Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pstruhaři zahájí sezonu na těžce zkoušených vodách s cizím pstruhem

aktualizováno 
Mnohé pstruhové revíry patří k našim nejohroženějším vodám. Ze statistik plyne, že se na pstruhových vodách Českého rybářského svazu uloví více než 2,5krát méně ryb než v roce 1990.

Duháci jsou dnes dominantním úlovkem. | foto: Archiv časopisu Kajman

Situace by byla mnohem horší, kdyby se do vod nenasazoval nedomorodý pstruh duhový, který dnes tvoří většinu úlovků. Přitom jeho úlovků nepřibylo, ale ubylo ostatních ryb.

Je jich čím dál méně

Našich původních druhů ryb tu skutečně neustále ubývá. Lipanů podhorních se například uloví dokonce 17krát méně než v roce 1990. Krásných pstruhů obecných se uloví pětkrát méně.

Fotogalerie

Pro pořádek si uveďme, že jako ulovené se evidují ty ryby, které byly odnesené od vody.

Čísla tedy může trochu zkreslovat to, že někteří rybáři začali naštěstí své úlovky pouštět. Zkreslení však nebude nijak dramatické.

Lehce pozitivní zprávou je to, že v meziročním srovnání (rok 2013 a 2012) mírně přibylo lipanů (o šest procent). Pro pstruhy obecné to však neplatí.

Může za to kormorán i hospodaření

Příčin tohoto stavu je mnoho. Nejčastěji se mluví o rybích predátorech (kormorán, vydra), kteří zřejmě působí skutečně nejvíce škody.

Svůj podíl má i způsob hospodaření na revírech, necitlivé úpravy říčního koryta v souvislosti s protipovodňovými a jinými opatřeními, ztráta rybích úkrytů (postihuje více pstruha obecného než lipana) a dalších přirozených stanovišť, změna kvality a teploty vody.

Dopad může mít i nadměrná vodní turistika (Vltava pod Lipnem) a další vlivy.

Rybáři se těší

I za těchto nepříznivých podmínek si mnoho rybářů nenechá 16. dubna ujít zahájení pstruhové sezony. Počet rybářů lovících na svazových vodách však již několik let v řadě klesá, teoreticky by tak na ně mohlo zbýt více ryb.

Zahájení pstruhové sezony letos vychází na středu, dá se tedy očekávat, že někteří rybáři zahájí až o víkendu.

Pravidla hry

V dubnu se na pstruhových vodách tradičně chytá od 6 do 20 hodin. Neobvykle teplá a suchá zima se samozřejmě promítla i do stavu našich pstruhových revírů. Je na nich momentálně málo vody.

Voda je teplejší a přirozená rybí potrava (například hmyz) je aktivnější, než bývá touto dobou obvyklé. Muškaři většinou v prvních dnech sezony sázejí zejména na nymfy, ale letos již z několika revírů přišly zprávy o masivním rojení chrostíků.

Dá se tak očekávat, že "zahájená" by mohla být zajímavá i z hlediska lovu na suchou mušku. Ta nejlepší chvíle pro lov s ní nastává samozřejmě večer.

Jak na ně

Na své si přijdou i lovci přívlačí, kterým se bude na řekách s menším průtokem lépe prezentovat méně zatížená nástraha. Ryby však kvůli nízké hladině a čistější vodě budou zřejmě opatrnější.

Klasickou vláčecí nástrahou při zahájení pstruhové sezony bývá rotační třpytka. Letos ovšem možná do hry více promluví gumové nymfy, vosí larvy, twistery a smáčky.

Že by při lovu pstruhů měly být nástrahy bez protihrotu, je už téměř samozřejmostí. V opačném případě může dojít k zbytečnému poškození ryb. Na některých revírech jsou nástrahy bez protihrotu již povinné.

Na těžce sužovaných pstruhových vodách bychom se měli snažit s úlovky manipulovat co nejopatrněji. Pokud rybu vracíme vodě, tak by měla být v co nejlepší kondici, což předpokládá i rychlou a šetrnou manipulaci při focení úlovků, bez kterého se dnes mnoho rybářů neobejde.

Více zajímavostí o rybaření najdete v aktuálním vydání rybářského časopisu Kajman.

Autoři:


Témata: Rybaření


Nejčtenější

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Další z rubriky

Pstruh obecný potoční
Pstruh potoční je už dnes skoro ohrožená ryba, tvrdí rybář Jakub Vágner

Kvůli kormoránům i lidem je dnes pstruh žijící v potocích vzácností, říká Jakub Vágner v novém dílu pořadu S Jakubem na rybách. Probere techniky lovu pstruhů.  celý článek

Na jaře je vhodné používat raději menší průměry boilies.
Na jaře kapři potřebují sladké příchutě, nemají rádi velká boilies

Kapr je v českých vodách nejběžnější ryba. Ale na jaře jsou přece jen opatrnější. Jakub Vágner s přáteli poradí, jak mít co nejlepší úlovky i v situaci, kdy je...  celý článek

Toto boilie ve vodě vypadá jako chomáč patentek  a červů.
Na velké kapry si pořiďte ostrá boilies, to milují nejvíce, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách si Jakub Vágner „posvítil“ na fenomén dnešního rybaření a hlavně kapraření - na boilies. Chutí, velikostí i strukturou...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.