Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Prosincové houby, které poslouží i na štědrovečerní stůl

aktualizováno 
Odmítáte na Vánoce rybu, každoroční řízek vám už ale leze krkem? Udělejte si procházku do lesa a podivíte se, kolik chutných hub i v tomto období najdete.

V přírodě hlívu najdete na listnatých stromech, nejčastěji na buku | foto: shutterstock.com

Čerstvou penízovku přidejte do vánočního bramborového salátuNezkušeným houbařům se to může zdát přehnané, ale prosincová příroda dokáže vytvořit ideální podmínky pro růst chuťově nejen velmi vynikajících, ale dokonce i léčivých hub. Jednou z nich je penízovka sametonohá (Flammulina velutipes) nazývaná také královnou zimy nebo dokonce vánoční houbou. Druhou hlíva ústřičná (Pleurotus ostereatus), kterou objevíte i v každém dobře zásobeném supermarketu, případně si ji můžete sami pěstovat. Pěstební substrát si objednáte přes internet, zařídíte se podle přiložených pokynů a za nějaký čas sklízíte vlastní úrodu – jednodušší už to být nemůže.

Elixír zdraví

Plodnice hlívy jsou křehké, mají bílou dřeň a umí přejímat chutě, proto mohou bez problémů chutnat i jako rybí masoNejenže jde v obou případech o dobré a jedlé houby, skutečně jsou i léčivé. Nebude to náhoda, že některé civilizační choroby se mezi skalními houbaři téměř nevyskytují. Největší zásluhu na tom mají především glukany v obou uvedených houbách obsažené, což jsou polysacharidy vyživující buňky obranyschopnosti organismu (tedy makrofáty, mikrofágy, leukocyty a lymfocyty). Tyto buňky neustále kolují tělem člověka s cílem najít a zničit všechno cizí a našemu tělu nepřátelské. A k maximální aktivitě je stimulují právě glukany, které tak pomáhají naše tělo naladit k maximální obraně. To není v zimním období k zahození.

Léčivé účinky

Jaký je konkrétní přínos dostatečného množství glukanů pro lidský organismus? Uvedený výčet příznivých účinků není úplný, přesto si mezi nimi určitě najdete ten, který by měl blahodárný význam právě pro vás:

Pokud jste hlívu ještě neochutnali, zkuste to1. Urychlují přirozenou regeneraci buněk a jsou proto úspěšně využívány při léčbě onemocnění jater, cukrovky, astmatu, alergiích, upravují krevní tlak, zlepšují funkci prostaty.

2. Zvyšují čisticí schopnost buněk zajišťujících obranyschopnost organismu a podporují tak přirozené odstraňování toxinů, alergenů, cholesterolu a nežádoucích látek ze stravy a léčiv).

3. Chrání zdravé buňky při chemoterapii a ozařování a podporují krvetvorbu, proto jsou ideální jako doplňková léčba nádorových onemocnění a leukémie.

4. Urychlují jakoukoliv léčbu a napomáhají lepšímu vstřebávání vitamínů, protože zlepšují metabolismus.

5. Pomáhají při únavě, stresu, depresích, nejrůznějších zátěžových stavech, rekonvalescenci a zmírňují účinky elektrického smogu.

Kde hledat a kde nakupovat?

Hlívu i další houby lze pěstovat na dřevěných špalcích, větvích, pařezech, pilinách listnatých stromů a krátkodobě i na řezané slámě Hlíva vyrůstá ve velkých trsech na živém i mrtvém dřevě listnatých stromů, tedy nejen na stromech stojících, ale i padlých a na pařezech. Nejčastěji ji najdete na buku, jilmu, vrbě či topolu, ale i na listnáčích na zahradě. V kuchyni z ní uděláte třeba i držkovou polévku. Penízovka roste rovněž na živém i mrtvém dřevě listnáčů – kromě vrby, topolu a jilmu si oblíbila i lípu a opět jí ke spokojenému růstu stačí i starý pařez. Vynikající je do polévek, přidat ji můžete i do silvestrovského rosolu z huspeniny s hráškem a mrkvičkou.

Pokud v lese či na zahradě nepochodíte, nevadí. Přinejmenším hlívu ústřičnou dnes koupíte v každém dobře zásobeném supermarketu. Nebo zavítejte do pražské Lípové ulice číslo 4. Odtud určitě neodejdete s prázdnou.

