Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

On-line rozhovor

Ptejte se na kvalitu, bezpečnost a uchovávání potravin

Hana Málková
velikost textu:
vydáno 27.6.2016 9:00
Hana Málková se tématu potravin na odborné úrovni věnuje dlouhodobě. Vystudovala Vysokou školu chemicko-technologickou, kde se zaměřovala především na kvalitu a bezpečnost potravin. U projektu Peklovlednici.cz se podílela na výběru potravin, které podléhají zkáze pod dozorem kamer. Jako spoluautorka vydala několik knih o výživě, pracuje jako nutriční specialista pro společnost STOB (Stop obezitě).

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 27. června 2016 do 11:00

OTÁZKA: Dobrý den, paní Málková, dá se říct, jakou teplotu bych měl udržovat v lednici, aby to dávalo smysl běžným potravinám? A jak je to s teplotou v mrazáku? Pavel
Hana Málková Malkova: Teplota v lednici by měla být do 5 °C, ale v každé části lednice je teplota trochu jiná, teplota 5 °C by měla být ve střední polici. V dolních částech lednice je teplota nižší než v horních, nejvyšší je ve dvířkách. Každá potravina vyžaduje pro uchovávání jinou teplotu, proto je potřeba je do lednice správně umístit. V mrazáku by měla být teplota minimálně -18 °C. 27.6.2016 9:39
OTÁZKA: Doporučila byste, aby se v ledničce dávaly stejné potraviny k sobě? Třeba jedno patro s uzeninami, paštikami atd. a na dalším třeba jen mléčné výrobky? Moc si s tímhle nevím rady, když skládám věci do ledničky. Díky a ať se Vám daří! Martin
Hana Málková Malkova: Každá potravina vyžaduje pro skladování trochu jinou teplotu, teplota v lednici se v různých místech trochu liší, proto by se měly potraviny v lednici rozmístit dle toho. Obecně v dolních policích je chladněji a v horních policích je teplota trochu vyšší. Důležité je také zamezit kontaktu rizikových potravin (např. syrového masa) s hotovými pokrmy. Vhodné je také skládat potraviny do lednice dle trvanlivosti, dozadu dát potraviny nově koupené a dopředu starší potraviny. Hezky zpracovaný leták na umístění potravin do lednice má SZÚ http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/edice/plne_znani/plakaty/lednicka3.pdf 27.6.2016 10:11
OTÁZKA: Paní Málková, mám jako matka malých dětí možná trochu divný dotaz, ale...existuje nějaká potravina, která se může zkazit (aniž bych si toho třeba viditelně všimla) a když jí sním, může mě ohrozit na životě? Nebo hrozí prostě jen "žaludeční a střevní potíže"? Děkuju za odpověď Katka S.
Hana Málková Malkova: U některých potravin je obecně známo, že mohou být rizikové, aniž by vykazovaly známky zkažení. Typické je to například pro ryby, kde se může tvořit histamin, nebo například u sýrů, kde může být přítomna bakterie Listeria. Většinou konzumace zkažených potravin vede k žaludečním a střevním potížím, ohrožení na životě je jen ve výjimečných případech zejména u rizikových osob. Náchylnější k onemocnění jsou i děti, proto byste měla dávat větší pozor a klást důraz na čerstvost potravin a správné skladování. 27.6.2016 10:11
OTÁZKA: Dobrý den, co je pravdy na tom, že ovoce jako jablka a banány by nemělo být skladováno blízko citrusů? Radka
Hana Málková Malkova: Je pravda, že různé druhy ovoce se mohou navzájem ovlivňovat díky látkám, které produkují. Může se tím urychlovat zrání a snižovat údržnost. Projevuje se to například v případě jablek, v jejichž přítomnosti se může citlivé ovoce (např. banán) rychleji kazit. Citrusy by měly patřit mezi odolnější druhy ovoce. 27.6.2016 10:12
OTÁZKA: Dobrý den, co je ta křížová kontaminace a co to znamená v praxi zacházení s potravinami? Marek
Hana Málková Malkova: Křížová kontaminace je přenos škodlivých mikroorganismů z rizikových potravin (např. syrové maso) na jiné potraviny, které jsou určeny ke konzumaci bez dalšího tepelného zpracování. Rizikové potraviny, jako syrové maso, drůbež a ryby nesmí přijít do kontaktu s chlebem, pečivem, zeleninovými saláty, atp. Důležité je dát pozor i na použití jiného nádobí a příborů. Ideální je používat jiné prkénko pro manipulaci s masem a jiné pro nerizikové potraviny. Nezapomeňte si také vždy po manipulaci se syrovým masem umýt ruce. 27.6.2016 10:20
OTÁZKA: Dobrý den, jsou opravdu k něčemu takové ty speciální zóny pro uzeniny a zeleninu, anebo je to jen marketingový tah? Díky. Karel
Hana Málková Malkova: Různé druhy potravin vyžadují různé skladovací podmínky, ať už se jedná o vzdušnou vlhkost, teplotu nebo cirkulaci vzduchu. Správným dodržením těchto podmínek prodloužíte údržnost potravin na maximum, avšak i v lednici, která omezí faktory vedoucí ke kažení potravin, je doba uskladnění omezena. 27.6.2016 10:27
OTÁZKA: Dobrý den, dají se skladovat brambory v lednici tak, aby nebyly sladké? Monika
Hana Málková Malkova: Brambory by měly být skladovány do 4 °C, ke sládnutí dochází při nižších teplotách. Pokud se vám ale stane, že brambory zesládnou, lze sladkou chuť eliminovat tím, že brambory dáte to prostředí s vyšší teplotou okolo 10 °C. 27.6.2016 10:31
OTÁZKA: Dobrý den, může být nebezpečné některé potraviny mrazit? Smějí se třeba mrazit brambory? Nebo houby? Jan Motůrek
Hana Málková Malkova: Mražení potravin určitě není nebezpečné, naopak to zastaví růst mikroorganismů a prodlouží údržnost. Ne všechny potraviny se však na mražení hodí, u některých potravin může dojít k senzorickým změnám, především se mění jejich textura nebo chuť. Brambory se na mražení nehodí kvůli tomu, že za nízkých teplot dochází k jejich sládnutí. Houby můžete určitě zamrazit. 27.6.2016 10:35
OTÁZKA: Co se stane, když dám do lednice ještě teplý rendlík s uvařeným jídlem? Kromě toho, že si zvýším spotřebu elektřiny? Děkuji. Jana
Hana Málková Malkova: Pravděpodobně si tím zvýšíte teplotu v celé lednici a může tak dojít k růstu mikroorganismů a zkažení ostatních potravin. Z tohoto důvodu se doporučuje nejdříve nechat jídlo vychladnout a až poté ho dát do lednice. 27.6.2016 10:38
OTÁZKA: Co se stane, když dám ještě teplý rendlík s uvařeným jídlem do lednice, kromě toho, že si zvýším spotřebu elektřiny? Děkuji. Jana

