Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Poctivé potraviny od farmářů bude nabízet další síť kamenných prodejen

aktualizováno 
Po síti prodejen s potravinami od malých českých producentů Český grunt se na trhu začíná etablovat další síť s názvem Sklizeno. Po své první prodejně v Brně otevře v květnu i pražskou pobočku.

Bývalý foodblogger David Kukla, zakladatel a majitel kamenných prodejen s opravdovým jídlem, před brněnskou prodejnou Sklizeno | foto: Petr Zahnáš

Princip zůstává u obou konceptů podobný. Pečlivě vybrané potraviny především od malých producentů z Čech i Moravy nabízí brněnské Sklizeno už od září loňského roku. První pražská prodejna, která by měla dokázat, že farmářský trh nemusí být jen doplňkem běžných nákupů, se otevře v Praze v druhé polovině května.

Za projektem sítě prodejen Sklizeno s tuzemským sortimentem stojí bývalý foodblogger David Kukla. "Sklizeno vzniklo s jasným cílem nabídnout zákazníkům lokální potraviny špičkové kvality v takovém rozsahu, aby měli možnost pořídit kompletní rodinný nákup na jediném místě a se zárukou toho, že vás na štítku složení u všech produktů čekají jen příjemná překvapení," říká.

Produkty pod farmářů celoročně v kamenné prodejně

Svou první prodejnu Sklizeno mladý majitel otevřel v Křídlovické ulici v Brně, pražská prodejna bude otevřena ve Svatoslavově 24 v Praze 4 na 120 m² prodejní plochy. Na své by si měli přijít fanoušci lokálních produktů a bio kvality, zastánci zdravé výživy, milovníci masa nebo celiaci, tedy všichni, kdo chtějí jíst dobře.  

Galerie opravdového jídla

Obě prodejny by měly přinášet soustředěnou nabídku poctivých potravin především od regionálních farmářů a spojit ji s celoroční možností pohodlného nákupu v kamenné prodejně. Sklizeno tak nabízí potraviny od malých a středních sedláků, farmářů, pěstitelů a výrobců z regionu, které vznikají podle staletí prověřených postupů a receptur, bez použití zbytečných konzervantů, náhražek, škodlivých éček a dalších chemikálií, pouze z kvalitních surovin, které byly vyprodukovány lokálně a nemusely cestovat přes půl světa.

Prodejny překvapují čistým svěžím designem v kombinaci s produkty jako jsou kvalitní mléko, jogurty, sýry, vejce z volného chovu, sezonní zelenina, čerstvý kváskový chléb a pečivo, mimořádně široký výběr českého chlazeného masa,  vyzrálého hovězího, vepřového, drůbeže i uzenin přímo od farmářů a řezníků.

"Jenom díky spolupráci s konkrétními chovateli si můžeme být jistí, že maso, které prodáváme, pochází ze zvířat, která žila šťastný život, byla správně krmena a měla možnost se pást na pastvinách. To všechno má na chuť masa obrovský vliv, nemluvě o tom, že důstojný život zvířete je sám o sobě velkou hodnotou," vysvětluje David Kukla.

Nabídku doplňuje výběr moravských vín a řemeslných piv z minipivovarů, oblíbených přírodních moštů a dalších chemicky neupravovaných přírodních šťáv. Nuselské Sklizeno bude nabízet i kávu s sebou, protože spolupracuje s českými výběrovými pražírnami.

Brněnská prodejna Sklizeno
Brněnská prodejna Sklizeno
Brněnská prodejna Sklizeno

Brněnská prodejna Sklizeno

A prodejny Sklizeno nejsou jedinou vlaštovkou. Kamenné prodejny farmářské rodiny Němcovy z Netína a spřátelených farmářů už najdete v Praze na ulici Milady Horákové, ve Vodičkově a na Vinohradské. Právě zemědělec František Němec byl už před více než dvěma lety iniciátorem přímého prodeje od farmářů (více informací najdete v článku Farmář z Netína chce sestavit databázi farem s prodejem ze dvora). 

Ve větších městech postupně vznikají i kamenné prodejny Český grunt, které také nabízejí výhradně zboží české výroby. Nabídka se tak v průběhu roku mění podle sezony. V Praze najdete prodejnu Český grunt na Národní, v Dlážděné, Bělehradské a Radhošťské ulici a v Uhříněvsi. Další jsou v Písku, Pardubicích, Táboře, Olomouci, Příbrami a Českých Budějovicích.





Nejčtenější

Ajabu je nesmírně komunikativní a návštěvníci ho přitahují jako magnet. U skla...
VIDEO: Malý Ajabu je asi největší ďáblík z pražských gorilích mláďat

Je mu osm měsíců, vlastně je to takové batole. Matka Shinda ho sice stále sleduje, ale jinak je gorilí kluk Ajabu poměrně samostatný a nebojácný chlapík. Do...  celý článek

Z takového stolu by měl vegetarián radost.
Jaká strava je k půdě nejšetrnější? Vegani skončili až za vegetariány

Vezměte hektar půdy a zkuste z něj celý rok živit jednoho člověka. Podle amerického průzkumu na tom bude nejlíp ten, kdo odmítá maso, ale dá si mléčné výrobky...  celý článek

Online festival Země na talíři: Válka osiv (trailer)
Baví vás jídlo? Filmaři zdokumentovali, jak se dostává na váš stůl

Pokud vás zajímá, jak může jídlo - i to, co jíte právě vy - globálně měnit svět k lepšímu nebo k horšímu, máte jedinečnou možnost si o tom udělat ucelenou...  celý článek

Standardní balení, které by mělo vydržet zacházení na poště.
Lahev s vínem se vejde do schránky. Už nemusíte čekat na pošťáka

Parta nadšenců si oblíbila zásilkový prodej kvalitních vín přímo do domu. Jenže to musí být někdo doma, když chodí pošťák. Proto vymysleli lahve tak ploché,...  celý článek

Kdybychom těsto nechali déle zrát, byly by bubliny ve střídce větší.
Triky pro snadné pečení chleba: sledujte bubliny a pečte ho v hrnci

Několikrát se mi chleba povedl, ale v poslední době ne a ne docílit nadýchanosti. Už se mi doma smějí, píše čtenářka Markéta. Přitom peče jen obyčejný chleba z...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.