Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Slováci jsou větší kutilové než Češi, podle průzkumu je to pro ně zábava

aktualizováno 
Jsou přibližně stejně nadšení kutilové, nicméně podle výsledků průzkumu mají Slováci zlatější ručičky než Češi. Jsou kreativní a u nářadí preferují značkovou kvalitu.

Základní výbavu pro opravy pro domácnost najdete ve většině domácností. | foto: Profimedia.cz

Průzkum si zadala společnost Hornbach a zrealizovala ho agentura IPSOS prostřednictvím aplikace Instant Research u 500 respondentů. Kladný vztah ke svépomocným dílenským činnostem má čtvrtina Slováků i Čechů. V dalších otázkách se ale naše národy částečně rozcházejí.

Kutění je zábava, říká mnoho Slováků

Jako odpočinek po náročném dni využívají kutilství zejména Slováci a Slovenky po třicítce a také těsně před důchodovým věkem (přibližně 32 %). Kutit baví téměř třetinu slovenských mužů a nejvýrazněji se kladný vztah Slováků k manuálním činnostem projevuje v Bansko-Bystrickém kraji, kde kutí pro zábavu dokonce 36,5 % respondentů. 

Naopak v Bratislavě a jejím okolí je největší počet lidí, kteří ze zásady vůbec nekutí (přibližně jedna čtvrtina). Až 65 % Slováků pak bere nářadí do ruky pouze v případě, když si to vyžadují nezbytné opravy v domácnosti. 

Desetina z dotázaných uvedla, že nezvládá ani to. Zajímavostí je, že na Slovensku má kutění jako koníček dvakrát více lidí s vysokoškolským diplomem než v České republice.

Drobné stavitelské práce zvládá skoro polovina Slováků

Z porovnání s Čechy vycházejí Slováci jako zručnější národ, protože si 47 % z nich poradí s drobnými stavitelskými pracemi výhradně svépomocí. Češi toto zvládají jen ve 42 % případů. 

S tím také souvisí, že o 7 % více českých mužů si na drobné stavitelské úpravy najímá odborníka. Co se týče žen, ty slovenské jsou při drobných úpravách samostatnější než české. V obou zemích pak k nejzručnějším patří lidé s výučním listem, 50 % z nich drobné opravy zvládá.

Slováci mají radši značkovou kvalitu

Při nákupu pořizují Slováci častěji nářadí v nejlepší možné kvalitě, zatímco Češi dbají více na poměr cena/výkon pořizovaných nástrojů. Nejvýraznější je rozdíl mezi Čechy a Slováky ve věkové kategorii od 54 let, ve které má vybavení s vysokou kvalitou pouze 9,6 % Čechů, ale 18,8 % Slováků. 

To se netýká hlavních měst, kde Praha v této kategorii válcuje nejen zbytek ČR, ale i Bratislavu. Co se týká připravenosti na „co kdyby“ jsou zase lepší Slováci, kde se ve větším množství domácností najde alespoň základní nářadí, jako je například kladivo nebo šroubovák.

Autor:




Nejčtenější

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Další z rubriky

Grilování jako jedna z nejoblíbenějších letních činností
Pošlete fotku grilované pochoutky a vyhrajte jeden z pěti grilů

Grilovací sezona se díky pěknému počasí rozjíždí naplno. To vám dá spoustu prostoru vyfotografovat vaši nejoblíbenější pochoutku a vyhrát nový gril. Pošlete...  celý článek

Pečená jablka plněná rozinkami a mandlemi se skořicí a vanilkou
Pečená jablka s mandlemi a rozinkami jsou nepřekonatelná tečka na závěr

Sladká tečka, kterou připravil Zdeněk Pohlreich v pořadu Rozpal to, šéfe! je zároveň i tečkou za letošní řadou o grilování. Upekl jablka plněná sekanými...  celý článek

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.