvířat, která žila šťastný život, byla správně krmena a měla možnost se pást na pastvinách. To všechno má na chuť masa obrovský vliv, nemluvě o tom, že důstojný život zvířete je sám o sobě velkou hodnotou," vysvětluje David Kukla.

Nabídku doplňuje výběr moravských vín a řemeslných piv z minipivovarů, oblíbených přírodních moštů a dalších chemicky neupravovaných přírodních šťáv. Nuselské Sklizeno bude nabízet i kávu s sebou, protože spolupracuje s českými výběrovými pražírnami.

Brněnská prodejna Sklizeno
Brněnská prodejna Sklizeno
Brněnská prodejna Sklizeno

Brněnská prodejna Sklizeno

A prodejny Sklizeno nejsou jedinou vlaštovkou. Kamenné prodejny farmářské rodiny Němcovy z Netína a spřátelených farmářů už najdete v Praze na ulici Milady Horákové, ve Vodičkově a na Vinohradské. Právě zemědělec František Němec byl už před více než dvěma lety iniciátorem přímého prodeje od farmářů (více informací najdete v článku Farmář z Netína chce sestavit databázi farem s prodejem ze dvora). 

Ve větších městech postupně vznikají i kamenné prodejny Český grunt, které také nabízejí výhradně zboží české výroby. Nabídka se tak v průběhu roku mění podle sezony. V Praze najdete prodejnu Český grunt na Národní, v Dlážděné, Bělehradské a Radhošťské ulici a v Uhříněvsi. Další jsou v Písku, Pardubicích, Táboře, Olomouci, Příbrami a Českých Budějovicích.

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025