Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Slováci jsou větší kutilové než Češi, podle průzkumu je to pro ně zábava

aktualizováno 
Jsou přibližně stejně nadšení kutilové, nicméně podle výsledků průzkumu mají Slováci zlatější ručičky než Češi. Jsou kreativní a u nářadí preferují značkovou kvalitu.

Základní výbavu pro opravy pro domácnost najdete ve většině domácností. | foto: Profimedia.cz

Průzkum si zadala společnost Hornbach a zrealizovala ho agentura IPSOS prostřednictvím aplikace Instant Research u 500 respondentů. Kladný vztah ke svépomocným dílenským činnostem má čtvrtina Slováků i Čechů. V dalších otázkách se ale naše národy částečně rozcházejí.

Kutění je zábava, říká mnoho Slováků

Jako odpočinek po náročném dni využívají kutilství zejména Slováci a Slovenky po třicítce a také těsně před důchodovým věkem (přibližně 32 %). Kutit baví téměř třetinu slovenských mužů a nejvýrazněji se kladný vztah Slováků k manuálním činnostem projevuje v Bansko-Bystrickém kraji, kde kutí pro zábavu dokonce 36,5 % respondentů. 

Naopak v Bratislavě a jejím okolí je největší počet lidí, kteří ze zásady vůbec nekutí (přibližně jedna čtvrtina). Až 65 % Slováků pak bere nářadí do ruky pouze v případě, když si to vyžadují nezbytné opravy v domácnosti. 

Desetina z dotázaných uvedla, že nezvládá ani to. Zajímavostí je, že na Slovensku má kutění jako koníček dvakrát více lidí s vysokoškolským diplomem než v České republice.

Drobné stavitelské práce zvládá skoro polovina Slováků

Z porovnání s Čechy vycházejí Slováci jako zručnější národ, protože si 47 % z nich poradí s drobnými stavitelskými pracemi výhradně svépomocí. Češi toto zvládají jen ve 42 % případů. 

S tím také souvisí, že o 7 % více českých mužů si na drobné stavitelské úpravy najímá odborníka. Co se týče žen, ty slovenské jsou při drobných úpravách samostatnější než české. V obou zemích pak k nejzručnějším patří lidé s výučním listem, 50 % z nich drobné opravy zvládá.

Slováci mají radši značkovou kvalitu

Při nákupu pořizují Slováci častěji nářadí v nejlepší možné kvalitě, zatímco Češi dbají více na poměr cena/výkon pořizovaných nástrojů. Nejvýraznější je rozdíl mezi Čechy a Slováky ve věkové kategorii od 54 let, ve které má vybavení s vysokou kvalitou pouze 9,6 % Čechů, ale 18,8 % Slováků. 

To se netýká hlavních měst, kde Praha v této kategorii válcuje nejen zbytek ČR, ale i Bratislavu. Co se týká připravenosti na „co kdyby“ jsou zase lepší Slováci, kde se ve větším množství domácností najde alespoň základní nářadí, jako je například kladivo nebo šroubovák.

Autor:




Nejčtenější

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

Hroch Karl Wilhelm po příjezdu do dvorské zoo zkoušel nový výběh se staršími...
Dvorská zoo přišla o mladého hrocha. Uhynul zřejmě po kousnutí od samice

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem uhynul dvouletý samec hrocha Karl Wilhelm. Utrpěl zranění v tříslech zadní nohy, kvůli němuž dostal otravu krve. Hodně toho...  celý článek

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Další z rubriky

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Žampiony portobello zapečené s mozzarelou a rajčaty
Jak na grilování hub? Pokud u vás nerostou, zkuste žampiony

Bílé, hnědé nebo portobello? Které pečárky neboli žampiony zvolit pro letní venkovní rožnění? Jak postupovat, aby byl výsledek nadpozemsky chutný? O praktické...  celý článek

Burger s trhaným masem
VIDEO: Přejedli jste se při grilování masa? Nezapomeňte ho zajíst ananasem

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek pracující na britské ambasádě má ohromnou výhodu. V zahradě velvyslanectví má vlastní zahrádku, kde s láskou pečuje o zeleninu,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.