Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pstřeň dubový (Fistulina hepatica)

  12:06aktualizováno  12:06
. -

Pstřeň dubový | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewPstřeň dubový je dobře rozpoznatelná houba, kterou se vám nepodaří najít každý den. Lidově se jí říká masojed nebo taky volský jazyk, což má své opodstatnění. 
Roste často v úctyhodných výškách, a tak by měl správný houbař, který prahne po nálezu a sklizni pstřeně dubového tahat s sebou do lesa mimo košíku a nože také žebřík. 

I když tato houba působí jádrovou hnilobu, strom nezahubí, ale způsobí zhnědnutí dřeva napadeného stromu. Takto ztmavlé dřevo dubu je žádáno v nábytkářském průmyslu. U Holtu severně od Norfolku v Anglii roste téměř tisíc let starý dub s pstřeněm dubovým, který tam vyrůstá až do výšky 12 m od báze stromu. Je to z pozice houbaře trochu obtížné.

Plodnice jsou 8 - 30 cm široké, červené až červenohnědé, tlustě jazykovité až vějířovité, zúženým bokem nebo krátkým postranním třeněm přirostlé k dřevu. Naspodu jsou krémové rourky a okrouhlé drobné póry, které poraněním hnědnou. Dužnina je tlustá, masitá, tmavě žíhaně červená a má docela příjemnou chuť.

Kde a kdy roste

Roste obvykle na dubech nebo na jedlém kaštanu, nejčastěji na spodní části kmene, od pozdního léta do podzimu, někdy i dříve.

Co se týče uchovávání - pstřeň nesušte. Jako většina chorošovitých hub ztvrdne, a tak jej raději usmažte a dejte do mrazáku. Pstřeň dubový má sice mírně kovovou chuť, ale když jej rozkrájíte a vložíte na dvě hodiony do mléka, odstraníte tak štiplavou příchuť i slabou kyselost. Pak jej můžete grilovat s cibulí, česnekem a bazalkou jako kus masa, výborné je také přidávat jej dušený do polévek.

Autoři:


Témata: Jedlé, Nelupenaté


Nejčtenější

Jan Matějka se 106cm hlavatkou
Za hlavatkami musí čeští rybáři do zahraničí. U nás už téměř neexistují

U nás téměř vyhubená hlavatka je „vzácné zboží“ i v zahraničí. Lovit se smí jen v zimě, jinak je chráněná. A rybáři mají vyzkoušeno, že čím mizernější počasí...  celý článek

Mršina, která zbyla po hodování vlků, je v zasněžené krajině spoutané mrazem...
VIDEO: Když sýkorky hodují na mršině, co zbyla po nočním lovu vlků

V lesích Podkarpatského vojvodství v Polsku se podařilo zachytit hodování sýkorek, nikoliv ovšem na krmítku. Aby přežily tuhou zimu, potřebují se pořádně...  celý článek

V tomto složená nás čeští musheři od 24. ledna reprezentují v Kanadě na MS...
VIDEO: Čeští musheři zabojují se svými psy o medaile na MS v Kanadě

Od zítřka až do 1. února měří světová musherská špička své síly na MS v kolébce mushingu, kanadské rezervaci Haliburton Forest. Češi tu mají tři želízka v...  celý článek

Po pěti dnech byly neošetřené jahody už plesnivé.
Vymysleli přípravek, který až pětkrát prodlouží trvanlivost ovoce a zeleniny

Floridský start-up Apeel Sciences připravil řešení pro prodloužení životnosti ovoce a zeleniny od okamžiku, kdy je sklizené. V praxi by to mohlo znamenat nejen...  celý článek

Přestěhovali jste se?
Přestěhovali jste se?

Nové kamarádky v okolí najdete na eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.