V první řadě se připravte, že s platební kartou tu neuspějete, lze s ní platit jen u jedné pokladny v samoobsluze Tamda Foods. Takže si napěchujte peněženku předem. Kdo tam jde poprvé, měl by si na vycházku vyhradit dost času, proplétání uličkami s krámky a jejich prozkoumávání chvíli trvá.
Jak se tam dostaneteTržnice stojí přímo proti zastávce autobusu 113. Ten odjíždí od metra Kačerov a vystoupíte na stanici Sídliště Písnice. Dá se jet i autobusem 197 od Smíchovského nádraží. Autem můžete do areálu vjet západní branou (od sídliště), nebo jižní branou (viz mapka). |
Ideální je získat někoho, kdo to tu zná, stejně jako jsme to udělali i my. Vyrazili jsme do „písnického Vietnamu“ společně s Janou Černou, nutriční gastronomkou, pro kterou je vietnamská kuchyně koníčkem, a proto má tržnici prozkoumanou křížem krážem.
„Prohlídky tržnice nabízí spousta lidí, každý se přitom soustřeďuje na něco. Já se snažím ukazovat hlavně bylinky, koření a zdravé asijské suroviny bez chemie,“ říká Černá. Sama proto pro zájemce jednou za čas uspořádá exkurzi s odborným výkladem. Jednak to zájemcům ušetří hodiny bloudění po areálu, jednak to pomůže vyznat se v záplavě zboží, které z běžného obchodu člověk nezná. Objednat si prohlídku můžete i přímo na internetových stránkách Sapy.
Jak je to s těmi nudlemi
Než začnete vybírat, u jakého občerstvení začnete ochutnávat, podává Černá základní exkurz do vietnamské gastronomie rychlého občerstvení. Dozvíme se například, že bún cha (čti ča) je grilovaný bůček, který se podává s ledovým salátem a perilou. To je aromatická bylinka, která pomáhá trávení a ve vietnamské kuchyni je docela často používaná.
Pozornost musíte nastražit při slově bún. To znamená nudle a pokud to slovo najdete u nějakého pokrmu, tak si objednáváte nudlové jídlo. Ale pozor - jsou to tenké kulaté nudle. Pak máte ještě ploché nudle, které se jmenují pho (čti fo).
Typické jsou i bagetky bánh mì pâté. „Ve Vietnamu se mísí vlivy, které zanechaly tu Khmérové, tu Thajci či Francouzi, kteří tu také dlouho udávali směr. Ve Vietnamu se vyrábějí z rýžové mouky, ale tady v Česku z pšeničné mouky. Sami si je tu pečou a pak je plní jako bagety,“ ukazuje na jednu z jídelen hlavní restaurační pasáže.
Je po desáté dopoledne, některé obchody se teprve chystají otevřít, ale všude vládne klid a pohoda. Když si dáte něco k jídlu a zjistíte, že byste si dali ještě kávu, prodavačka vás odkáže na místního pouličního prodavače a nevadí jí, že si kelímek přinesete do její provozovny.
Jana Černá pro vás nachystala základní ochutnávku surovin - pro někoho běžných, pro jiného nezvyklých a cizokrajných. Každopádně mohou být vstupenkou do jiného světa stravování.
Ráj bylinek
Od betelu po tři druhy koriandru (setý, mexický i vietnamský). Sapa je mimo jiné doslova rájem čerstvých bylinek.
Perila – Má intenzivní chuť i vůni. Jak ji jednou ochutnáte, poznáte ji v každém pokrmu. Má antioxidační účinky, její listy i semena se používají při léčbě alergií a astmatu. Vietnamci ji používají k ochucení salátů, ale připravit z ní můžete i čaj. Působí protizánětlivě a proti kašli a zahlenění.
Pepřovník betelový – Betelové listy jsou neuvěřitelně chutné a voňavé a používají se například k balení „masových salátů“. Směs z hovězího masa a dalších ingrediencí se zaroluje do listu a griluje nad ohněm nebo opéká v pánvi.
Kdyby vám v Asii někdo nabízel „betelové sousto“, nemyslí tím žádné lahodné jídlo, ale jednu z nejrozšířenějších žvýkacích drog na světě a čtvrtou nejznámější a nejužívanější drogu vůbec. Nejde však o samotné betelové listy, ale směs s hašeným vápnem, semeny z arekové palmy a dalšími složkami. Betelu v kuchyni se tak bát opravdu nemusíte.
Dárek pro jedlíkyNejlepší recepty z Vietnamu najdete v knize Pravá vietnamská kuchyně na Knihy.iDNES.cz |
Thajská bazalka – Je kultivarem klasické bazalky, kterou především z italské kuchyně všichni dobře známe. Tato její thajská sestřička voní a chutná po lékořici a skvěle se hodí i do sladkých dezertů. Výhodou je, že její chuť i vůně jsou při vaření stabilnější. Má menší úzké listy a poznáte ji i podle fialových stonků.
Nejlevnější exotické ovoce
Čerstvé zralé ananasy, manga, durian a žakyje, mladé kokosy i plantainy (banány na vaření) nebo marakuja. Jestli na Vánoce toužíte po atraktivní ovocné exotické míse, zapomeňte na supermarkety a v nich na zralé kokosy, které oproti těm mladým stojí za starou bačkoru.
Věděli jste, že voda, která v nich žbluňká, nemá s tou pravou kokosovou nic společného? Kokos se před exportem navrtává, voda z něj se vylévá a prodává kosmetickým firmám. Pak se plní vodou obyčejnou, která díky dužině kokosu jen trošku „načichne“.
Žádné příliš blahodárné účinky v ní proto nehledejte. Přírodním iontovým nápojem nabitým minerály tak zůstává jen mladý kokos, který v Sapě seženete za 60 korun.
Rýžová a tapioková mouka
Skvělá alternativa pro celiaky. Obě můžete využít k vaření při bezlepkové dietě. Těsto z rýžové i tapiokové mouky je svými vlastnostmi v mnoha ohledech podobné pšeničnému.
Díky škrobům dokážou slušně substituovat lepek. Speciálně z tapiokové mouky tak můžete vyrobit domácí nudle udon, a pochutnat si tak na asijských těstovinách.
Zázračný lotos
Ve zdravých výživách chtějí za sušený lotosový kořen jmění. V Sapě za mražený dáte pár desítek korun.
Je vhodný zvláště k přípravě čaje v zimním období, protože pomáhá při nachlazení, kašli, uvolňuje dýchací cesty a odhleňuje.
Mimo to přispívá při ledvinových obtížích a léčbě impotence. Ve východní Asii se kořen používá k přípravě pudinků a semínka lotosu se praží a jedí jako oříšky nebo se nechávají „vypufat“ jako kukuřičný popcorn.