Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


První robotická kavárna v San Francisku připraví až 200 šálků za hodinu

aktualizováno 
Startup Cafe X otevřel první kavárnu, kde nebude obsluhovat barista, ale robotická ruka. Rameno průmyslového robota připraví zákazníkovi do kelímku s sebou kávu, kterou si sám navolí na displeji. Cílem je potěšit ty, kteří ráno spěchají.

Jeden ze zakladatelů firmy Henry Hu si všímal práce baristy při obsluhování hostů čekajících na svůj kelímek kávy. Došel k závěru, že tuto činnost by daleko lépe a rychleji obstarat robot. Proto se rozhodl vybudovat plně automatizovanou kavárnu. Podle jeho názoru je to cesta ke zlepšení služeb i zvýšení marží.

Fotogalerie

Pro svůj plán si vybral průmyslové robotické rameno Mitsubishi a kávu z lokálních pražíren, se kterými Cafe X navázala spolupráci. Při uskutečňování svého záměru měl Henry Hu na paměti, že by měl spojit zájem o výběrovou kávu a nadšení lidí pro robotizaci v gastronomii.

Podle Hu si robotická ruka neklade za cíl nahradit práci skutečného baristy, který má opodstatnění v kavárnách, kde chtějí lidé v klidu posedět. Ale lidský činitel je zároveň brzdou v situacích, kdy si lidé rychle třeba cestou do práce chtějí „vyzvednout“ svou kávu a jít.

Kavárna v San Francisku by měla být jen první zkušební vlaštovkou. Cafe X by chtělo v této oblasti vybudovat síť robotických samoobslužních kiosků, za kelímek kávy (něco přes dva decilitry) by se mělo platit 2,25 dolaru (asi 60 korun) místo ceny běžné v oblasti, což je zhruba 4–5 dolarů (asi 100–127 Kč).

Autor:




Nejčtenější

Někteří psi se do auta těší.
Dostatek pití, bezpečnostní pás a preventivní prohlídka. Dovolená se psem

Pokud uvažujeme o dovolené se psem, musíme se důkladně připravit. Je potřeba zajistit mu bezpečnost, pohodlí při cestě a pro úřady potřebná potvrzení o dobrém...  celý článek

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Další z rubriky

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Letní grilování iDNES.cz
SPECIÁL: Grilujte maso i zeleninu. Videorecepty a kuchařské triky

Ve zvláštní příloze věnované grilování najdete desítky chutných receptů na drůbež, ryby, pořádný steak i lehčí zeleninové pokrmy.  celý článek

Takto by mělo vypadat správně rozpálené uhlí.
Devět pravidel při grilování. Stačí je dodržet a nemůžete se splést

Grilovací sezona už naplno propukla a možná i ti, kdo jsou v tomto oboru naprostí nováčci, se také odhodlají vyzkoušet své umění u grilu. Nabízíme krátké...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.