Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jednoduchý profil ochrání zateplovací systém před degradací zevnitř

aktualizováno 
Nový připojovací systém by měl zajistit trvale pružné a vodotěsné spojení parapetního plechu s omítkou. Tím zajistí, že se do omítky nedostává vzdušná vlhkost a izolační systém nedegraduje zevnitř.

Profil UNI propojuje omítku s parapetem. | foto: HPI

V praxi se často napojení provádí tak, že se omítka jen „dotáhne“ k parapetu, případně se spoj dotěsní silikonem. Toto řešení však není z hlediska trvanlivosti příliš vhodné. Vlivem dilatačních pohybů časem vzniká mezi omítkou a parapetem nechráněný prostor, otevřená spára.

Fotogalerie

Použitý silikon se časem utrhne, případně degraduje vlivem nízké životnosti při trvalém vystavení UV záření. Důsledkem je pronikání vlhkosti pod parapet a následně do vnitřních vrstev tepelně izolačního systému, kde způsobuje jeho degradaci.

Jenže tepelně izolační systémy ETICS vyžadují těsné a bezpečné připojení parapetu do omítky a o to by se měl postarat nový napojovací systém.

Vnější kontaktní zateplovací systém ETICS

ETICS (external thermal insulation composite system) je v České republice nejrozšířenější zateplovací technologií.

Tepelně-technické parametry zajišťuje vrstva tepelné izolace. Obvykle to je pěnový polystyren, desky, nebo lamely z minerálních vláken, případně materiály na bázi polyuretanu a polyisokyanurátu. 

Zdroj: tzb-info.cz

Připojovací profil HPI-UNI přesně ohraničí omítku a vytvoří pevný a odolný spoj. Profil je tvořen plastovou lištou odolnou proti praskání a deformacím s integrovanou tkaninou a polyetylenovou oboustranně lepící páskou. Silnější páska umožňuje přenést i větší dilatace. 

Variabilita prvku spočívá v tom, že se hodí pro připojení parapetů tvaru „U“ i „L“. Podle tvaru parapetního plechu se profil použije bez úprav, nebo po ohnutí části s páskou směrem dolů. Výrobek je v prodeji ve dvou barevných variantách, v bílé a šedé.

Profilu se spotřebuje asi půl metru na jedno okno, takže náklady se pohybují v řádech desetikorun.

Autor:


Témata: Stavba


Nejčtenější

Malá akumulátorová pila je určena pro drobné práce kolem domu.
Bude na zahradách vládnout akutechnika? Její výsledky jsou stále lepší

Ještě před pár lety se zdálo, že akumulátorové zahradní stroje jsou jen drahou variantou pro několik nadšenců. Ale teď se ukazuje, že výkony se zvedají a...  celý článek

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Unikátní sbírka karlovarských lázeňských pohárků, kterou spravuje Lukáš Lojín,...
Rodina má dva tisíce lázeňských pohárků, zaujaly i tým Guinessovy knihy

Když v roce 1951 kupoval karlovarský balneolog Jaroslav Dolina za tehdejších pět korun československých první karlovarský lázeňský pohárek, nemohl tušit, že...  celý článek

Pstruh obecný potoční
Pstruh potoční je už dnes skoro ohrožená ryba, tvrdí rybář Jakub Vágner

Kvůli kormoránům i lidem je dnes pstruh žijící v potocích vzácností, říká Jakub Vágner v novém dílu pořadu S Jakubem na rybách. Probere techniky lovu pstruhů.  celý článek

Housenka zavíječe zimostrázového
PORADNA: Mám skoro zničený buxus od zavíječe. Co proti tomu mohu dělat

Na začátku května jsem zjistila, že mi buxus na zahradě skoro sežral zavíječ zimostrázový. Myslím, že to tentokrát ještě přežil, ale bojím se, aby se to příští...  celý článek

Další z rubriky

Letní grilování iDNES.cz
SPECIÁL: Grilujte maso i zeleninu. Videorecepty a kuchařské triky

Ve zvláštní příloze věnované grilování najdete desítky chutných receptů na drůbež, ryby, pořádný steak i lehčí zeleninové pokrmy.  celý článek

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Hovězí steak s paprikou a žampiony.
Pohlreich se těší na jarní grilování, steak si udělal alespoň v kuchyni

Přestože se Zdeněk Pohlreich věnoval v současné řadě Teď vaří šéf! zdravé lehké kuchyni, uznává, že rozhodně není třeba zatratit pěkný kousek uleželého...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.