Máta ozvláštní chuť a z obyčejného ovocného salátu udělá svěží pochoutku

Máta ozvláštní chuť a z obyčejného ovocného salátu udělá svěží pochoutku | foto: shutterstock.com

Provoňte si kuchyň: máta umí vonět po čokoládě, jahodách i mandarinkách

  • 5
Máta peprná je jednou z nejoblíbenějších kuchyňských bylinek. Snad proto šlechtitelé přišli se zajímavými druhy vonícími po citronech, mandarinkách, zázvoru, extra silně mátově či dokonce po čokoládě. Pěstovat se dá nejen na zahradě, ale i v květináči na okně či na balkoně.

Vyzkoušejte některý z neobvyklých druhů máty, za nenáročnou péči se vám odmění neobvykle vonícími lístky. Každá sice vypadá trochu jinak, v péči se ale od klasické máty neliší. Zato si je můžete vybírat i podle místa pěstování, jednu třeba jako pokojovou rostlinu, další na terasu do závěsných košíků.

Máty s chutí po čokoládě nebo jahodách

Máta peprná patří k nejčastěji pěstovaným bylinkám, ale o jejích odrůdách, které voní po ovoci nebo dokonce po čokoládě, se toho tolik neví. "Někteří lidé mají obavu, zda méně známé bylinky nejsou geneticky upravené. Tyto druhy mát byly vyšlechtěny křížením rostlin, není důvod se jich bát" vysvětluje Štěpánka Janoutová z rodinné farmy v Břasech, kde pěstují různé druhy bylinek.

Citronová máta

Citronová máta

Čokoládovou mátu poznáte podle vůně, ale i podle hnědých stonků

Čokoládovou mátu poznáte podle vůně, ale i podle hnědých stonků

Jednotlivé druhy máty vypadají jinak, liší se tvarem a velikostí lístků. Spolehlivě je ale poznáte podle aroma. Ucítíte ho, když promnete lístky mezi prsty. V péči se bylinky nijak neliší. Vyhovuje jim spousta světla a častá zálivka. Nedostatek vody hned poznáte, máta svěsí listy, které ztmavnou. Po důkladném zalití se ale zase probere a lístky se zbarví do původní barvy. V teplých měsících můžete mátu bez problémů letnit.

Pokud v zahradnictví narazíte na indiánskou mátu, nenechte se zmást jejím jménem. Ve skutečnosti to je druh saturejky (Satureja douglasii), která voní a vypadá jako máta. Dá se pěstovat v závěsných košících, její převisy měří i přes metr. Vyhovuje jí stín nebo polostín, klasická zemina a zálivka dvakrát týdně. V létě ji nechte v košíku nebo v truhlíku venku, v zimě ji přemístěte dovnitř, nejlépe na chladnou chodbu. Tato bylinka vylouhovaná v čaji tiší bolest a zklidňuje žaludek.

Saturejka zvaná indiánská máta

Saturejka zvaná indiánská máta

Popisy dalších bylinek najdete v kartách našeho Herbáře.

Využijte přírodní chuť i vůni v kuchyni

Klasické mojito dostane šmrnc, když ho namícháte z lístků máty s mandarinkovým, zázvorovým nebo jahodovým aroma. Pár čerstvých lístků také netradičně ochutí ovocný salát. Nebo zkuste ochutit horkou čokoládu mátovými lístky s čokoládovým nádechem. Milovníci typické vůně naopak ocení intenzivnější aroma mentolu, kterou vydává máta multimenta.

Ovocné smoothie s mátou

Smoothie je koktejl připravený z jablečného džusu a čerstvého ovoce. S mátou z něj uděláte ještě voňavější osvěžující nápoj.

Přísady: jablečný džus, jahodová máta, mango, hrst jahod

Omyjte ovoce, mango oloupejte, zbavte ho pecky a rozkrájejte na kousky. Jahody zbavte stopky, větší kousky rozkrojte. Z máty otrhejte pět velkých lístků a omyjte je. Vše hoďte do mixéru, přilijte dva decilitry jablečného džusu a rozmixujte. Ještě lepší smoothie připravíte, když s ingrediencemi rozmixujete i pár kostek ledu. Pak ale úměrně snižte množství džusu.