Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Provoňte si kuchyň: máta umí vonět po čokoládě, jahodách i mandarinkách

  0:12
Máta peprná je jednou z nejoblíbenějších kuchyňských bylinek. Snad proto šlechtitelé přišli se zajímavými druhy vonícími po citronech, mandarinkách, zázvoru, extra silně mátově či dokonce po čokoládě. Pěstovat se dá nejen na zahradě, ale i v květináči na okně či na balkoně.
Máta ozvláštní chuť a z obyčejného ovocného salátu udělá svěží pochoutku

Máta ozvláštní chuť a z obyčejného ovocného salátu udělá svěží pochoutku | foto: shutterstock.com

Vyzkoušejte některý z neobvyklých druhů máty, za nenáročnou péči se vám odmění neobvykle vonícími lístky. Každá sice vypadá trochu jinak, v péči se ale od klasické máty neliší. Zato si je můžete vybírat i podle místa pěstování, jednu třeba jako pokojovou rostlinu, další na terasu do závěsných košíků.

Máty s chutí po čokoládě nebo jahodách

Máta peprná patří k nejčastěji pěstovaným bylinkám, ale o jejích odrůdách, které voní po ovoci nebo dokonce po čokoládě, se toho tolik neví. "Někteří lidé mají obavu, zda méně známé bylinky nejsou geneticky upravené. Tyto druhy mát byly vyšlechtěny křížením rostlin, není důvod se jich bát" vysvětluje Štěpánka Janoutová z rodinné farmy v Břasech, kde pěstují různé druhy bylinek.

Citronová máta

Citronová máta

Čokoládovou mátu poznáte podle vůně, ale i podle hnědých stonků

Čokoládovou mátu poznáte podle vůně, ale i podle hnědých stonků

Jednotlivé druhy máty vypadají jinak, liší se tvarem a velikostí lístků. Spolehlivě je ale poznáte podle aroma. Ucítíte ho, když promnete lístky mezi prsty. V péči se bylinky nijak neliší. Vyhovuje jim spousta světla a častá zálivka. Nedostatek vody hned poznáte, máta svěsí listy, které ztmavnou. Po důkladném zalití se ale zase probere a lístky se zbarví do původní barvy. V teplých měsících můžete mátu bez problémů letnit.

Pokud v zahradnictví narazíte na indiánskou mátu, nenechte se zmást jejím jménem. Ve skutečnosti to je druh saturejky (Satureja douglasii), která voní a vypadá jako máta. Dá se pěstovat v závěsných košících, její převisy měří i přes metr. Vyhovuje jí stín nebo polostín, klasická zemina a zálivka dvakrát týdně. V létě ji nechte v košíku nebo v truhlíku venku, v zimě ji přemístěte dovnitř, nejlépe na chladnou chodbu. Tato bylinka vylouhovaná v čaji tiší bolest a zklidňuje žaludek.

Saturejka zvaná indiánská máta

Saturejka zvaná indiánská máta

Popisy dalších bylinek najdete v kartách našeho Herbáře.

Využijte přírodní chuť i vůni v kuchyni

Klasické mojito dostane šmrnc, když ho namícháte z lístků máty s mandarinkovým, zázvorovým nebo jahodovým aroma. Pár čerstvých lístků také netradičně ochutí ovocný salát. Nebo zkuste ochutit horkou čokoládu mátovými lístky s čokoládovým nádechem. Milovníci typické vůně naopak ocení intenzivnější aroma mentolu, kterou vydává máta multimenta.

Ovocné smoothie s mátou

Smoothie je koktejl připravený z jablečného džusu a čerstvého ovoce. S mátou z něj uděláte ještě voňavější osvěžující nápoj.

Přísady: jablečný džus, jahodová máta, mango, hrst jahod

Omyjte ovoce, mango oloupejte, zbavte ho pecky a rozkrájejte na kousky. Jahody zbavte stopky, větší kousky rozkrojte. Z máty otrhejte pět velkých lístků a omyjte je. Vše hoďte do mixéru, přilijte dva decilitry jablečného džusu a rozmixujte. Ještě lepší smoothie připravíte, když s ingrediencemi rozmixujete i pár kostek ledu. Pak ale úměrně snižte množství džusu.

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Jarní řez je důležitý. Jak říznout do stromu a neuškodit, aby se zahojil

Někdy je nezbytné při stříhání stromu odstranit i silné větve. Jak ošetřit řez stromu, aby se rány rychle zahojily a byly chráněny před chorobami a škůdci?

1. dubna 2025

Pošlete fotku svého zvířecího mazlíčka a hrajte o skvělé ceny v dubnovém kole

Krásné jarní fotografie už se objevily v kole březnovém, teď je ovšem ideální příležitost je přebít. Ceny od značky PRO PLAN, s níž jsme pro vás dubnovou soutěž připravili, za to stojí. Bezpochyby...

1. dubna 2025

Foie gras si budete moci vychutnat bez výčitek, že trápíte husy a kachny

Foie gras jsou v mnoha částech světa považována za hříšnou pochoutku. Toto tučné jídlo je kontroverzní, protože se vyrábí z jater kachen nebo hus, které byly před porážkou krmeny násilím.

1. dubna 2025

Miláček na celý život. Naklonovat psa stojí milion, u některých to však není možné

Premium

Zaplatíme cokoli, jen ať je s námi aspoň ještě rok. Uzdravte ho, pomozte mu. Tohle slyší veterináři často. Je snaha prodlužovat psí život stejně jako ten lidský. „Když máte špičkového psa, klonování...

31. března 2025

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

3. března 2025,  aktualizováno  31.3 14:26

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

31. března 2025  6:30

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

31. března 2025

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

31. března 2025

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025