Štědrovečerní houbové recepty

"Kapr" bez kostí
Do trojbalu můžete hlívě přidat i bylinky a servírovat ji nejen s klasickým bramborovým salátem jako rybu podle našeho receptu, ale i s oblíbenou omáčkou Chuť obalované ryby získáte s hlívou ústřičnou raz dva. Stačí čerstvá očištěná plodnice hlívy, kterou z obou stran potřete sardelovou pastou (nebo tuňákovou či lososovou – podle chuti) a obalíte ji v trojbalu stejně, jako kdybyste připravovali smaženého kapra. Správně osmažené kousky můžete podstrčit i dětem, ani nepoznají, že jde o houbu a máte jistotu, že jim kostička v krku nehrozí.

Bramborový salát se sametkou
"Sametka“ je dalším lidovým názvem pro penízovku sametonohou, jejíž čerstvé plodnice vám chuťově úžasně obohatí váš domácí bramborový salát. Čerstvě nasbírané plodnice jednoduše očistíte a vložíte alespoň na deset minut do vlažné vody, aby zregenerovaly. Nemusíte je ani vařit, ale rovnou, v čerstvém stavu je nadrobno nasekejte a zamíchejte do salátu. Můžete se spolehnout, že bude vynikající.

Autor:




Nejčtenější

25 ks předvařených krevet. na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
Známe vítěze letní fotosoutěže o pět grilů. Nejúspěšnější byly krevety

Od začátku srpna jste hlasovali, které recepty se vám líbily z příspěvků posílaných do redakce v rámci fotosoutěže o pět grilů a dalšího příslušenství. Z...  celý článek

Roztomilost malým mopsům zůstane a nudní rozhodně nejsou. Když ho dobře...
VIDEO: Jakého psa vybrat do města? Nabízíme pět tipů, navrhněte další

Ideální pes do městského bytu neexistuje. Respektive je to každý pes, který je správně socializovaný a vychovaný tak, aby nepůsobil problémy svému majiteli ani...  celý článek

Obsluhující makak vás v civilizované zemi překvapí.
Z opičí obsluhy jsou hosté nadšeni, pro zoologa to má úroveň cirkusu

Obsluhující makak, oblečený jako číšník, přijde většině hostů nesmírně roztomilý. A tak si jich majitel restaurace Kajabukija v Ucunomiji, hlavním městě...  celý článek

(Ilustrační foto)
Proti komárům, klíšťatům i ovádům pomohou bylinky, skořice i levandule

Zatím není zcela jasné, proč někdo komáry, ovády a klíšťata láká víc a někdo méně. A tak o prvně jmenovaných říkáme prostě, že obtížnému hmyzu „voní“. Jenže co...  celý článek

Další z rubriky

Krásnými hřiby se na facebookové skupině Houby tento týden pochlubil například...
Konečně rostou. Jen pozor na hřiby jedovaté, nejedlé a chráněné

Konečně rostou. Ale jen někde, dodá spousta zklamaných houbařů, kteří zatím z lesa nic pořádného nepřinesli. Opravdovou radost z krásných hřibů totiž zatím...  celý článek

Část z deseti vítězných snímků houbařské fotosoutěže na Hobby iDNES.cz.
FOTOGALERIE: Čtenáři iDNES.cz úspěšně houbaří. Sucho je relativní

Ano, do čtenářské fotosoutěže nám kromě nádherných hřibů přišel i snímek prázdného košíku či obrázky hub sice zajímavých, ale ne k jídlu. Ovšem i jedlých i...  celý článek

Houby se dají rozpoznat i podle širokého spektra vůní. Když houbař váhá,...
Mýty a pravda o houbách: rostou za úplňku a slimák žere jen jedlé

Opravdu houby rostou nejlépe při úplňku, a když se na houbu podíváte, přestane růst? Pojďme si ujasnit, která tradovaná houbařská tajemství jsou pouhými...  celý článek

Rozhovor s Vítězslavem Ivičičem: Nikdo nechce číst, že je buran
Rozhovor s Vítězslavem Ivičičem: Nikdo nechce číst, že je buran

Člověk, který vybočuje nejen svým osobitým stylem, ale také svými kritickými názory.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.