Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Tučným husím a kachním jatýrkám zvoní hrana, podle EU jsou plná toxinů

  14:22aktualizováno  14:22
Čím dál tím víc západních vlád zakazuje metody, které jsou nutné k vykrmení hus či kachen tak, aby vznikla pochoutka známá jako foie gras, tučná játra. Zatímco EU chce v roce 2019 produkci této delikatesy zastavit, Čína mezitím míří na post největšího světového producenta, napsal čínský list Economic Observer.

Takhle vypadá nucené krmení hus v praxi.

Společně s kaviárem a lanýži jsou foie gras (čti foa gras) neboli tučná játra jednou ze tří největších gurmánských pochoutek v západních zemích.

Jak vypadá nucené krmení

Husy nebo kachny určené na vykrmení na foie gras se začínají nuceně krmit, když jim je 10 až 14 týdnů. Tehdy jim chovatelé dvakrát až třikrát denně strčí do jícnu 20 až 30 centimetrů dlouhou trubici, kterou jim přímo do žaludku lijí potravu. Někdy to způsobí prasknutí jícnu, jindy se může u takto krmené drůbeže vyvinout choroba jater.

Ovšem nucené krmení hus a kachen tak, aby jejich játra výrazně ztučněla, je leckde považováno za trápení zvířat a provází je mezinárodní kontroverze. Obdobná procedura přitom byla podle historiků provozována už ve starém Egyptě před téměř 5 000 lety. 

Země jako je Německo nebo Polsko už metodu krmení sondami zaváděnými do jícnu zvířat zakázaly. A například Kalifornie zvolila přímo zákaz prodeje samotných foie gras.

Evropská unie plánuje produkci této tradiční pochoutky od roku 2019 zastavit. V současnosti například Maďarsko, které bývalo druhým největším producentem, postupně snižuje množství a produkci zastavil také Izrael, který v minulosti rovněž patřil mezi velké hráče trhu s husími játry. A tak není vůbec překvapivé, že se produkce přesouvá na východ do Číny, kde by se této pochoutce mělo dařit.

Jak zvládnou nucené vykrmování hus a kachen Číňani?

Největší husí a kachní farma na světě a továrna na foie gras už brzy vznikne na březích jezera Pcho-jang v čínské provincii Ťiang-si. Americká investiční společnost Creek Project se do společného projektu chystá vložit 100 milionů dolarů. Tuto zprávu minulý týden zveřejnila pekingská nezisková společnost Darwin Natural Knowledge Society, zaměřená na ochranu životního prostředí.

Plánovaný projekt u jezera Pcho-jang má ročně odchovat zhruba dva miliony hus a osm milionů kachen. Čína už nyní produkuje tisíc tun foie gras ročně, což je dvojnásobek množství z roku 2006. Francie ale zatím zůstává jedničkou na trhu se zhruba 20 tisíci tun ročně.

Minulý rok byla část francouzských producentů foie gras vykázána z Mezinárodního potravního veletrhu v německém Kolíně, což vyvolalo jisté německo-francouzské napětí. "V mezinárodním obchodě může nedostatek respektu v péči o zvířata vytvářet bariéry a poškodit i pověst země," řekl Čang Tan, spoluzakladatel čínské skupiny Animals Protection Reporters Salon.

Odborníci a ochránci zvířat varují před toxiny v tučných játrech

Vlevo kachní, vpravo husí tučná játra, neboli pochoutka známá po celém světě

Vlevo kachní, vpravo husí tučná játra neboli pochoutka známá po celém světě jako "foie gras"

Skupiny ochránců práv se snaží lidi přimět k tomu, aby foie gras nejedli poukazováním na to, že je to nesmírně tučný pokrm. "Normální zdravá játra obsahují pouze pět procent tuku, zatímco ve foie gras ho je 50 procent," uvedl Čou Cun-kcho, ředitel světové asociace farem pečujících o blaho zvířat.

Nucené krmení přitom neškodí jenom zvířatům, ale i samotným lidem, kteří jedí foie gras. "Když nějaká bytost najednou dostane velké množství jídla, játra se rychle vyčerpají. To je přiměje vyprodukovat velké množství stopových toxinů," vysvětlil nutriční odborník Jü Li.

A co hůř. "Zrní používané na Západě ke krmení hus či kachen je čisté. V Číně je často plesnivé, takže obsahuje rakovinotvorné aflatoxiny. To běžně potvrzují kontroly v čínském potravinářství. Játra i maso hus či kachen krmených takovouto stravou jsou proto velmi nezdravé," zdůraznil čínský odborník.

Autoři:




Nejčtenější

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Další z rubriky

Ladislav Šumbera finišuje se svou 101 metrů dlouhou pomlázkou.
VIDEO: Se stometrovou pomlázkou se zapsal do české knihy rekordů

Když jde o koledu, je Ladislav Šumbera nekompromisní. Letos by se mohl vydat na koledu s vlastnoručně upletenou pomlázkou o délce 101 metrů. Zhruba o 40 metrů...  celý článek

U nově instalovaného topení je termostat už samozřejmostí.
Češi mívají po topné sezoně nedoplatky, přitom nepoužívají účinnou regulaci

Přes 800 českých domácností se zúčastnilo průzkumu, který zmapoval chování lidí při kontrole vytápění vlastního domova. Průzkum zjistil, že polovina domácností...  celý článek

Velikonočního beránka můžete polít polevou z bílé čokolády a posypat kokosem.
Velikonoční mlsání jinak: se zeleným čajem i s hrníčkovým receptem

Nebojte se novinek a kromě klasiky se nechte inspirovat méně tradičními velikonočními recepty blogerů a čtenářů iDNES.cz. Není od věci připravit si zdravější...  celý článek

Volvo XC70 2.4 D5 2011 ·...
Volvo XC70 2.4 D5 2011 ·...

r.v. 2011, naj. 66 085 km, diesel
600 000 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.