Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jednoduchý profil ochrání zateplovací systém před degradací zevnitř

aktualizováno 
Nový připojovací systém by měl zajistit trvale pružné a vodotěsné spojení parapetního plechu s omítkou. Tím zajistí, že se do omítky nedostává vzdušná vlhkost a izolační systém nedegraduje zevnitř.

Profil UNI propojuje omítku s parapetem. | foto: HPI

V praxi se často napojení provádí tak, že se omítka jen „dotáhne“ k parapetu, případně se spoj dotěsní silikonem. Toto řešení však není z hlediska trvanlivosti příliš vhodné. Vlivem dilatačních pohybů časem vzniká mezi omítkou a parapetem nechráněný prostor, otevřená spára.

Fotogalerie

Použitý silikon se časem utrhne, případně degraduje vlivem nízké životnosti při trvalém vystavení UV záření. Důsledkem je pronikání vlhkosti pod parapet a následně do vnitřních vrstev tepelně izolačního systému, kde způsobuje jeho degradaci.

Jenže tepelně izolační systémy ETICS vyžadují těsné a bezpečné připojení parapetu do omítky a o to by se měl postarat nový napojovací systém.

Vnější kontaktní zateplovací systém ETICS

ETICS (external thermal insulation composite system) je v České republice nejrozšířenější zateplovací technologií.

Tepelně-technické parametry zajišťuje vrstva tepelné izolace. Obvykle to je pěnový polystyren, desky, nebo lamely z minerálních vláken, případně materiály na bázi polyuretanu a polyisokyanurátu. 

Zdroj: tzb-info.cz

Připojovací profil HPI-UNI přesně ohraničí omítku a vytvoří pevný a odolný spoj. Profil je tvořen plastovou lištou odolnou proti praskání a deformacím s integrovanou tkaninou a polyetylenovou oboustranně lepící páskou. Silnější páska umožňuje přenést i větší dilatace. 

Variabilita prvku spočívá v tom, že se hodí pro připojení parapetů tvaru „U“ i „L“. Podle tvaru parapetního plechu se profil použije bez úprav, nebo po ohnutí části s páskou směrem dolů. Výrobek je v prodeji ve dvou barevných variantách, v bílé a šedé.

Profilu se spotřebuje asi půl metru na jedno okno, takže náklady se pohybují v řádech desetikorun.

Autor:




Nejčtenější

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku...
Truhlář dva roky vyráběl Jawu 250. Ze dřeva má i lanka, výplety a řetěz

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku vyrobil v měřítku 1:1 celodřevěný model motocyklu Jawa 250, zvaného pérák. Motocykl...  celý článek

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Gorila Zola
VIDEO: Takto gorily tančí breakdance. Z bazénu si udělají fontánu

V horkém létě mají radost z vody i gorily. Sameček Zola z americké zoo v Dallasu to předvedl takovým stylem, že by zahanbil i profesionálního tanečníka.  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Bez základního nářadí se doma neobejdete.
Jakou sadu s nářadím vybrat novomanželům či svobodné matce v paneláku

Není každý rodilým kutilem. Drtivá většina lidí jen občas potřebuje něco dotáhnout, přišroubovat, zacvaknout nebo přeštípnout. Pro takové uživatele nemá cenu...  celý článek

Další z rubriky

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu
Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Pečená jablka plněná rozinkami a mandlemi se skořicí a vanilkou
Pečená jablka s mandlemi a rozinkami jsou nepřekonatelná tečka na závěr

Sladká tečka, kterou připravil Zdeněk Pohlreich v pořadu Rozpal to, šéfe! je zároveň i tečkou za letošní řadou o grilování. Upekl jablka plněná sekanými...  celý článek

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.