Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Než se svlékne cikáda, pěkně se u toho nadře

  0:09aktualizováno  0:09
Časosběrný záznam působí, jako by bylo svléknutí cikády a její přeměna v okřídleného dospělce dílem okamžiku. Podle entomologa Petra Šípka z Přírodovědecké fakulty UK v Praze je však samotné svlékání velice složité.

Nejdříve larva omezí svoji aktivitu a začne rozpouštět vnitřní vrstvu staré kutikuly. Tím si připraví volný prostor, do kterého vyloučí novou měkkou „předkutikulu“ a najde si vhodné klidné místo. Pak polykáním vzduchu a svalovými pohyby zvětšuje svůj objem, až stará kutikula praskne. V této fázi začíná i časosběrný snímek.

Svlékání krok za krokem

Svlékání staré kutikuly se přitom netýká jen vnějších struktur. Hmyz totiž musí vysvléknout dokonce i části trávicí trubice a tenké dýchací trubičky zvané vzdušnice.

Co je vidět pro vnějšího pozorovatele, to začíná právě v okamžiku, kdy stará kutikula podélně praská na hřbetě a zevnitř se postupně souká dospělá cikáda. „Všimněte si, jak je její nová kutikula ještě měkká a silně zřasená. Cikáda přitom nejprve osvobodí část hrudních článků a hlavu,“ vysvětluje entomolog. Což je přesně ten moment, kdy máte při sledování videa pocit, jako by jí doslova vyskočily oči na hlavě.

Cikády jsou hmyzem s nedokonalou proměnou, takže mezi posledním larválním stádiem a dospělcem chybí stádium kukly. Než larvy cikád dokončí svůj vývoj, uběhne většinou dva až deset let. Pod zemí se živí rostlinnými šťávami na kořenech stromů.

Následuje fáze záklonu, kdy dojde k napnutí a ztuhnutí kutikuly končetin, poté k povytažení zadečku, částečně se také rozbalují křídla. Definitivně se napnou až tehdy, když jsou končetiny schopné zvíře udržet.

Kutikula nově svlečeného jedince je ale v tu chvíli stále ještě měkká a nevyzrálá. Trvá zpravidla okolo tří dní, než dojde k definitivnímu vyzrání a ztvrdnutí povrchu cikády a ke změně barvy ze zelené na hnědou. To už ovšem video nezachycuje.

Autor:




Nejčtenější

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Advantage Consulting, s.r.o.
KOORDINÁTOR OPRAV - AUTOMATIZACE

Advantage Consulting, s.r.o.
Kraj Vysočina
nabízený plat: 30 000 - 40 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.