Na tuto otázku odmítá dotazovaný odpovídat

OTÁZKA: Dobrý den, mají se léky skladovat v ledničce? Děkuji za odpověď. Pepa
Hana Málková Malkova: V potravinářských provozech je to určitě nepřípustné, ale v domácnosti můžete dát léky, které vyžadují skladování za nízkých teplot, do lednice. Určitě by měly být v uzavřené nádobě a neměly by se dostat do kontaktu s potravinami. Řiďte se dle informací v příbalovém letáku, každý lék vyžaduje jiné skladovací podmínky. 27.6.2016 10:43
OTÁZKA: Dobrý den, někde jsem slyšela, že chléb a další pečivo by se neměly mrazit, protože i v teplotách pod nulou se nezastavují biologické procesy. Chleba pak sice vypadá čerstvě, ale není už nezávadný. Je to pravda? Díky. Iveta
Hana Málková Malkova: Chléb i pečivo můžete zamrazit, ale dochází ke změnám senzorických vlastností, zejména textury, určitě si na rozmrazeném pečivu nepochutnáte tak jako na čerstvém. Ale ze zdravotního hlediska je určitě zmrazené pečivo nezávadné, za nízkých teplot nedochází k růstu mikroorganismů. 27.6.2016 10:46
OTÁZKA: Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak dlouho vydrží potravina v chladničce, pokud bude upravena konfitováním a následně i s tukem zchlazena a uložena do chladničky? Děkuji za odpověď Jakub Jakub
Hana Málková Malkova: Hotové pokrmy se obecně doporučuje zkonzumovat co nejdříve, maximálně v řádu dní. Údržnost lze prodloužit tím, pokud byste použil vysterilované zavařovací sklenice, do kterých byste ještě teplý pokrm vložil a ihned uzavřel. 27.6.2016 10:58
OTÁZKA: ad otázka na mražení hub, vy píšete, že se mohou mrazit, jinde píšou " Čerstvé houby nezmrznou hned, jak zavřete mrazák, a kvůli enzymům, které obsahují, se nepřestávají rozkládat a neustále uvolňují mykotoxiny, jež škodí organismu." apod. Komu tedy mám věřit? Jan Motůrek
Hana Málková Malkova: Ano, máte pravdu, zapomněla jsem upozornit na to, že je důležité houby před mražením podusit, tím se inaktivují enzymy a ke tvorbě těchto nepříznivých látek už nebude docházet. 27.6.2016 11:03
OTÁZKA: Dobrý den, v neděli večer si uvařím jídlo (směs zeleniny s kuřecím masem a rýží například). Jak dlouho ho mohu skladovat v lednici, aniž by se zkazilo? Hodiny, dny? Děkuji. Honza
Hana Málková Malkova: Obecně se doporučuje hotové pokrmy sníst co nejdříve, ale při správném skladování v lednici nějakou dobu vydrží, cca v řádu 2 dní. Řiďte se i svými smysly, pokud by se vám na jídle něco nezdálo, tak ho raději nejezte. 27.6.2016 11:09

Upozornění

Redakce si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem.





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.