Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pstřeň dubový (Fistulina hepatica)

  12:06aktualizováno  12:06
. -

Pstřeň dubový | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewPstřeň dubový je dobře rozpoznatelná houba, kterou se vám nepodaří najít každý den. Lidově se jí říká masojed nebo taky volský jazyk, což má své opodstatnění. 
Roste často v úctyhodných výškách, a tak by měl správný houbař, který prahne po nálezu a sklizni pstřeně dubového tahat s sebou do lesa mimo košíku a nože také žebřík. 

I když tato houba působí jádrovou hnilobu, strom nezahubí, ale způsobí zhnědnutí dřeva napadeného stromu. Takto ztmavlé dřevo dubu je žádáno v nábytkářském průmyslu. U Holtu severně od Norfolku v Anglii roste téměř tisíc let starý dub s pstřeněm dubovým, který tam vyrůstá až do výšky 12 m od báze stromu. Je to z pozice houbaře trochu obtížné.

Plodnice jsou 8 - 30 cm široké, červené až červenohnědé, tlustě jazykovité až vějířovité, zúženým bokem nebo krátkým postranním třeněm přirostlé k dřevu. Naspodu jsou krémové rourky a okrouhlé drobné póry, které poraněním hnědnou. Dužnina je tlustá, masitá, tmavě žíhaně červená a má docela příjemnou chuť.

Kde a kdy roste

Roste obvykle na dubech nebo na jedlém kaštanu, nejčastěji na spodní části kmene, od pozdního léta do podzimu, někdy i dříve.

Co se týče uchovávání - pstřeň nesušte. Jako většina chorošovitých hub ztvrdne, a tak jej raději usmažte a dejte do mrazáku. Pstřeň dubový má sice mírně kovovou chuť, ale když jej rozkrájíte a vložíte na dvě hodiony do mléka, odstraníte tak štiplavou příchuť i slabou kyselost. Pak jej můžete grilovat s cibulí, česnekem a bazalkou jako kus masa, výborné je také přidávat jej dušený do polévek.

Autoři:




Nejčtenější

Hroch Karl Wilhelm po příjezdu do dvorské zoo zkoušel nový výběh se staršími...
Dvorská zoo přišla o mladého hrocha. Uhynul zřejmě po kousnutí od samice

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem uhynul dvouletý samec hrocha Karl Wilhelm. Utrpěl zranění v tříslech zadní nohy, kvůli němuž dostal otravu krve. Hodně toho...  celý článek

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Další z rubriky

Hřib přívěskatý
Hřib přívěskatý (Boletus appendiculatus)

Najít tuto houbu je vzácné. Ještě vzácnější je, pokud ji předtím neprokousali červi.  celý článek

Jedovatý pavučinec kozlí nesbírejte!
Pavučinec kozlí (Cortinarius traganus)

Jméno traganus odkazuje k pachu kozla. Aroma pavučince totiž není příjemné.   celý článek

Hřib rudonachový
Hřib rudonachový (Boletus rhodopurpureus)

Kriticky ohrožený hřib rudonachový najdete určitě v Červeném seznamu., v lese však vzácně.  celý článek

Rozhovor s Vítězslavem Ivičičem: Nikdo nechce číst, že je buran
Rozhovor s Vítězslavem Ivičičem: Nikdo nechce číst, že je buran

Člověk, který vybočuje nejen svým osobitým stylem, ale také svými kritickými názory.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.