Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

První máj si oslaďte piškotovými řezy s chutí eskyma

Mražená tvarohová dobrota v čokoládě platí za oblíbenou pochoutku řady generací. Stejně lahodné chuti se ale dočkáte i u našeho dezertu. Jeho tvarování do formiček není nutné, plát proložený vrstvou krému můžete nakrájet i na obyčejné řezy.
Piškotové minizákusky s chutí starého dobrého eskyma.

Piškotové minizákusky s chutí starého dobrého eskyma. | foto: Jiří Savinec

Chuťové kouzlo dezertu spočívá v náplni, která opravdu chutná jako zmíněný mražený krém na dřívku. Tmavý čokoládový piškot upečete hravě, základem krému je tvaroh, zakysaná smetana a kokosový pudink, které ztužíte kvalitní želatinou prodávanou v plátcích.

Recept na minizákusky podle Radky Hercíkové

Budete potřebovat 4 vejce, 160 pískového cukru, 8 lžic vlažné vody, 2 lžíce oleje, 160 g polohrubé mouky, 1 lžíci kakaa a půl balení prášku do pečiva.

Na krém si připravte 1 kokosový pudink, 3 lžíce pískového cukru, 300 ml mléka, 1 tvaroh, 250 g zakysané smetany, 250 ml smetany na šlehání a 4 plátky želatiny.

Oddělené žloutky ušlehejte s cukrem a vodou a do pěny zašlehejte olej. Zvlášť smíchejte mouku s prosátým kakaem a práškem do pečiva a směs vmíchejte do žloutkové pěny střídavě se sněhem vyšlehaným z bílků.

Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem.
Ještě teplý piškotový plát z plechu vyklopte a formičkou na minizákusky z něj vypíchejte jednotlivé dílky.
Formičky si rozložte na rocnou plochu, uvnitř je vyložte proužkem separační fólie a na jejich dna vyskládejte připravené piškotové plátky.

Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a upečte. Ještě teplý plát rozložte na rovnou plochu a vypíchejte z něj jednotlivé dílky. Formičky vyložte proužkem fólie a vypíchané dílky do nich vložte.

Těsto rozetřete na plech s pečicím papírem a piškot pečte přibližně 10 minut při 180 stupních Celsia. Ještě teplý piškotový plát z plechu vyklopte, stáhněte z něj papír a formičkou na minizákusky z něj vypíchněte požadované tvary. Formičky si rozložte na rovnou podložku, uvnitř je vyložte proužky separační fólie a na dno urovnejte vypíchané piškotové dílky.

Postup přípravy krému s chutí eskyma

V rendlíku na plotně smíchejte pudinkový kokosový prášek s cukrem, přilijte mléko a uvařte hustý pudink.
V trošce vody namočte plátky želatiny. Jakmile nabobtnají, zvolna je rozehřejte.
V míse smíchejte tvaroh se zakysanou smetanou.

V rendlíku na plotně smíchejte pudinkový kokosový prášek s cukrem, přilijte mléko a za stálého míchání svařte hustý pudink. Zvlášť namočte v trošce vody plátky želatiny – nejlépe každý polijte a ještě ve vodě je otočte – a jakmile nabobtnají, zvolna je rozehřejte. Ve větší míse smíchejte tvaroh se zakysanou smetanou, ale příliš hmotu nešlehejte, aby "nezvodovatěla" a nezřídla. 

Přibližně 3 lžíce tvarohové hmoty přidejte k tekuté chladnoucí želatině a metličkou vyšlehejte.
Připravenou směs tvarohu se želatinou důkladně zašlehejte do vlažného kokosového pudinku.
Do tvarohového základu ve velké míse co nejrychleji zašlehejte "pevnou" šlehačku.

Přibližně tři lžíce vymíchané tvarohové hmoty přidejte k tekuté chladnoucí želatině a metličkou vše důkladně vyšlehejte. Připravenou směs tvarohu se želatinou důkladně zašlehejte do vlažného kokosového pudinku. Hned a co možná nejrychleji zašlehejte do tvarohového základu ve velké míse pevnou šlehačku.

Přidejte veškerý kokosový pudink se zašlehanou želatinou a rychle promíchejte, než hmota začne tuhnout.
Správně vyšlehaný krém s chutí eskyma.
Vyšlehaný krém naplňte do sáčku s hladkou špičkou a na každý kousek piškotu naneste rovnoměrnou vrstvu.

Poté přidejte veškerý kokosový pudink se zašlehanou želatinou. Stále pracujte co možná nejrychleji, protože hmota začne tuhnout. Vyšlehaný krém naplňte do sáčku s hladkou špičkou a vytvořte z něj na piškotových základech ve formičkách rovnoměrnou vrstvu.

Tvarohovou náplň přiklopte ve formičkách dalším piškotovým plátkema shora jej přitlačte. Nechte ztuhnout v chladničce.
Tvarohovou náplň přiklopte ve formičkách dalším piškotovým plátkema shora jej přitlačte. Nechte ztuhnout v chladničce.
Minizákusky nakonec posypte moučkovým cukrem.

Tvarohovou náplň přiklopte ve formičkách dalším piškotovým plátkem a shora jej přitlačte. Obsah formiček nechte v chladničce ztuhnout. Jakmile zákusky pěkně ztuhnou, můžete je z formiček vyjmout, z boků odstraňte proužky separační fólie. Minizákusky můžete nakonec "zasněžit" moučkovým cukrem, ozdobit šlehačkou, čokoládou, kousky ovoce apod.

Jednodušší verzí jsou samozřejmě řezy, kdy piškotový plát jednoduše rozříznete na dva stejné díly, mezi ně nanesete krém, necháte ztuhnout a hotový moučník nakrájíte na kostky.  

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Vyfoťte svou zahradu a sdílejte její příběh. Rozdáme pomocníky za sto tisíc

24. dubna 2024

Mít možnost opečovávat svůj vlastní kousek země nebo něco pěstovat alespoň na terase, dvorku či...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...